ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // În România se testează pe alimente o nouă substanţă care ar putea fi cancerigenă. Mai mult, testarea are loc în premieră în ţara noastră, astfel suntem primii care ne-am dat acordul pentru folosirea
iniţiumului, căci despre el este vorba, fără a mai aştepta vreo decizie similară a unui alt stat membru UE. Cam acesta ar fi mesajul care circulă pe internet de la începutul anului, un mesaj care incriminează autorităţile române şi care acuză o conspiraţie monidală îndreptată împotriva consumatorilor, prin includerea ca normă obligatorie a unor reguli considerate riscante, strânse sub denumirea de Codex Alimentarium.
În lipsa unei reacţii oficiale a ministerelor implicate în acest caz, scenariul de mai sus pare să confirme faptul că România este, în continuare, ţara tuturor posibilităţilor. Antena3.ro vă prezintă în continuare în detaliu despre ce este de fapt vorba în acest caz, cum a ajuns substanţa numită iniţium să-i sperie pe legumicultori şi cum am reuşit performanţa de a fi primii într-un domeniu despre care nu ştim prea multe lucruri.
Iniţium, premieră mondială în RomâniaDe la începutul anului, pentru iniţium au început să circule pe internet mai multe sinonime, toate înfricoşătoare: otravă, substanţă cancerigenă, moarte. A apărut şi o
petiţie online împotriva folosirii acestei substanţe. Acest lucru nu i-a speriat însă pe oficialii români, care nu au găsit de cuviinţă să explice populaţiei cu precizie despre ce este vorba. Totul a început după ce s-a aflat, pe căi ocolite şi fără o comunicare oficială, că una din firmele mari de afară a obţinut în premieră mondială în România omologarea produselor pe bază de iniţium. Astfel, pe
site-ul firmei BASF a apărut un comunicat care nu prevestea isteria ce avea să urmeze:
?România a fost prima ţară din lume care a omologat produsele pe baza de iniţium, iar înregistrarea produselor a venit la momentul potrivit, dat fiind că viticultura românească parcurge în prezent o serie de schimbări profunde şi că viticultorii români intenţionează să se impună pe piaţa europeană printr-o îmbunătăţire a calităţii.? ?Scandalul cu iniţium seamănă cu cel al gripei porcine: fiecare are câte un interes?Şi totuşi, de aici încolo lucrurile s-au precipitat. Nimeni dintre oficiali nu a dat senzaţia că îşi asumă această decizie, aşa că speculaţiile au început să apară. Şi, mai ales, nimeni nu a încercat să explice ce este iniţiumul.
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, spune pentru Antena3.ro că această substanţă este un fungicid care se foloseşe pentru distrugerea ciupercilor de pe culturile de cartofi, roşii sau struguri.
?Acest iniţium se aprobă în urma unor teste toxicologice, dar nu se ştie dacă produce cancer sau alte boli. Este ca şi E 220, despre care se preconizează la fel, că ar produce cancer. Până la urmă, ţine mult de organismul fiecărei persoane şi de mai mulţi factori, astfel încât să poţi spune că duce la anumite boli. Apoi, plantele, cu cât sunt mai ?perfecţionate? artificial, cu atât devin mai sensibile şi îşi pierd din proprietăţi. Scandalul cu iniţium seamănă cu cel al gripei porcine: fiecare are câte un interes şi aruncă mingea de la unii la alţii?, declară franc Mencinicopschi pentru Antena3.ro.
E sau nu cancerigen iniţium?Să recapitulăm:
"nu se ştie dacă produce cancer sau alte boli." Este declaraţia unui specialist în domeniu, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Măcar şi din acest punct de vedere autorităţile române ar fi trebuit să aibă o declaraţie oficială şi tranşantă legată de acest caz.
Nu a fost cazul. Ce se ştie totuşi până acum: Substanţa aparţine firmei germane BASF, unul dintre liderii din domeniu chimic şi care produce substanţe pentru industria materialelor plastice şi pentru agricultură.
Culturile vizate: Cele de cartofi, tomate, castraveţi, ceapă şi viţă de vie Comunicatul oficial al BASF, publicat pe 11 ianuarie 2010 arată că, pe lângă produsul pe bază de iniţium pentru struguri, care va fi disponibil în România de anul acesta sub denumirea Enervin, a fost înregistrat şi produsul Zampro, un fungicid pe bază de iniţium pentru culturile specializate de cartofi, tomate, castraveţi şi ceapă. Ambele produse, mărci înregistrate, ar fi fost testate pe terenuri din lumea întreagă şi ar fi demonstrat o eficacitate împotriva manei (ciupercă parazită care provoacă unele boli la plantele cultivate ? n.a.).
