Antena 3 CNN Politică Soarta lui Geoană, temă de discuţie în coaliţia PDL-UDMR. Sulfina Barbu vrea referendum pentru demiterea sa

Soarta lui Geoană, temă de discuţie în coaliţia PDL-UDMR. Sulfina Barbu vrea referendum pentru demiterea sa

Soarta lui Geoană, temă de discuţie în coaliţia PDL-UDMR. Sulfina Barbu vrea referendum pentru demiterea sa
Sursa foto: Mircea Geoanã
08 Mar 2010   •   11:01

Situaţia social-democratului Mircea Geoană în fruntea Senatului, în fapt revocarea sa din funcţie, ar putea constitui unul din subiectele de discuţie pe care liderii UDMR le-ar putea avea luni, în cadrul întâlnirii săptămânale cu partenerii din PDL. Potrivit liderului Uniunii, Marko Bela, ar urma să fie evaluate şansele de succes ale acestui demers în condiţiile permise de actualul regulament al acestei camere legislative.

"Luni avem o discuţie în acest sens în coaliţie şi după aceea vom lua o decizie, dar aici sunt două elemente: ce ne permite regulamentul şi ce vrem să facem dacă regulamentul ne permite. Acestea sunt cele două chestiuni pe care trebuie să le analizăm şi să ajungem la o concluzie", declara vineri, la Târgu Mureş, Marko Bela.

În prezent, PD-L îşi întemeiază solicitarea pe un articol al Regulamentului Senatului privind procedura de revocare, despre care susţine că nu a fost anulat integral de Curtea Constituţională.

Potrivit parlamentarilor democrat-liberali, CCR a declarat neconstituţionale doar primele două alineate ale articolului 30 care se referă la posibilitatea revocării preşedintelui Senatului la iniţiativa unei treimi din numărul total al senatorilor, pentru încălcarea Constituţiei sau grave şi repetate încălcări ale Regulamentului, restul prevederilor fiind menţinute.

În schimb, deputatul PD-L Sulfina Barbu ia în calcul o altă variantă de schimbare din funcţie a lui Mircea Geoană. Ea a apreciat că preşedintele Senatului ar fi schimbat imediat de români, dacă funcţia sa ar fi supusă unui referendum.

"Dacă acum, după o lună de când Mircea Geoană blochează reducerea numărului de parlamentari, s-ar face un referendum pentru schimbarea preşedintelui Senatului, oare care ar fi rezultatul? Dacă românii ar fi puşi să aleagă între păstrarea actualului preşedinte al Senatului şi transpunerea în realitate a votului lor pentru unicameral şi reducerea parlamentarilor, Geoană ar zbura în secunda doi de la conducerea Senatului", susţine deputatul PD-L.

Mircea Geoană este acuzat că a încălcat grav şi repetat Constituţia, "opunându-se făţiş aplicării voinţei suverane a românilor", manifestată prin votul de la referendumul din 22 noiembrie 2009 pentru parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Sulfina Barbu
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close