Antena 3 CNN Actualitate 6.999 cazuri de gripă nouă, niciun vaccin în producţie. Cât costă imunizarea "de import"?

6.999 cazuri de gripă nouă, niciun vaccin în producţie. Cât costă imunizarea "de import"?

6.999 cazuri de gripă nouă, niciun vaccin în producţie. Cât costă imunizarea "de import"?
Sursa foto: vaccin
17 Feb 2010   •   11:47

După o perioadă în care gripa nouă părea că s-ar fi dat bătută, un nou caz de infectare cu virusul AH1N1 a fost semnalat în ţara noastră. Bilanţul gripei porcine în România este de 6.999 de îmbolnăviri şi 122 de morţi. Ultimul caz de îmbolnăvire a fost înregistrat în Capitală, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

În condiţiile în care gripa nouă pare să îşi reintre în drepturi, Institutul Catacuzino a rămas fără autorizaţie de producţie a vaccinurilor. Reprezentanţii institituţiei recunosc că unitatea este în curs de reautorizare şi că, până în aprilie, cel mai devreme, nici vorbă să mai producă vreun vaccin.

Institutul Cantacuzino din Capitală nu mai are voie să producă niciun vaccin după ce oficialii de la Agenţia Naţională a Medicametului au descoperit o serie de probleme la singura linie de fabricare a injecţiilor.

Posibilă criză a vaccinurilor în România

La Institutul Cantacuzino erau produse 12 vaccinuri. Printre ele şi vaccinurile împotriva gripei AH1N1, antirabic, antitetanic si impotriva tuberculozei, aşa numitul BCG. În urma deciziei privind suspendarea licenţei, în România poate izbucni o adevărată criză a vaccinurilor.

Problema e că Institutul e singurul care produce acest ultim vaccin iar oprirea producţiei dă peste cap calendarul imunizărilor obligatorii pentru copii şi va atrage după sine un adevărat val de importuri, la preţuri mult mai mari.

În aceste condiţii, reprezentanţii Institutului cer o derogare de la Guvern, pentru a funcţiona în aceiaşi parametri până la finalul anului.

Cât costă importarea dozelor

Înainte ca Institutul Cantacuzino să primească avizele necesare pentru producerea vaccinului, Emil Boc anunţa în noiembrie 2009 achiziţionarea a 500.000 de doze din alte ţări. Potrivit premierului, costul total al dozelor produse în România urma să fie de 42 milioane de lei, în timp ce, pentru vaccinurile importate, urma să se cheltuiască două milioane şi jumătate de euro.


EMIL BOC, DESPRE VACCINUL ANTI-AH1N1

Ministerul Sănătăţii: Există un stoc suficient de vaccin

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dau asigurări că "există un stoc suficient de vaccin gripal pandemic pentru continuarea imunizărilor".

"Imunizările din cadrul programului naţional de vaccinare cu produsele realizate de către Institutul Cantacuzino vor fi reluate după obţinerea reautorizaţiei de fabricaţie, scadentă în această perioadă. Restul campaniilor de vaccinare din cadrul calendarului naţional de vaccinare nu vor fi afectate, fiind utilizate vaccinuri care nu sunt realizate de producătorul român", precizează Ministerul Sănătăţii.

Citeşte comunicatul Ministerului Sănătăţii (pdf)


Aproape toţi românii au fost vaccinaţi măcar o dată în viaţă cu un vaccin produs la Institutul Cantacuzino. Isteria de vaccinare împotriva virusului AH1N1 a dus la cozi parcă interminabile la centrele de vaccinare, amenajate atât la unităţile medicale, cât şi pe străzi sau în staţiile de metrou.

În luna ianuarie a izbucnit o adevărată isterie cu privire la vaccinarea anti-AH1N1. Sute de oameni s-au înghesuit atunci pentru a fi imunizaţi, în timp ce mai mulţi oficiali recomandau vaccinarea.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: AH1N1 gripa porcina vaccin
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close