Natalitatea la etnicii români este de 10,2 născuţi la 1000 de locuitori, în timp ce la romi se înregistrează o natalitate de 25 la mie, potrivit recensământului realizat în anul 2002. Raportul se păstrează şi în cazul numărului mediu de copii născuţi care, în cazul româncelor este de 1,4 copii şi în cazul femeilor de etnie romă, de 3,1 copii.
Vasile Gheţău a menţionat că ?numărul populaţiei de etnie romă şi unele dintre caracteristicile demografice ale acesteia sunt doar parţial cunoscute?, din cauză că ?foarte mulţi romi nu doresc să declare apartenenţa la acest grup etnic, nici la recensământ şi nici la oficiile de stare civilă?.
România are o populaţie îmbătrânită: Mortalitatea depăşeşte natalitatea
În plus, românii au o rată a mortalităţii mult mai ridicată decât natalitatea, ceea ce determină o îmbătrânire a populaţiei. La 100 de persoane adulte (active economic) revin 24 de persoane în vârstă de 65 de ani şi peste (inactive economic). În cazul în care natalitatea va urma aceleaşi tendinţe, în anul 2050, la 100 de persoane adulte vor reveni 54 de persoane vârstnice.
În ceeea ce priveşte ponderea născuţilor proveniţi de la femei cu studii superioare, aceasta era de numai 8% în anul 2002, dar s-a dublat în anul 2008 ajungând la peste 17%. ?Dintotdeauna corelaţia dintre nivelul de educaţie şi fertilitate a fost una negativă. Creşterea nivelului de educaţie, la femei în primul rând, a majorat vârsta la căsătorie şi la naşterea copilului?, a declarat Vasile Gheţău.
Statul român, acuzat de discriminarea romilor
În România, casele romilor sunt distruse, iar sănătatea lor este în pericol, sunt concluziile unui studiu al organizaţiei internaţionale pentru drepturile omului Amnesty International, lansat marţi şi remis către Antena3.ro. Raportul scoate în evidenţă faptul că aproximativ 75 de romi, printre care şi familii cu copii mici, trăiesc din 2004 în cabine din metal şi în cocioabe, lângă o staţie de epurare a apei, la marginea oraşului Miercurea Ciuc.
"Autorităţile române trebuie să oprească evacuarea forţată a familiilor de romi şi să-i mute imediat pe cei care trăiesc de ani de zile în condiţii de risc pe lângă depozitele de deşeuri, instalaţiile de epurare a apelor uzate industriale sau zonele de la periferia oraşelor", indică raportul Amnesty International, care poartă denumirea de "Trataţi ca pe gunoaie : Casele romilor sunt distruse, iar sănătatea lor este în pericol".
Antena3.ro