Antena 3 CNN Politică Ilie Şerbănescu: Nu intrăm în colaps economic însă va trebui să apelăm la FMI

Ilie Şerbănescu: Nu intrăm în colaps economic însă va trebui să apelăm la FMI

Ilie Şerbănescu: Nu intrăm în colaps economic însă va trebui să apelăm la FMI
19 Feb 2009   •   22:50

?Nu vom intra în colaps, însă va trebui să apelăm la Fondul Monetar Internaţional pentru că nu avem altă opţiune?, a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu la emisiunea Sinteza Zilei de joi.
Afirmaţia analistului a fost făcută în contextul în care FMI a precizat că creşterea economică a României ar putea fi negativa în 2009, ţara noastră fiind grav afectată de criza globală. De asemenea, Banca Europeană de Dezvoltare a revizuit în jos estimarea de creştere economică a României de la 3% la 1%.
De asemenea, agenţiile de rating Standard and Poors şi Moody's au spus că îşi vor pierde din credibilitate companiile străine care fac afaceri în România.
?Agenţiile de rating ne pun la zid cu toate că sunt aceleaşi fundamente economice ca şi în 2007, şi acum se trezesc toţi că suntem instabili?, a subliniat Ilie Şerbănescu.
Potrivit analistului ?domnii aceştia fac aceeaşi greşeală ca şi Tăriceanu care spunea că pe noi nu ne paşte nimic (n.r. - în privinţa crizei financiare), despre aceste lucruri trebuia să existe avertismente din 2007, atunci când leul era rege, dar trăiam peste plapuma proprie pe banii altora, noi am intrat la plată şi o să trăim mai prost?.
?Datoria externă a României a crescut cu 45-50 de miliarde în cinci ani, credeţi că românii au primit 50 de miliarde în 5 ani? Pe noi ne-au îndatorat firmele străine care îşi desfăşoară activitatea în România, jumătate sunt societăţile comerciale iar cealaltă jumătate este reprezentată de băncile care au luat bani de la băncile lor mamă pentru a da credite şi a finanţa un consum pentru lucrurile importate tot de la ei?, a explicat analistul Ilie Şerbănescu.
?Îmi pare bine că atât Isărescu cât şi Băsescu s-au ţinut tari şi au spus că responsabilitatea de recapitalizare a băncilor le aparţine acţionarilor acestor bănci?, a mai spus analistul economic Ilie Şerbănescu.
PARTICIPAŢI LA DEZBATERI ŞI TRIMITEŢI COMENTARII SAU ÎNTREBĂRI PE www.antena3.ro/sinteza_zilei
Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei
Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3
Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ilie serbanescu criza economica
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close