
"Luni, Autoritatea Electorală Permanentă ne va propune (n.r. în Parlament) o formă finală a acestui sistem, care presupune accesarea unui registru electronic pentru alegători, astfel încât se se poată verifica dacă un alegător a mai votat şi într-o altă secţie. A intervenit în acest proiect şi instituţia STS, care are sistemul de comunicaţii bine pus la punct şi vom putea astfel să eliminăm votul multiplu ca una din modalităţile de fraudă des folosite", a spus Toader.
Potrivit parlamentarului PDL, proiectul ar putea deveni operaţional chiar de la scrutinul electoral din toamnă, dacă va fi inclus în noua lege de organizare şi desfăşurare al legerilor prezidenţiale. Sistemul presupune existenţa unui calculator conectat la Internet prin intermediul căruia să se poată verifica o bază de date.
Deputatul PDL anunţa cu doar o săptămână în urmă că AEP a propus introducerea în Legea pentru alegerea preşedintelui a unei prevederi referitoare la dotarea secţiilor de votare cu calculatoare conectate la internet, prin intermediul cărora să se poată verifica dacă un alegător a mai votat în ziua scrutinului. Potrivit acestui proiect de sistem, înainte de a-şi exercita dreptul de vot, alegătorul este înscris într-un registru electronic pentru a certifica existenţa dreptului de vot şi faptul că aceştia nu şi-au exercitat de mai multe ori dreptul de vot la aceleaşi alegeri.
În ceea ce priveşte logistica pentru asigurarea acestui demers, autorităţile administraţiei publice locale, cu sprijinul Instituţiei Prefectului, ar urma să ofere mijloacele tehnice şi umane necesare.
Ideea introducerii unui asemenea proiect antifraudă electorală i-a aparţinut de fapt preşedintelui Traian Băsescu, care, în şedinţa din 14 iunie, cerea Guvernului să analizeze posibilitatea ca la alegerile prezidenţiale, fiecare secţie de votare să fie dotată cu un calculator conectat la internet, pentru a se putea evita turismul electoral.
"Şcolile sunt toate sau aproape toate cuplate la calculator. În mediul rural, oricum e adusă până la primărie dacă nu şi în şcoală, linia telefonică sau firba optică pentru internet. Ne trebuiesc până la urmă 17.800 de calculatoare şi transferate chiar de la primării sau chiar din şcoli şi puse în secţia de votare, cu un operator, şi putem confrunta listele suplimentare imediat şi scos din sistem cel care a votat de două ori şi cu asta închidem orice subiect, suspiciune cu privire la corectitudinea alegerilor şi la turismul electoral, care este specific alegerilor pe liste", declara la acea vreme Băsescu.
Marius Vulpe, Antena3.ro