Antena 3 CNN Actualitate Indemnizaţiile de creştere pentru bebeluşi nu au ajuns la mame. Ministerul de resort confirmă trimiterea banilor

Indemnizaţiile de creştere pentru bebeluşi nu au ajuns la mame. Ministerul de resort confirmă trimiterea banilor

Indemnizaţiile de creştere pentru bebeluşi nu au ajuns la mame. Ministerul de resort confirmă trimiterea banilor
Sursa foto: Mamele nu si-au primit banii pentru cresterea copiilor
26 Mar 2010   •   18:02
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Într-o Românie a anului 2010, colorată de greve, proteste, salarii mici şi preţuri mari, o altă problemă apare în contextul crizei economice. Indemnizaţiile de creştere a bebeluşilor, care se acordă mamelor după ce se naşte copilul ar fi trebuit să ajungă la acestea la începutul lunii, însă banii s-au lăsat aşteptaţi. Unele mame n-au primit deloc indemnizaţiile, de când au depus dosarul pentru bebeluşi. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale afirmă însă că banii au fost trimişi la mame chiar de săptămâna trecută. Antena3.ro vă prezintă situaţia în care se află mamele şi care au aşteptat primirea banilor cu veniţi copiilor ori care nu au primit deloc indemnizaţiile, deşi au depus actele în urmă cu câteva luni.

Trăim într-o Românie în care fiecare zi ne oferă surprize, în speţă neplăcute. Ba auzim de o grevă, ba de un protest prelungit ori de alte probleme care afectează pătura medie şi de jos a societăţii noastre. Una dintre problemele cu care se confruntă ţara noastră vizează categoria mamelor, respectiv indemnizaţiile de creştere a bebeluşilor, pe care acestea trebuie să le primească lunar, după naşterea copilului. Banii însă întârzie însă să apară.

?Sunt o mămică de 27 de ani şi am doi copilaşi, o fetiţă în vârstă de 1 an şi 6 luni şi un băieţel de 3 luni. Pentru fetiţa mea am depus dosarul cu acte imediat dupa ce m-am întors acasa de la maternitate, adică în ianuarie anul trecut şi am primit banii abia după 4 luni, iar acum mi se întâmplă la fel, în cazul celui de-al doilea copil. Am depus dosarul tot în ianuarie, dar anul acesta şi nici până acum nu am primit banii. Am sunat la Direcţia de Muncă, dar mi-au spus că dosarul se află în soluţionare.
Mai mult decât atât, nu am primit banii nici pentru fetiţă, pentru luna în curs. Cred că domnii de la Ministerul Muncii, probabil nu au fost puşi niciodată în situaţia de a nu mai avea bani să-şi hrăneasca copilaşii?, explică pentru Antena3.ro, indignată, Roxana Elshafey din Arad.

Femeia adaugă pentru Antena3.ro că banii ar fi trebuit să-i primească în jurule datei de 16-20 a fiecărei luni şi este de părere că ?probabil aşa doresc demnitarii să crească natalitatea în ţară şi să facă tinerii să nu plece în alte ţări ca să muncească şi să-şi crească copiii.



De aceeaşi nemulţumire are parte şi Elena Costache-Dulbastru, care are o fetiţă de 7 luni şi care a primit de-abia după o săptămână indemnizaţia pentru copil.

?Beneficiez de indemnizaţie pentru creşterea şi ingrijirea copilului de până la 2 ani. Trecuse deja o săptămână de când nu ni se virează banii pentru indemnizaţia de creştere şi ingrijire a copilului. De-abia miercuri, pe 24 martie am primti banii în sfârşit. Am sunat la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, dar nimeni nu vrea sau nu ştie să spună când ne vom primi banii. Am sesizat chiar şi Preşedinţia României. Situatia este mai mult decat neplacută, este gravă, să nu ai cu ce să le cumperi copiilor lapte praf sau alte alimente de care au nevoie?, povesteşte femeia pentru Antena3.ro.

Bani trimişi de Minsterul de resort, neprimiţi însă de mame

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale declară pentru Antena3.ro că au livrat totuşi banii pentru indemnizaţii, deşi reprezentanţii acestuia recunosc că a fost vorba de o mică întârziere.

?Banii pentru creşterea copiilor sunt livraţi lunar pe dăţile situate între 10 şi 27, numai că Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Prestaţii are obiceiul de a plăti banii mai devreme, în jurul zilelor de 16-18 ale lunii, fără a depăşi însă termenul de 27. Într-adevăr, a existat o mică întârziere, pentru că banii au plecat cu două zile mai târziu de la Ministerul Finanţelor, iar circuitul banilor s-a prelungit astfel. Plus ca mai este vorba şi de un mic decalaj între cum primesc banii anumite persoane, pentru că sunt mame care îi ridică ori de la CEC, ori prin virament la trezorerie?, explică pentru Antena3.ro Loredana Manolache, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Ea asigură mamele că banii au fost trimişi încă de săptămâna trecută şi că acele cazuri în care mamele nu şi-au primit banii cuveniţi au fost izolate, doar în patru judeţe ale ţării şi două sectoare ale Capitalei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close