?Datorită profilului iniţium foarte favorabil mediului înconjurător, produsele au fost autorizate într-o perioadă record de patru ani?, după cum declară în documentul oficial Roland Ringel, directorul Proiectului de Dezvoltare Globală Initium.
Potrivit aceluiaşi site, concernul BASF afirmă că a atins, odată cu înregistrarea din România, un punct important al strategiei sale de creştere în Europa Centrală şi de Est.
?Aceste produse pe baza de Iniţium vor completa portofoliul, alături de alte tipuri de compuşi moderni precum Cabrio Top, lansat deja, un produs fungicid care acţionează împotriva mai multor boli care atacă viţa de vie. Se preconizează că, alături de Enervin, produsul Cabrio Top va deveni foarte important în domeniul protejării viţei de vie în România. Conform previziunilor, ţările central şi est europene precum România, Bulgaria, Rusia şi Ucraina vor fi lideri ai creşterii pieţei agricole din Europa în anii care urmează?, mai arată comunicatul.
O afacere profitabilă. Urmează rândul Olandei şi Marii Britanii la înregistrarePe piaţa românească de produse pentru protejarea recoltelor se preconizează o creştere de cel puţin două ori în perioada de 2007 ? 2016, iar din acest motiv exista un interes foarte mare privind tehnologiile inovatoare, după cum expune problema în comunicat Michael Hess, director pentru Produsele pentru Protecţia Plantelor în Europa Centrală.
De asemenea, informaţiile din acest document mai arată că produsele cu iniţium urmează să fie înregistrate în Olanda şi Marea Britanie în prima jumătate a anului 2010 şi că vor urma şi alte ţări europene.
Iniţium, înregistrat în România din întâmplare?Stephen Karl, şef Protecţie Recolte BASF România & Bulgaria declară pentru Antena3.ro că iniţium a fost trimis spre înregistrare Comisiei Naţionale de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor (CNOPPP) din România, cea care acordă omologarea provizorie a acestor produse, pe o perioadă de 3 ani, pe baza avizului sanitar, avizului de mediu, certificatului fizico-chimic, rapoartelor biologice şi a altor documente realizate, pe baza reglementarilor europene, de BASF şi de laboratoare independente din lume.
?Nu am selectat România să fie prima ţară în care să înregistrăm iniţium. Am iniţiat procedura de înregistrare în toate ţările şi pieţele în care operam, iar România este prima care a răspuns propunerii noastre. Produsele pe baza de iniţium vor fi înregistrate în Olanda, Marea Britanie şi Franţa în 2010, iar alte ţări din UE vor autoriza iniţium în 2011. Primele înregistrări în America de Sud sunt aşteptate până la finalul anului 2010 şi începutul anului 2011?, spune Karl pentru Antena3.ro.
Produsele nu sunt testate pe oameniOficialul BASF adaugă pentru Antena3.ro că în momentul în care firma vrea să introducă o substanţă nouă, prima oară o testează intern, iar apoi o trimite pentru evaluări externe şi aprobări la nivel internaţional. Abia după confirmare, firma continuă cu omologorile la nivel naţional.
?Pentru iniţium, evaluările ştiinţifice au fost făcute de autorităţile olandeze şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), care au confirmat profilul toxicologic excelent al iniţium. Subliniez că produsele de protecţie a plantelor nu sunt testate pe oameni şi că testele din România nu au fost teste toxicologice, ci doar teste de eficacitate locală împotriva bolilor. Acest lucru înseamnă că respectivele condiţii climaterice, precum şi incidenţa bolilor care atacă plantele pot fi diferite de la o ţară la alta şi chiar de la o regiune la alta. Din acest motiv eficienţa, şi nu siguranţa produselor este testată şi aprobată la nivel local în toată lumea.??Iniţium nu a fost testat toxicologic la noi pentru că nu avem condiţii?În lipsa unor informaţii oficiale au apărut speculaţii în ultima perioadă legate de faptul că iniţium ar fi testat pe parcelele agricultorilor noştri şi că produsele alimentare pe care a fost testat s-ar afla deja pe rafturile magazinelor de la noi. Acest lucru nu este adevărat.
Horia Iliescu, directorului Institutului de Protecţie a Plantelor din Bucureşti declară pentru Antena3.ro că ţara noastră a dat aprobările pentru înregistrarea substanţei iniţium în urma dosarului firmei BASF, care a primit testele de toxicologie de la laboratoarele acreditate din lume, deoarece România nu are condiţiile tehnice de evaluare toxicologică.
