Apartamentele vechi nu vor mai putea fi vândute, de anul viitor, fără certificatul de performanţă energetică. Cu alte cuvinte, cel care vrea să cumpere un apartament vechi are dreptul să ştie cât îl va costa încălzirea. Preţurile vor fi sensibil influenţate - astfel, două apartamente, similare ca suprafaţă şi dotări, vor costa diferit, în cazul în care unul dintre ele este reabilitat termic. Evident, acesta din urmă va fi mai scump.
Ministerul Dezvoltării a pus la punct legislaţia privind performanţa energetică a clădirilor şi o va pune în aplicare din prima zi a anului.
Sunt vizate toate clădirile, însă probleme vor fi în special în cazul celor vechi. Acestea nu au fost construite în conformitate cu normele europene şi de aceea autorităţile au demarat programul naţional de reabilitare termică. În cazul construcţiilor făcute după 2007, nu există probleme, pentru că respectă acestă normă.
Reabilitarea termică are ca scop izolarea construcţiei, astfel încât să păstreze cât mai mult energia. Orice potenţial cumpărător are dreptul să ştie în ce stadiu se află casa pe care vrea s-o cumpere. Certificatul de performanţă energetică va face parte obligatoriu din documentaţia necesară pentru contractul de vânzare-cumpărare.
Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş va afla consumul total anual de energie, pentru încălzire, apă caldă şi iluminat. Apartamentele vor fi clasificate, din punct de vedere al performanţei energetice, de la clasa A - eficienţă energetică ridicată, până la clasa G - eficienţă scăzută. Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice de peste 200 de kilo Waţi oră pe metrul pătrat pe an. Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii.
Nivelul de performanţă energetică va conta şi la stabilirea preţului. O locuinţă cu o bună izolaţie termică ar putea fi mai scumpă, având în vedere că valoarea facturilor la energie este cu până la 60% mai mai mică decât în cazul uneia neizolate.
Antena 3