În lumina acestor informaţii, comitetul de urgenţă pentru gestionarea gripei noi a luat câteva măsuri de siguranţă suplimentare:
- toate spitalele vor intra în carantină, programul de vizite fiind restricţionat
- la unităţile de primiri urgenţe, se vor crea fluxuri separate pentru triajul persoanelor cu afecţiuni respiratorii.
- medicii de familie vor fi mobilizaţi să promoveze vaccinarea cu vaccin pandemic.
- spitalele vor fi aprovizionate cu medicamente antivirale şi materiale de protecţie.
Campania de vaccinare împotriva virusului AH1N1 va începe din 26-27 noiembrie şi se va realiza cu vaccin Antigrip, produs de Institutul Cantacuzino. România a renunţat la cumpărarea unui vaccin străin deoarece toate ofertele pe care le avea erau cu termen de furnizare în 2010.
Potrivit lui Adrian Streinu Cercel, România dispune de 400.000 de doze de medicamente antivirale şi intenţionează să mai cumpere alte 1.375.000 de doze. Acestea vor fi distribuite spitalelor şi nu se vor găsi în farmaciile cu circuit deschis.
?Vaccinul pandemic nu diferă de vaccinul sezonier. Singura diferenţă este că cel pandemic are o singură tulpină, iar cel sezonier are trei tulpini? a spus Streinu Cercel. Din momentul vaccinării, organismul este apărat de virus după aproximativ 10, 14 zile.
Primele 300.000 de doze vor fi folosite pentru vaccinarea personalului medical, a studenţilor din cele două focare importante, Iaşi şi Bucureşti, precum şi a personalului de la frontiere.
La graniţa cu Ucraina, ţară puternic afectată de virusul AH1N1, controalele au fost sporite iar traficul a fost limitat.
Adrian Streinu Cercel a făcut un apel la persoanele care prezintă simptomele bolii, să se autoizoleze la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie, pentru a stabili o întâlnire într-un moment în care cabinetul nu este aglomerat. El a subliniat faptul că este foarte important ca oamenii să respecte aceste recomandări.
Comunicatul de presă al ministerului Sănătăţii cu privire la gripa nouă (pdf)
Antena3.ro