?Iniţium a primit acreditarea de la laboratoarele mondiale, care au realizat testele toxicologice, care privesc evaluarea toxicităţii faţă de om şi de mediu, pentru că România nu a avut condiţiile tehnologice necesare. De aceea BASF a efectuat la noi doar testele de eficacitate. Concret, au stropit anumite culturi de viţă de vie, special amenajate la cele patru institute din ţară care s-au ocupat de testare, cu iniţium şi timp de doi ani au observat dacă substanţa omoară sau nu mana?, spune Iliescu pentru Antena3.ro.
Cele patru institute care au testat iniţiumIliescu adaugă pentru Antena3.ro că iniţium a fost testat numai pe parcele amenajate în interiorul a patru institute din ţară, care se ocupă de cercetarea pentru protecţia plantelor, respectiv Institutul de Cercetări pentru Legumicultura şi Floricultura Vidra, Institutul de Cercetare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de zahăr Braşov şi Institutul de Viticultură şi Vinificaţie Valea Călugărească care aparţin de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ?Gheorghe Ionescu-Siseşti? din Bucureşti, iar produsele de pe aceste parcele nu au fost comercializate pe piaţa publicului larg.
?Există patru institute în România, autorizate pentru testarea iniţium-ului şi care au parcele de pământ separate de cele ale agricultorilor, anumite culturi experimentale, unde au fost stropite culturile de plante, respectiv viţă-de-vie, cartofi şi roşii. După perioada de testare, de doi ani, au fost distruse în interiorul unor bazine, din cadrul institutelor. Culturile stropite cu iniţium au fost distruse natural în interiorul bazinului, fără a ajunge în alte zone, iar apoi au fost transformate în îngrăşământ natural?, declară Horia Iliescu pentru Antena3.ro.
Asigurări că nu există nici un pericolDirectorul Institutului de Cercetare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti mai spune pentru Antena3.ro, ca şi Stephen Karl, că astfel de substanţe nu se testează pe oameni, că dacă ar fi ingerat de către mamifere, s-ar elimina în interval de 48 de ore şi dă asigurări că substanţa nu este cancerigenă şi că, de fapt, fungicidele nu au efecte asupra oamenilor.
?Unele dintre condiţiile ca aceste substanţe de genul iniţium să poată fi aprobate constau în faptul ca aceste produse să nu fie cancerigene şi să nu dezvolte tumori. Există un dosar întreg al firmei BASF pe această temă, iar Ministerul Sănătăţii a dat deja avizul ca acest produs să fie înregistrat în România, iar cel mai probabil iniţium va fi comercializat în ţară anul viitor. Beneficiarul produsului este laboratorul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), iar substanţa va fi comercializată prin intermediul firmelor distribuitoare din domeniu sau a reprezentanţelor. De asemenea, firma BASF are exclusivitate pe iniţium cinci ani de acum înainte?, concluzionează Horia Iliescu pentru Antena3.ro.
După cum afirmă Stephen Karl pentru Antena3.ro, toate produsele pentru Protecţia plantelor vândute în România sunt vândute în toate ţările din Europa, printre care Olanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Portugalia , Italia , Bulgaria, Slovenia sau Cehia, dar şi din lume, în care BASF este prezentă.
Cum s-a omologat iniţium în RomâniaProdusele de protecţie a plantelor care conţin substanţe active şi se află în evaluare la nivelul Uniunii Europene, se testează din punct de vedere al eficacităţii biologice în condiţiile ţării noastre, conform unei metodologii specifice de testare în condiţii experimentale, dar şi în condiţii de producţie. Ulterior, rapoartele de eficacitate biologică realizate în urma testării produselor de către institutele de cercetare-dezvoltare din reţeaua Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ?Gheorghe Ionescu Şişeşti? (ASAS) sunt analizate în cadrul şedinţelor Comisiei de coordonare a cercetării şi promovării produselor de protecţie a plantelor din cadrul ASAS, care în baza rezultatelor obţinute propun omologarea acestor produse.
Apoi, în baza documentelor eliberate de către Ministerul Sănătăţii, prin Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Laboratorul pentru Controlul Calităţii Pesticidelor, din cadrul MADR, autoritatea desemnată pentru omologarea produselor de protecţie a plantelor din România, respectiv Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor (CNOPPP), acordă omologarea provizorie a acestor produse, pe o perioadă de 3 ani, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
Trei ministere implicateCNOPPP are în componenţă reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, respectiv Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii, reprezentanţi ai institutelor de cercetare-dezvoltare agricolă şi ai universităţilor agronomice, persoane cu pregătire în domeniul produselor de protecţie a plantelor pentru specialităţile proprietăţi fizico-chimice şi metode analitice, toxicologie, reziduuri, ecotoxicologie, comportare în mediu şi eficacitate şi care nu sunt implicate în procedura de testare a produselor şi de evaluare a dosarelor acestora în vederea omologării pentru utilizare pe teritoriul României.
