Antena 3 CNN Actualitate Producătorii europeni de avioane critică decizia CSAT privind aparatele F16: România va primi rable (VIDEO)

Producătorii europeni de avioane critică decizia CSAT privind aparatele F16: România va primi rable (VIDEO)

Producătorii europeni de avioane critică decizia CSAT privind aparatele F16: România va primi rable (VIDEO)
25 Mar 2010   •   21:26

Mare scandal din cauza avioanelor F16 pe care România le va cumpăra în perioada următoare. Producătorii europeni de avioane se plâng că nu au fost chemaţi să îşi prezinte ofertele, care, spun ei, ar fi fost mult mai avantajoase pentru statul român. De asemenea, ambasadorii statelor europene s-au declarat dezamăgiţi de decizia ţării noastre de a cumpăra avioane la mâna a doua de la americani.

Rable de avioane! Aşa au caracterizat cei de la Gripen, unul dintre producătorii nemulţumiţi, decizia CSAT. Oficialii concernului au anunţat că vor cere Guvernului să prezinte Parlamentului toate ofertele de avioane, astfel încât decizia să fie luată în cunoştinţă de cauză.

"România va primi avioane vechi, rable pe care forţele aeriene americane nu vor să le mai folosească. (...) Americanii nu oferă offset, asta înseamnă că nu aduc locuri de muncă, nu aduc investiţii, nu dau de lucru industriei aeronautice româneşti", a declarat Richard Smith, director de marketing Gripen.

Reprezentanţii Eurofighter, a doua companie care critică dur decizia României, susţin şi ei că ar fi putut veni cu o ofertă mult mai bună. Dar, se plâng producătorii, n-au fost băgaţi în seamă.

"Eurofighter îşi manifestă regretul că această decizie (...) a fost luată fără nici o licitaţie internaţională pentru acordarea contractului - aceasta fiind procedura standard în toate ţările UE - şi că prin urmare produsul Eurofighter nu a fost luat în considerare", se arată într-un comunicat al companiei.

Europenii ar mai putea avea însă o şansă. În faţa Parlamentului, unde ar putea fi invitaţi să îşi susţină la rândul lor argumentele.

Chiar dacă Parlamentul va adopta planul propus de CSAT, ecourile scandalului sunt departe să se stingă. Ministerul Apărării a prezentat miercuri în detaliu planul de achiziţii, care în loc să lămurească lucrurile, mai rău le încurcă. Pentru că nu e vorba despre 48 de avioane, aşa cum se ştia iniţial, ci de... 72. Şi asta pentru că avioanele second hand care vor fi cumpărate în prima etapă mai au de trait doar 10 ani. Ceea ce înseamnă că vor trebui înlocuite.



Antena 3

×
Subiecte în articol: avioane achizitie
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close