Antena 3 CNN Actualitate Institutul Cantacuzino, în colaps din cauza propriei conduceri

Institutul Cantacuzino, în colaps din cauza propriei conduceri

Institutul Cantacuzino, în colaps din cauza propriei conduceri
Sursa foto: cantacuzino
01 Mar 2010   •   20:54

Institutul Cantacuzino a fost îngropat de propria conducere. Nu mai produce vaccin, pentru ca şefii au... uitat să depună o simplă cerere. Aceiaşi şefi care, imediat după instalare, au anulat licitaţii şi au dat contracte, direct, unor firme abia înfiinţate. Totul la preţuri umflate de câteva ori. Corpul de control al primului ministru investighează deja achiziţiile, lovite de... pandemie, din Institutul Cantacuzino.

Linia de producţie de la Cantacuzino trebuia reautorizată anul trecut, la jumătatea lui decembrie. Anul trecut, în septembrie, s-a schimbat conducerea Institutului. Director general a fost numit Radu Iordăchel iar în Consiliul de Administraţie a intrat Alexandru Rafila, fostul consilier al ministrului Bazac.

Prima măsură: au fost anulate licitaţiile organizate de fosta conducere sub pretextul că ar fi ilegale. Şi tot o dată cu noua conducere, au început şi epurările: şefii, contabilii au fost daţi afară, dar nu oricum. Li s-a facut plângere penală, si licitaţiile au fost tinute la secret.

Potrivit actelor oficiale, una dintre licitaţiile anulate cuprindea 5 milioane de seringi, adică una pentru fiecare vaccin pandemic, la preţul de 0,20 lei bucata. Achiziţia reluată a adus seringa la 0,59 lei. 4,2 milioane de lei au intrat în conturile unei firme fără experienţă, înfiinţate parcă special pentru gripa porcină, cu doar şase luni înainte de licitaţie. Aceeaşi soartă au avut-o şi licitaţiile pentru fiole sau cartoane, tot pentru gripa AH1N1. (ilustram cu firma din recom).

Paradoxal, Institutul Cantacuzino nu e deloc sărac. A primit în 2007, 8,5 milioane de euro de la Banca Mondială - pentru modernizarea şi creşterea producţiei.. Multe echipamente au fost deja cumpărate. Doar că zac în curtea institutului.

?Până acum, s-au cumpărat echipamentele pentru linia de producţie, fiolare, ambalare; urmează să se finalizeze proiectarea şi lucrările pentru reabilitarea zonei de producţie.( ...) Durata proiectului a fost prelungită până pe 31 decembrie 2010? spun oficialii de la Banca Mondială.

Sunt angajaţi care cred că actuala conducere intenţionează să aducă institutul în faliment. Pentru terenul generos pe care îl deţine, de 20 de hectare, şi pentru câştigul companiilor farmaceutice, care ar putea aduce medicamente din import, la preţuri mai mari.

Conducerea institutului nu a dorit să ne ofere un punct de vedere.

Observator

×
Subiecte în articol: colaps institut
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close