Conform documentului de pe
site-ul MADR, procedura de omologare descrisă mai sus a fost urmată de CNOPPP şi în cazul omologării celor două produse pe bază de iniţium, care au fost testate timp de 2 ani şi în condiţiile ţării noastre.
Poziţia agricultorilor: ?Ce facem, ne otrăvim singuri??Deşi oficialii firmei care a introdus în România substanţa iniţium, dar şi autorităţile române, se declară sigure de eficacitatea şi siguranţa pentru populaţie a produsului, totuşi agronomii şi asociaţiile de legumicultori sunt sceptici privind noua substanţă şi o consideră chiar nocivă.
Reprezentanţii Asociaţiei Legumicole a Morarilor din comuna Brătăşeanca din judeţul Prahova se ocupă cu culturile de roşii, ardei, salată verde, ridichi, mărar şi pătrunjel şi consideră că pe an ce trece, dacă plantele nu sunt stropite cu diferite soluţii, ele devin imune la boli.
?Acum câţiva ani nu erau atâtea boli şi deja de ani buni, dacă nu stropeşti plantele din 7 în 7 zile, s-a dus cultura. Plantele sunt ca şi boala la om, ai fi în stare să le stropeşti numai ca să le salvezi şi nu sunt de acord ca alţii să facă experimente pe mine, iar eu să bag bani în asta. Substanţele vechi, cum este piatra vânătă, încă mai dau roade, ce nevoie avem de cele noi? Ce facem, ne otrăvim singuri??, spun reprezentanţii Asociaţiei din Prahova pentru Antena3.ro.
"Populaţia are din ce în ce mai multe probleme de sănătate"
Nici oficialii Aociaţiei Bio România din Bucureşti nu sunt de acord cu introducerea unei substanţe de genul iniţium pe culturile româneşti. Deşi ei reprezintă un ONG bio, totuşi, dacă ar practica agricultura convenţională, ar fi reticenţi.
?În primul rând, suntem o asociaţie care promovează agricultura bio, deci nu sunte de acord cu stropirea culturilor cu nicio subtsnaţă. Apoi, dacă am practica agricultura convenţională, stropirea cu astfel de produse presupune un mare risc, pentru că testarea unor astfel de produse se face controlat şi deseori scapă pe piaţă anumite produse care nu sunt bine verificate şi uite aşa ne trezim că populaţia are din ce în ce mai multe probleme de sănătate. De ce oare cu crescut cazurile de cancer la copii?, spune pentru Antena3.ro Georgeta Niţu, inginer agronom şi secretarul general al Asociaţiei Bio România.
Tot ea adaugă că speră ca MADR va lua o decizie bună în ceea ce priveşte iniţium şi că lucrurile vor fi bine controlate.
Legătura dintre iniţium şi Codex Alimentarius?Printre informaţiile care au circulat în legătură cu iniţium a apărut şi faptul că această substanţă ar face parte din Codex Alimentarius, un cod de reglementări la nivel mondial, care acţionează pe siguranţa alimentelor. Conform
paginii oficiale de internet a Autoritatăţii Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Codex Alimentarius a fost înfiinţat în anul 1962, în cadrul unui program comun.
Comisia Codex Alimentarius (CA) este o structură organizaţională interguvernamentală realizată la nivel mondial, a cărei membră este şi România, încă de la înfiinţarea ei şi care include norme pentru toate grupurile de produse alimentare, fie prelucrate, semiprelucrate sau materii prime pentru distribuirea către consumator, prevederi referitoare la igiena alimentelor, aditivii alimentari, reziduurile de pesticide, contaminanţi, etichetare şi prezentare, metode de analiză, recoltare a probelor, precum şi prevederi cu caracter consultativ sub forma de coduri de practică, îndrumări sau alte măsuri recomandabile.
Din păcate, Legat de substanţa Iniţium, ANSVSA a răspuns unei solicitări Antena3.ro doar cu informaţii evazive. Astfel ANSVSA precizează că iniţium este un pesticid utilizat în tratamentul plantelor şi care intră în domeniul de competenţă al Comitetului pe reziduuri de pesticide, fără detalii suplimentare despre nivelul de toxicitate.
Paula Safta, Antena3.ro