Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) a făcut publice primele imagini de la arestarea subofiţerului MAPN Achim Floricel şi a cetăţeanului bulgar Zikolov Marinov, acuzaţi de spionaj.
Subofiţerul Achim Floricel a fost reţinut pentru că a procurat documente cu caracter militar, inclusiv din cele clasificate, a căror diseminare poate pune în pericol securitatea naţională şi le-a predat cetăţenului Zikolov Marinov, care ulterior le-a predat unui stat nealiat.
Potrivit unui comunicat DIICOT, "motivaţia demersului infracţional a fost obţinerea unor beneficii materiale , constând în diverse sume de bani. Din sumele obţinute pentru informaţiile transmise inculpatul Zikolov Marinov îl recompensa periodic şi pe inculpatul Achim Floricel".
Cazul de spionaj de la Ministerul Apărării a intrat în atenţia parlamentarilor de la comisia de apărare. Aceştia au decis audierea ministrului Mihai Stănişoară în acest caz.
Acuzat de trădare şi spionaj, subofiţerul Achim Floricel şi-a recunoscut faptele. A declarat anchetatorilor că a vândut informaţiile secrete din cauza situaţiei materiale precare. Subofiţerul şi complicele său bulgar, arestat şi el, au contestat însă decizia magistraţilor dar judecarea recursului a fost amânată pentru joi.
Potrivit agenţiei de ştiri Regnum, citată de
Gândul, ataşatul militar ucrainean pe lângă Ambasada ţării vecine în România a fost declarat "persona non-grata" de către statul român şi expulzat.
Deocamdată nu se ştie însă dacă este vorba despre Anatoliy Yatseniuk, ataşat al Apărării şi Naval, sau Serghii Ilniţskii, ataşat militar.
Legătura dintre cele două scandaluri se referă la secretele vândute de către cetăţeanul bulgar Zikolov Marinov, care ar fi ajuns şi la un oficial al Ucrainei în România.
În motivarea Curţii de Apel privind arestarea preventivă a subofiţerului Floricel Achim acesta recunoaşte că a spionat şi divulgat secrete. Spune, însă, că a comis aceste fapte "din cauza situaţiei materiale precare" pe care o are. La rândul său, cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov a declarat magistraţilor că, în perioada 2001-2002, era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti care i-a spus că este interesat de informaţii militare pentru care e dispus să plătească între 800 şi 1.000 de dolari. Zikolov a precizat, însă, că a colaborat şi cu organele de urmărire specializate din România.
Achim Floricel este acuzat că, în perioada 2002-2007, ar fi procurat şi vândut documente cu caracter secret de stat, dar şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului constând în sisteme de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale subunităţilor şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare, planuri de apărare şi altele. În schimbul acestor informaţii, Achim primea de la bulgarul Marinov Zikolov până la 1.000 de dolari.
Pe timpul executării serviciului cu durată de 24 până la 72 de ore, Floricel avea acces la unul din calculatoarele unităţii unde îşi desfăşura activitatea. Astfel îşi crea oportunităţi de a obţine informaţii militare, urmărea să nu fie nimeni în zonă şi folosea orice prilej pentru a sustrage informaţii. Folosind aceste oportunităţi, extrăgea pe memory stick, la întâmplare, la vrac, tot ce reuşea să copieze. După aceea, îi preda lui Zikolov memory stick-ul iar acesta la rândul său lua legătura cu reprezentantul puterii străine şi îi dădea aceste date, anunţă Curtea de Apel Bucureşti, citată de Antena 3.
Avocatul lui Achim susţine, însă, că nu există dovezi concludente împotriva clientului său.
Şi fostul şef al Statului Major al Armatei, generalul Mihai Popescu, susţine că Achim nu a avut la îndemână, nicio clipă, informaţii menite să pericliteze siguranţa naţională a României.
Următorul termen în procesul lui Floricel Achim şi al lui Marinov Zikolov va avea loc joi, la ora 12.00.
Între timp, ministrul de Externe al Ucrainei, Vladimir Ogrizko, a fost demis de Parlamentul de la Kiev, în urma disputei cu România, la Curtea Internaţională de Justiţie. 250 din cei 450 de parlamentari ucrainieni au votat demiterea ministrului, acuzat de politici defectuoase, inclusiv de rezultatul nefavorabil în procesul contra României pentru delimitarea platoului continental de la Marea Neagră.
Demisia ministrului pare, însă, să aibă legătură şi cu acest nou scandal de spionaj.
Ministrul demis este unul dintre apropiaţii preşedintelui ucrainean Viktor Iuscenko.
Antena3.ro