Antena 3 CNN Actualitate Răscoala din octombrie 2009: Finanţele şi Cotroceniul, luate cu asalt de fermieri (VIDEO)

Răscoala din octombrie 2009: Finanţele şi Cotroceniul, luate cu asalt de fermieri (VIDEO)

Răscoala din octombrie 2009: Finanţele şi Cotroceniul, luate cu asalt de fermieri (VIDEO)
28 Oct 2009   •   15:18

După manifestaţiile violente de miercuri dimineaţă, organizate la Ministerul de Finanţe, fermierii s-au mutat în faţa Palatului Cotroceni, unde au continuat protestele. Şi de această dată, manifestaţiile au fost unele tensionate, protestatarii încercând de mai multe ori să rupă cordonul jandarmilor.

Oamenii sunt revoltaţi pentru că nu şi-au primit încă subvenţiile pentru creşterea animalelor. Dicuţiile purtate cu miniştrii interimari ai Agriculturii şi Finanţelor nu au avut niciun rezultat.

Crescătorii de animale sunt hotărâţi să continuie protestele săptămâna viitoare dacă nu vor primi un răspuns privind plata subvenţiilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat iniţial că nu se va întâlni cu fermierii care protestează la Palatul Cotroceni. El a discutat totuşi cu câţiva reprezentanţi ai acestora.
În urma discuţiilor cu reprezentanţii fermierilor, Băsescu s-a adresat mulţimii timp de 15 minute. Deşi nu a făcut promisiuni certe, el a reuşit să calmeze spiritele în faţa palatului Cotroceni.

?Vă promit că până în luna decembrie găsim soluţii şi pentru tranşa a doua. Nu are bugetul de stat bani acum. Cine v-a păcălit că sunt bani de la UE, nu a fost cinstit. Banii se plătesc de la bugetul de stat? a spus preşedintele. ?Dacă acceptaţi acest lucru bine, dacă nu, rămâne cum a stabilit Guvernul? a continuat el.




MANIFESTAŢII VIOLENTE, ÎN FAŢA PALATULUI COTROCENI


În faţa Ministerului de Finanţe, oamenii şi-au pierdut calmul şi au încercat să pătrundă în sediul instituţiei. Forţele de ordine mobilizate la faţa locului au făcut cu greu faţă numărului mare de protestari veniţi să-şi ceară drepturile. Aproximativ 500 de jandarmi au intervenit în zonă pentru a calma spiritele.

PROTEST VIOLENT AL FERMIERILOR, LA MINISTERUL DE FINANŢE



Miniştrii interimari ai Agriculturii (Radu Berceanu) şi Finanţelor (Gheorghe Pogea) au purtat o rundă de negocieri cu o delegaţie a celor care protestează, însă discuţiile s-au dovedit a fi un eşec. După întâlnire, Radu Berceanu a susţinut o declaraţie de presă în care a explicat în ce stadiu se află plata subvenţiilor.

Berceanu susţine că toate activităţile legate de recensământul animalelor au fost încheiate în jurul datei de 1 octombrie şi că plafonul maxim de subvenţie este de 571 lei pe cap de bovină. Este vorba despre cele crescute în gospodării sau ferme cu mai mult de trei capete. De asemenea, vârsta bovinelor trebuie să depăşească şase luni.

Radu Berceanu a subliniat, însă, că acesta reprezintă un plafon maxim stabilit de comun acord de membrii Uniunii Europene şi nu o obligaţie a României.

Prima tranşă a acestei subvenţii, în valoare de 200 lei pe cap de bovină, a fost trimisă către fermieri, mai susţine Berceanu.

Ministrul demis a precizat că, în cadrul discuţiilor care au durat mai mult de o oră, a propus elaborarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se stabilească plata celei de-a doua tranşe în primele două luni ale următorului an, în primul rând pentru că aceste sume nu există în prezent.

BERCEANU, DESPRE PLATA SUBVENŢIILOR


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proteste fermieri Palatul Cotroceni
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close