Străinii se înghesuie în ţara noastră pentru o partidă de vânătoare. Aceştia cotizează anual la bugetul statului peste 100 de milioane de euro. Dar de ce aleg România? Pentru că doar aici mai este permisă vânarea unor specii protejate, iar trofeele pot trece graniţa fără niciun fel de problemă.
Anul trecut, peste 5.600 de străini au venit la vânătoare în România, mai puţin cu aproape 1.000 faţă de anul 2008. Sumele strânse la bugetului statului nu sunt de neglijat, depăşind anual 100 de milioane de euro, susţin ziariştii de la
Evenimentul Zilei.
Un sejur pentru un vânător străin începe de la 1.000 de euro. Taxa include doar cazarea şi tariful de vânătoare, iar trofeele se plătesc la bucată, în funcţie de valoarea lor. O noapte de cazare în cabanele şi cantoanele de vânătoare ale Romsilva costă cam cât o cameră la un hotel de trei stele, adică 80 de euro, dar include şi trei mese pe zi.
Străinii sunt mulţumiţi şi spun că, oricum, în România taxele de vânătoare sunt mai mici. În plus, au ocazia să vâneze specii protejate în ţările lor, cum ar fi urşii, şi pot aduce trofeele acasă.
Preţul cel mai mare este plătit pentru trofee. Cel mai apreciat de vânătorii străini este ursul carpatin, care costă între 5.000 şi 7.000 de euro. De altfel, primele zece trofee din ierarhia mondială la blană de urs sunt din România. Un vânat valoros este şi capra neagră, care este cotată la aproape 3.000 de euro. Un cerb împuşcat este plătit de vânătorii străini cu peste 1.000 de euro. Cu aceeaşi ceea sumă se taxează şi un cocoş de munte.
Antena 3