Antena 3 CNN Actualitate Miracol în Bucureşti. Un tânăr ars pe 95% din corp a supravieţuit

Miracol în Bucureşti. Un tânăr ars pe 95% din corp a supravieţuit

Miracol în Bucureşti. Un tânăr ars pe 95% din corp a supravieţuit
Sursa foto: Ars
08 Apr 2009   •   20:12

Miracol la un spital din Bucureşti. Un tânăr care a suferit arsuri pe 95% din suprafaţa corpului poate pleca acasă pe picioarele lui. Recuperarea i-a uimit şi pe medicii care l-au tratat. Doar unul dintr-o sută de pacienţi cu astfel de arsuri supravieţuieşte.

?Nu avea arsă pielea păroasă a capului, palmele şi organele genitale. În rest totul era ars, chiar şi faţa era umflată?, povesteşte Dan Calotă, medic la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Medicii au evitat intervenţia chirurgicalã, pentru că o operaţie l-ar fi putut omorî. Au ales tratamentul obişnuit, iar Cătălin nu s-a dat bătut, aşa că medicii i-au pus grefe de piele.

Necazurile lui Cătãlin a avut loc acum două luni, când a lăsat lângă foc o sticlă cu benzină. A urmat o explozie puternică şi el a luat foc ca o torţă. Mai avea doar 5% din corp neatins de flăcări. Restul arsurilor erau atât de profunde încât i-au ars până şi nervii. Nu mai simţea nici un fel de durere şi nu s-a dus imediat la spital.

?Mi-a fost frică. Eu n-am avut niciodată tangenţe, nu am ştiut ce e aia pastilă, injecţie, nu am ştiut nimic?, spune Cătălin. Rar se întâmplă ca un astfel de pacient să supravieţuiască, şi nu numai în România, ci în toatã lumea. În Statele Unite rata de supravieţuire în astfel de cazuri este de 0,1%.

Observator

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close