Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: România, invitată de SUA să participe la scutul antirachetă. CSAT a aprobat propunerea (VIDEO)

Băsescu: România, invitată de SUA să participe la scutul antirachetă. CSAT a aprobat propunerea (VIDEO)

Băsescu: România, invitată de SUA să participe la scutul antirachetă. CSAT a aprobat propunerea (VIDEO)
04 Feb 2010   •   14:27

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România a fost invitată de Statele Unite să participe la dezvoltarea scutului antirachetă, precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră. Totodată, şeful statului a anunţat că CSAT a aprobat propunerea.

"Anunţ opinia publică din România cu privire la invitaţia făcută de către preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea ţării noastre la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă", a declarat Traian Băsescu, adăugând că "CSAT a aprobat azi (n.r. joi, 4 februarie) participarea României".

Mesajul lui Obama a fost adus la Bucureşti de subsecretarul de stat american pentru controlul armanentelor, cu care preşedintele român a avut o întrevedere în cursul dimineţii de joi.

Citeşte discursul integral al preşedintelui Traian Băsescu (pdf)

În perioada următoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru încheierea unor acorduri necesare.

"Decizia CSAT va trebui aprobată de Parlamentul României când acordul va fi finalizat", a precizat Băsescu.

Şeful statului român susţine că pe teritoriul României "vor fi amplasaţi interceptori tereştri ca parte componentă a sistemului antirachetă".



Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că sistemul "nu este îndreptat împotriva Rusiei".

"Vechea amplasare a sistemului nu acoperea teritoriul României decât într-o mică parte a zonei de vest. Noua amplasare garantează acoperirea integrală a României pentru eventuale lovituri cu rachete balistice sau cu rachete cu rază medie de acţiune", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai declarat că decizia este importantă atât în consolidarea parteneriatului cu SUA, cât mai ales în creşterea nivelului de securitate al României.

Preşedintele român a făcut aceste declaraţii la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni. Tema şedinţei nu a fost făcută publică, iar anunţul privind întrunirea a fost făcut cu doar o jumătate de oră înainte de debut.


Antena3.ro

×
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close