?Au fost analizate problemele din învăţământ şi au constatat că, prin Ordonanţa de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetară pe 2009, a fost tăiată suma de 811,89 milioane de lei, iar din bug Ministerului 666 milioane de lei. Plata pentru salarii şi pentru continuarea investiţiilor sunt insuficiente. Cercetarea a primit un buget diminuat, programele şi prioiectele de cercetare sunt întrerupte şi vor exista concedieri?, au declarat sindicaliştii din Învâţământ după întâlnirea de joi.
?De toată această situaţie se face vinovat guvernul Boc care au creat o situaţie de haos în învăşământul român şi asistăm la falimentul acestuia. Dacă această situaţie continuă vom scoate pe bandă rulantă analfabeţi?, a spus Andrei Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Potrivit liderilor sindicali, dacă Guvernul României va avea acelaşi dispreţ faţă de revendicările lor, Federaţiile Sindicale vor declanşa şi alte măsuri de protest.
Reprezentanţii sindicatelor din Educaţie s-au reunit joi pentru a decide calendarul protestelor, faţă de îngheţarea salariilor în 2009. Tot joi, sindicatele din educaţie vor avea o întâlnire şi cu preşedintele Traian Băsescu. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi deoarece nu se mai aleg nici cu cei 5 la sută propuşi de Emil Boc, după ce iniţial li se promisese o majorare de 50 la sută a salariilor.
Şeful statului s-a mai întâlnit, recent, cu sindicatele din învăţământ, ultimele discuţii având loc în 13 aprilie. Preşedintele Băsescu a anunţat atunci că a propus organizarea unei noi întâlniri, până la sfârşitul lunii aprilie, în care să se înceapă discuţiile pe un proiect al noii legislaţii cu privire la educaţie.
Sindicaliştii din educaţie spuneau atunci că şeful statului le-a cerut să înţeleagă criza. Aceştia precizau că aşteaptă un răspuns la problema resursei umane şi la legea de majorare a salariilor, la următoarea întâlnire cu preşedintele.
Marţi, guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care se propune prelungirea actelor normative în vigoare privind salarizarea în sectorul bugetar, până la finalul anului. În lipsa unei alte decizii, această procedură reprezintă practic o îngheţare a salariilor în sistemul bugetar, la nivelul actual, până la 31 decembrie 2009.
Sindicaliştii din învăţământ şi-au declarat nemulţumirea faţă de rectificarea negativă a bugetului Ministerului Educaţiei şi au anunţat că vor hotărî, joi, acţiunile de protest, fiind şanse foarte mari ca profesorii să boicoteze examenele naţionale.
Diminuarea bugetului educaţiei va avea ca efecte disponibilizările sau micşorarea salariilor din învăţământ cu 2-8 procente, putând ajunge chiar până la 20 la sută, susţin sindicaliştii.
Antena3.ro