Antena 3 CNN Politică Băsescu: România nu-şi poate permite să nu continue reforma în justiţie prin modernizarea codurilor comuniste (VIDEO)

Băsescu: România nu-şi poate permite să nu continue reforma în justiţie prin modernizarea codurilor comuniste (VIDEO)

Băsescu: România nu-şi poate permite să nu continue reforma în justiţie prin modernizarea codurilor comuniste (VIDEO)
Sursa foto: traian basescu
22 Apr 2009   •   18:28

România nu-şi poate permite să mai funcţioneze în baza unui cod penal elaborat în perioada comunistă dacă intenţionează să ridice clauza Uniunii Europene din domeniul justiţiei, a atras atenţia preşedintele Traian Băsescu după consultarea cu reprezentanţii Coaliţiei ?Opriţi codurile!?. Salutând entuziasmul şi buna credinţă a reprezentanţilor ONG-urilor care cer o dezbatere publică mai largă pe codurile juridice, şeful statului a arătat că timp de 10 ani aceste probleme s-au aflat în dezbaterea specialiştilor de profil. Băsescu a criticat apetitul sindicaliştilor şi unor factori politici în domeniul blocării acestor iniţiative, dar şi în cel al legii salarizării.

Şeful statului a recunoscut că ar fi fost salutar dacă parlamentarii ar fi încercat să promoveze şi să popularizeze în circumscripţiile lor electorale conţinutul acestor coduri şi a reproşat pe ocolite televiziunilor că sunt mai preocupate de rating şi de ce spun Gigi Becali sau Florin Călinescu decât de susţinerea pe sticlă a unor campanii de dezbatere televizată a controversatelor coduri juridice. ?Toată lumea susţine opriţi codurile, dar nimeni nu ştie de ce? a susţinut Băsescu.

?Am observat că pe agenda publică sunt două subiecte majore în momentul de faţă: problema legată de coduri şi problematica legată de salarizare. Aş face o observaţie generală. Toţi declarăm că le vrem, dar prea puţini fac eforturi ca această legislaţie să prindă viaţă, să devină realitate? a afirmat şeful statului, criticând apetitul sindicaliştilor şi politicienilor de a înnăbuşi încă din faşă astfel de proiect.

Traian Băsescu a amintit că pe proiectele de coduri juridice se lucrează de circa 10 ani. ?De fiecare dată se încearcă blocarea evoluţiei pozitive? a arătat preşedintele.



În opinia preşedintelui statului, România nu mai poate amâna încă o dată modernizarea actualului cod penal existent din 1968. Băsescu a amintit că România este presată în acest domeniu şi de evaluările pe care Comisia Europeană le va face în acest an în sectorul justiţiei.

?Trebuie să înţelegem că termenul de 15 mai este termen important pentru codul civil şi codul penal pentru simplul motiv că prima evaluare este pe 4 mai şi a doua evaluare este pe 19 mai. Ar fi păcat să nu fie materializat prin finalizarea prin vot sau prin asumarea prin răspundere guvernamentală cadrul pentru codul penal şi codul civil?, a mai spus Băsescu.

Preşedintele a recunoscut că o popularizare a acestor proiecte de coduri de către parlamentari ar fi servit mai bine ideii de dezbatere publică. ?Fiind vorba de o materie care necesita o pregătire, specializare deosebită în materie penală, civilă, comercială, în chestiuni de procedură, parlamentarii nu au mers cu proiectele să le explice undeva de exemplu în sectorul 5 sau în comuna Cleja, în judeţul Bacău. Probabil că ar fi fost un lucru bun daca se făcea acest lucru, dar în mod categoric au fost discutate de foarte mulţi specialişti? a arătat Băsescu.

Şeful statului a aruncat o mustrare şi către televiziunile care, în goana după rating, sunt mai preocupate să dedice spaţii largi lui Becali sau Florin Călinescu decât să găzduiască pe spaţiul lor de emisie dezbateri pe tema codurilor.

?În mod categoric face rating mult mai mare Gigi Becali decât o dezbatere despre coduri la televizor. Este mult mai interesant să-l ai pe Florin Călinescu la tv decât să ai o dezbatere pe cod penal sau civil. În aceste condiţii este greu să vezi o dezbatere de mase aşa cum solicitau unele ONG-uri. Recunosc că nu am fost implicat într-o astfel de discuţie pentru că nu mă pricep. Este treaba celor care ştiu şi au experienţă în materie, ceea ce nu exclude dezbaterea la tv daca televiziunile vor să o facă. Deocamdată, lumea strigă opriţi codurile, dar nimeni nu înţelege de ce? a conchis Băsescu.

Referindu-se la consultările de astăzi cu reprezentanţii societăţii civile, care solicită blocarea codurilor juridice pentru o dezbaterea mai largă la nivelul opiniei publice, Traian Băsescu a declarat că salută entuziasmul şi buna credinţă a acestora, dar din toate elementele primite din parte Ministerului Justiţiei reiese faptul că această dezbatere a avut loc în conformitate cu prevederile legii.

?Când spui că ar trebui proprite codurile ar trebui să ai măcar un document cu observaţii scrise, adică o asumare de răspundere şi nu un simplu nu? a mai afirmat referindu-se la episodul contrării sale cu unii reprezentantanţi ai ONG-urilor.
Şeful statului a punctat că a rămas impresionat de inflexibilitatea dovedită de unii din interlocutorii săi. "Accept ca valabile principiile enunţate de ONG-uri astăzi. Inflexibilitatea lor trebuie însă să meargă mână în mână cu responsabilitatea", a avertizat preşedintele Băsescu.

Băsescu a mai afirmat că împărtăşeşte punctul de vedere al ONG-urilor cu privirea la reducerea pedepselor pentru faptele de corupţie pe care o consideră drept ?inadmisibilă?.

Şeful statului a arătat că oferă societăţii civile doi căi de atac din postura sa de mediator între instituţiile statului şi opinia publică. ?Ceea ce am propus este sa participe la o discuţie cu cele două comisii care lucrează la codul penal şi la codul civil. Ca să nu existe suspiciuni asupra dreptului meu de a mă implica în încercarea de a aşeza faţă în faţă politicienii care lucrează la coduri şi societatea civilă, precizez că o fac în baza articolului 80, aliniatul 2 din Constituţie, prevedere care ma obligă să mediez problemele între societate şi instituţiile statului? a afirmat Băsescu.
Preşedintele a mai precizat că i-a informat pe reprezentanţii ONG-urilor că mai dispun şi de termenul de 20 de zile existent între adoptarea şi promulgarea codurilor pentru a-i semnala eventualele nereguli.
?Există posibilitatea întoarcerii legii în Parlament pentru articolele care sunt în neregulă. Am returnat în trecut legi în Parlament pentru modificările de rigoare, iar Parlamentul nu a mai revenit la forma de dinainte? a explicat Traian Băsescu.

Totodată, intervalul de doi ani de la promulgarea codurilor şi până la aplicarea lor efectivă ar putea fi folosit pentru crearea unui parteneriat cu ONG-urile care doresc să-şi aducă contribuţia la textul şi prevederile lor, a mai atras atenţia şeful statului.



Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close