Antena 3 CNN Actualitate Studiu: 75% din puii sacrificaţi în UE, contaminaţi. În România, procentul este de 64% (VIDEO)

Studiu: 75% din puii sacrificaţi în UE, contaminaţi. În România, procentul este de 64% (VIDEO)

Studiu: 75% din puii sacrificaţi în UE, contaminaţi. În România, procentul este de 64%  (VIDEO)
Sursa foto: pui
18 Mar 2010   •   11:28

Peste 75% din totalul puilor sacrificaţi şi procesaţi în Uniunea Europeană sunt contaminaţi cu Campylobacter, una din bacteriile care produc cele mai frecvente boli alimentare la om. Mai cunoscuta Salmonella, o altă bacterie toxică, este şi ea prezentă în peste 15% din puii de aceeaşi origine. Acestea sunt rezultatele unui studiu comandat de Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară. România iese destul de bine din evaluare.

Studiul se bazează pe analize efectuate în 2008, la sute de abatoare din ţările Uniunii Europene, ca şi din Elveţia şi Norvegia. În toate aceste ţări s-a constatat prezenţa bacteriei Campylobacter în carcasele de pui. Procentajul variază pe o scară largă: de la 5 % în Estonia, Norvegia şi Finlanda la... sută la sută în Luxemburg.

În România, procentul mediu este de 64 %, sub media europeană de 75,8 procente. Studiul confirmă evaluările anterioare, potrivit cărora carnea de pui este o sursă majoră de infecţie cu această bacterie - dacă nu chiar sursa cea mai importantă.

Salmonella a fost întâlnită doar în 22 din statele membre. România figurează cu un nivel de 4,9 %, faţă de media europeană de 15,6 procente. În schimb, Ungaria iese din scară cu o contaminare de peste 85 %, care ar trebui să dea de gândit autorităţilor din ţara vecină.

Într-o analiză mai detaliată, cele două tipuri de Salmonella care provoacă majoritatea infecţiilor la om au fost observate doar în 17 ţări, inclusiv România, cu o incidenţă sub 1 %.

Experţii europeni au ţinut să precizeze că riscul contaminării derivă mai ales din consumul de carne insuficient fiartă şi poate fi redus prin măsuri adecvate de "igienă culinară"




Antena 3

×
Subiecte în articol: bacterie scandal carne
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close