Antena 3 CNN Actualitate Harul preoţiei, de vânzare: Află cât te costă să devii preot în România (VIDEO)

Harul preoţiei, de vânzare: Află cât te costă să devii preot în România (VIDEO)

Harul preoţiei, de vânzare: Află cât te costă să devii preot în România (VIDEO)
Sursa foto: biserica
05 Mai 2009   •   11:48

În România se poate cumpăra orice, chiar şi harul preoţiei. În total, o afacere de 3.000 de euro ca să devii preot rapid, ocolind canoanele si regulamentele Bisericii Ortodoxe Romane. Printre cei care s-au arătat dispuşi să-l ajute pe unul dintre jurnaliştii sub acoperire de la România Liberă să devină preot este însuşi Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie.

Ca urmare a informaţiilor apărute în presă, Parchetul Tribunalului Constanţa s-a autosesizat în cazul arhiepiscoului Tomisului, Înalt Prea Sfiinţitul Teodosie, care este cercetat penal pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual, el devenind astfel primul înalt ierarh ortodox din istoria Bisericii ortodoxe Române care este cercetat penal.

Iniţial, unul dintre ziarişti s-a prezentat ca absolvent de seminar teologic, dar fără bani şi "pile". Insuficient pentru a deveni preot, a explicat consilierul Arhiepiscopiei Tomisului.

În această situaţie, jurnaliştii au schimbat povestea. Au spus că sunt oameni de afaceri şi unul dintre ei simte o chemare puternică spre preoţie. Iar pentru că nu si-a terminat studiile teologice, este dispus sa plateasca pentru a-si indeplini visul.

Unul dintre cei care a promis sprijin pentru a primi harul preoţiei este chiar Arhiepiscopul Tomisului, Înalt prea Sfinţitul Teodosie.

Teodosie: ?Am stat şi m-am gândit cum să facem să nu te expun nici pe tine, nici pe mine. Şi cred că trebuie să ai răbdare o lună, două, nu ştiu.

Reporter: ?Foarte bine, Înalt Prea Sfinţite."

Teodosie: "Să te înscriu cumva, să iei o diplomă de seminar. Şi m-am gândit la formula asta, poate te şi trimit la părintele Moise (directorul seminarului Teologic din Constanţa), să văd cum ţi-s actele, să te poţi înscrie pentru un atestat, înţelegi. Să ai o diplomă de seminar.?

Apoi Arhiepiscopul Teodosie i-a transmis inspectorului Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, să pregătească dosarul de înscriere.

Emil Cosmin Brăescu: ?Mergeţi la Universitate, în drumul dumneavoastră luaţi un buchet de flori pentru doamna Varga. Vă duceţi la dânsa.?

Reporter : ?În afară de dosarul ăsta, mai duc ceva la facultate??

Emil Cosmin Brăescu: ?Vă dăm acum ce mai trebuie. Şi spuneţi acolo că aţi vorbit cu părintele Cosmin ieri. A vorbit ea cu Înaltul. Pentru că-i foarte târziu acum.

Reporter : ?Părinte, am şi pentru dumneavoastră o sticlă de whiskey, o las aici. Vă mai las şi 4 milioane şi ne mai auzim oricum.?



Dosarul a fost acceptat fără probleme. Totusi, Arhiepiscopul Tomisului mai avea o ultimă nelămurire. Vroia să ştie cât de bogat este cel pe care urma să-l ajute.

Jurnaliştii aveau să afle curând şi de ce. Bogdan, secretarul personal al lui IPS Teodosie, i-a informat că trebuie sa plătească 1.500 de euro. Banii urmau să fie folosiţi pentru a-i cumpăra înaltului prelat un cadou.

La o nouă întâlnire cu omul de încredere al lui Teodosie, jurnaliştii i-au mai dat 350 de euro. Apoi, li s-au mai cerut 5.000 de euro, de data aceasta sub formă de împrumut. La ultima întâlnire cu IPS Teodosie, acesta le-a cerut să trimită în Spania, din partea sa, pentru un prieten, un colet cu mai multe sticle de vin.


Întreaga înregistrare este o înscenare. Acesta este punctul de vedere al reprezentanţilor Arhiepiscopiei Tomisului. Părintele Eugen Tănăsescu, consilierul de imagine al Arhiepiscopiei, spune că imaginile postate pe site-ul Romaniei Libere nu dovedesc nicidecum că ar putea fi vorba de luare de mită.



Antena 3

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close