Statisticile arată că în prezent, în România, peste 6.000 de femei se îmbolnăvesc în fiecare an de cancer de col uterin. Rata de supravieţuire a celor care contactează boala este de 2%.
Potrivit medicilor vaccinul este recomandat să se facă la vârste fragede. De preferat înaintea debutului vieţii sexuale. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor lansa o campanie de vaccinare gratuită a fetelor de zece ani. Pe piaţa internaţională există două astfel de vaccinuri. Cel pe care îl va cumpăra statul român a devenit controversat, după ce s-a spus că ar fi provocat moartea a zece persoane. Medicii recunosc că vaccinul poate avea efecte adverse.
"Au fost anuntate cazuri de deces in SUA , dar raportate la numărul de persoane vaccinate, incidenta este nesemnificativa." este de părere medicul Alexandru Epure.
Însă părinţii au şi alternative. Cancerul de col uterin poate fi prevenit şi printr-o educaţie corespunzătoare. Cu toate acestea, femeile sunt de părere că cel mai sigur şi eficient ar fi vaccinul.
Campania de vaccinare gratuită a elevelor de clasa a patra va începe în a doua jumătate a lunii noiembrie. Părinţii care nu vor dori să-şi lase copii să fie imunizaţi vor da o declaraţie pe proprie răspundere prin care îşi asumă riscurile nevaccinării.
Antena 3