Elevii români petrec în medie aproximativ 36 de ore pe săptămână la şcoală, în timp ce părinţii lor stau în jur de 40 de ore pe săptămână la serviciu. Un proiect al Ministerului Sănătăţii, care prevedea reducerea numărului de cursuri, a fost plimbat de Ministerul Educaţiei, în loc să fie transformat în ordin. Indiferenţa autorităţilor a făcut ca elevii să aibă probleme psihice şi să recurgă la acte de violenţă, cauzate de surmenaj.
Şcolarii de 7-8 ani, stau în jur de patru ore la şcoală şi încă cel puţin două acasă, cu temele. În acelaşi timp, colegii lor puţin mai mari, din clasele a III-a şi a IV-a, petrec aproximativ cinci ore în bănci. Odată ajunşi acasă, însă, ei sunt nevoiţi să acorde alte trei ore pentru pregătirea temelor. În cazul copiilor de gimnaziu şi cei de la liceu situaţia este şi mai îngrijorătoare. Aceştia aproape că stau mai mult la şcoală decât acasă. De exemplu, tinerii de liceu au câte 6-7 ore de curs şi 4-5 ore pentru pregătitul temelor.
Cu toate că ministerul Sănătăţii a prezentat în urmă cu trei luni un proiect care prevedea reducerea numărului de ore la clasă, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au trimis proiectul la revizuire, atrag atenţia cei de la Jurnalul Naţional. În baza proiectului realizat de Ministerul Sănătăţii, elevii ar fi trebuit să aibă un număr maximum de ore stabilit în funcţie de vârstă.
Psihologii au atras în nenumărate rânduri atenţia asupra faptului că la finalul unui ciclu de studii supraîncărcat, mulţi dintre şcolari suferă de probleme de comunicare şi devin violenţi. Ba mai mult la un moment dat se produce şi efectul invers, iar elevii ajung să aibă rezultate şcolare mult mai slabe.
Antena 3