Antena 3 CNN Actualitate Campanie de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin pentru fetele de clasa a patra

Campanie de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin pentru fetele de clasa a patra

Campanie de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin pentru fetele de clasa a patra
21 Oct 2008   •   21:36

Elevele de clasa a patra vor fi vaccinate gratuit împotriva cancerului de col uterin. În cadrul programului, care va fi lansat luna viitoare, vor fi vaccinate gratuit peste 100.000 de fete. Sunt însă şi voci din lumea medicală care spun că vaccinul ar putea avea şi unele efecte secundare. Oricum, părinţii sunt cei care vor decide pe propria răspundere dacă fetiţele vor fi sau nu vaccinate.
Statisticile arată că în prezent, în România, peste 6.000 de femei se îmbolnăvesc în fiecare an de cancer de col uterin. Rata de supravieţuire a celor care contactează boala este de 2%.
Potrivit medicilor vaccinul este recomandat să se facă la vârste fragede. De preferat înaintea debutului vieţii sexuale. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor lansa o campanie de vaccinare gratuită a fetelor de zece ani. Pe piaţa internaţională există două astfel de vaccinuri. Cel pe care îl va cumpăra statul român a devenit controversat, după ce s-a spus că ar fi provocat moartea a zece persoane. Medicii recunosc că vaccinul poate avea efecte adverse.
"Au fost anuntate cazuri de deces in SUA , dar raportate la numărul de persoane vaccinate, incidenta este nesemnificativa." este de părere medicul Alexandru Epure.
Însă părinţii au şi alternative. Cancerul de col uterin poate fi prevenit şi printr-o educaţie corespunzătoare. Cu toate acestea, femeile sunt de părere că cel mai sigur şi eficient ar fi vaccinul.
Campania de vaccinare gratuită a elevelor de clasa a patra va începe în a doua jumătate a lunii noiembrie. Părinţii care nu vor dori să-şi lase copii să fie imunizaţi vor da o declaraţie pe proprie răspundere prin care îşi asumă riscurile nevaccinării.
Antena 3

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close