Antena 3 CNN Actualitate Previziuni sumbre pentru 2009. România măcinată de lupte de stradă şi greve

Previziuni sumbre pentru 2009. România măcinată de lupte de stradă şi greve

Previziuni sumbre pentru 2009. România măcinată de lupte de stradă şi greve
Sursa foto: Greva
18 Ian 2009   •   20:20

În anul 2009 ne aşteaptă lupte de stradă, disponibilizări masive şi greve. Potrivit analiştilor europeni, problemele economice se vor resimţi puternic în ţările din Europa de Est, în special în România, Bulgaria şi Ţările Baltice unde tensiunile economice, sociale şi politice vor fi resimtite cel mai puternic. Experţii citaţi de The Guardian spun că Europa de Est se îndreapta către o primăvară violentă a nemulţumirilor provocate de criza economică globală. Ei avertizează că vor urma proteste violente care ar putea recidiva în adevărate lupte de stradă.
Analiştii se tem că, după Grecia, Lituania şi Bulgaria, România va fi următoarul stat care se va confrunta cu tensiuni din ce în ce mai violente în rândul populaţiei. Ei spun că România, Bulgaria şi Ţările Baltice sunt grav afectate de criza financiară, dar trebuie să faca faţă şi unei destabilizări politice adânci, unui conflict social sau a unor tensiuni rasiale ce vor prinde din ce în ce mai mult contur.
O altă problemă în România, ca şi în restul regiunii, este că mulţi proprietari de locuinţe din clasa de mijloc au contractat credite ipotecare în euro. Achitarea ratelor a devenit din ce în mai dificilă, odată ce moneda locală a început să se devalorizeze.
Efectele crizei financiare şi a stopării livrărilor de gaz către Europa au declanşat lupte de stradă în Lituania. În capitala ţării, protestatarii au aruncat cu pietre în poliţiştii din faţa Parlamentului, în semn de protest faţă de regimul de austeritate, faţă de creşterea taxelor şi a tăierii unor beneficii. În Bulgaria, la Sofia, 150 de oameni au fost arestaţi, dintre care cel puţin 30 au fost răniţi în urma unor lupte stradale violente. Mai mult de 100 de oameni au fost reţinuţi şi în Letonia în timpul violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine de la Riga.
Cele mai recente estimări arată că economia unor ţări est-europene, după ce au înregistrat o creştere economică dublă în ultimii zece ani, nu va depăşi 5% în acest an cu o culme a inflaţiei de 13%.
Antena 3

×
Subiecte în articol: grevă
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close