Antena 3 CNN Politică Relu Fenechiu predă coroana de cel mai risipitor deputat. 56.000 lei, nota de plată lunară pentru un deputat UDMR

Relu Fenechiu predă coroana de cel mai risipitor deputat. 56.000 lei, nota de plată lunară pentru un deputat UDMR

Relu Fenechiu predă coroana de cel mai risipitor deputat. 56.000 lei, nota de plată lunară pentru un deputat UDMR
Sursa foto: Relu Fenechiu
11 Aug 2009   •   15:40

Deputaţii reuşesc să-şi dea în petic cu propriile cheltuieli bugetare şi la final de sesiune legislativă. Dacă în medie statul cheltuie cam 25.000 lei lunar cu indemnizaţia, cazarea, diurnele de transport şi sumele forfetare necesare pentru întreţinerea biroului parlamentar al unui parlamentar, există însă unii aleşi ai neamului care reuşesc contraperformanţa de a risipi peste 55.000 de lei. Este cazul deputatului UDMR, Olosz Gergely, care în cele 20 de zile ale ultimei luni legislative a contabilizat cheltuieli totale de 56.000 ron. Şi nu este singurul. Dacă în primele patru luni ale acestui an, topul rispitorilor la Camera Deputaţilor a fost dominat de liberalul Relu Fenechiu, de această dată el a lăsat locul unor iluştri necunsocuţi. Pe lângă parlamentarul udemerist, acest clasament este dominat de un Claudiu Frunzulică sau un Lup Silvestru la concurenţă cu Iosif Blaga Veniamin. De menţionat că darea de seamă privind cheltuielilor aleşilor camerei inferioare, postate pe site-ul acestei instituţii nu face nici o referire la facturile telefonice ale deputaţilor pe luna iunie.

Pentru cazarea unui deputat care nu are domiciliul în afara Bucureştiului, statul român a cheltuit în medie în luna iunie 8.500 lei. Se mai adaugă indemnizaţia netă care se învârte în jurul sumei de 5000 de ron, întreţinerea biroului său parlamentar şi plata personalului său, alţi 10.000 lei, plus diferite sume sub formă de diurne pentru deplasarea în circumscripţia electorală în care a fost ales. În total, o sumă care poate fi plasată cu destulă indulgenţă la nivelul a peste 6.000 de euro lunar.

De altfel, în primele patru luni ale anului 2009, deputaţii au cheltuit peste 31.800.000 de lei, în această sumă fiinnd incluse indemnizaţiile nete obţinute de fiecare deputat, cuantumul diurnelor de deplasare, cheltuielile de cazare şi transport, cheltuielile pentru telefonul mobil şi sumele cheltuite în teritoriu cu birourile parlamentare (materiale de întreţinere, chirii şi utilităţi, precum şi salariile pentru cei angajaţi). În ceea ce priveşte cheltuielile de cazare în Bucureşti, Camera Deputaţilor a plătit în aceeaşi perioadă suma de 7.205.362 de lei pentru 245 de aleşi.

Anonimii ies în faţă

154.651 de lei a cheltuit liberalul Relu Fenchiu în primele patru luni ale acestui an ca deputat şi părea ca nimeni nu va reuşi să-i bată recordul de cel mai costisitor ales uninominal. Udemeristul Olosy Gergely a contrazis această stare de lucruri, devansându-l pe fostul performer cu 15.000 lei cheltuiţi în plus în doar 20 de zile, cât a însemnat activitatea parlamentară a Camerei Deputaţilor la sfârşit de sesiune legislativă.

Dacă indemnizaţia netă, diurnele de deplasare, cazarea, decontarea transportului intern şi internaţional şi întreţinerea biroului şi personalului parlamentar au însemnat în cazul deputatului PNL 40.458 lei pe luna iunie, parlamentarul UDMR a contabilizat pentru aceleaşi nevoi circa 56.000 lei, din care 13.888 s-au dus pentru onorarea cazării sale în străinătate, iar alţi 15.215 ron pe transportul în afara graniţelor României. Gergely s-a apropiat astfel de social-democratul Mircea Duşa care şi-a decontat în aprilie cheltuieli de transport în străinătate de peste 16.000 de lei.

Exemplul celor doi iluştri aleşi nu este singular. Şi alţi anonimi din Camera Deputaţilor s-au dovedit mână largă în ultima parte a sesiunii legislative. Doru Claudiu Frunzulică e un nume puţin cunoscut publicului larg. Nu şi contabilităţii acestei instituţii care a trecut în dreptul parlamentarului o cheltuială totală de 38.173 lei, la care se mai adaugă aproape 9000 ron pentru necesitaţile lunare ale biroului său parlamentar: întreţinere, chirii, utilităţi, plata consilierului şi restului personalului.
De altfel deputatul conduce topul celor mai risipitori aleşi atunci când vine vorba de tranportul în străinătate pe banii statului: 18.525 lei pentru aceste deplasîri, la care se adaugă 8.603 pentru cazarea externă.

Din spate vin tare alţi doi colegi parlamentari: Lup Silvestru cu 34.368 lei pe linie de salariu, diurne, decontări şi cazare şi 9500 pentru cabinetul său de deputat, şi democrat-liberalul Veniamin Iosif Blaga care a avut nevoie de 41.720 lei pentru a-şi menţine blazonul de ales al Camerei Deputaţilor.

Plimbare? Dar nu la Germanos

În zona celor cu apetit pentru deplasări externe se numără şi vicpreşedintele Camerei, social-democratul Adrian Năstase pentru care s-au alocat în luna iunie 2.279 lei ca diurnă de deplasre, 7.516 pentru cazare şi alţi 2.530 lei pentru transport.

În ceea ce priveşte cazările în ţară locul fruntaş este deţinut social-democratul Cristian Rizea care a avut nevoie de aproape 1000 de euro, 3933 lei, pentru a-şi onora facturile la hotelurile româneşti la care a tras în iunie cu treburi în teritoriu.

Altor deputaţi le stă mai bine cu drumul pe rute interne. Cel mai plimbăreţ deputaţ a fost democrat-liberalul Valeriu Tabără, cu peste 6.700 de lei decontaţi pentru transportul în ţară. Plimbări multe au decontat însă şi deputaţii Vasile Soporan, Daniel Buda sau Cristian Aadomniţei.

Udrea, detronată. Peste 5000 ron lunar pentru chiria unui birou parlamentar

O altă cheltuială ce implică sume mari este cea cu birourile parlamentare. Unii pun accent pe mulţumirea personalului angajat. Este cazul deputaţilor Nechifor Cătălin şi Gabriel Oprea care au alocat 11.544, respectiv 10.100 lei pentru plata consilierilor în luna iunie. Şi Viorel Hrebenciuc este mai interesat de liniştea materială a subordonaţilor săi: 8.810 ron au luat drumul indemnizaţiilor personalului, şi doar 1499 pe cel al materialelor de întreţinere. Exemplul său poate fi regăsit şi în cazul altor deputaţi precum Raluca Turcan, Ioan Şandru şi Sergiu Andon.
La polul opus, Donţu Mihai a dat numai 5126 lei pentru întreţinerea biroului său parlamentar şi alţi 1.684 lei pentru salariile personalului.
Preşedintele Camerei Deputaţilor , Roberta Anastase declară la rândul săpu cheltuieli ridicat pe luna iunie: 4824 pentru mentenanţă, 1087 pentru chirie şi 7895 pentru propriul staff parlamentar. La fele şi ministrul Turismului, Elena Udrea care a avut nevoie de 9500 lei pentru nevoile biorului său de deputat.
Deputatul Mihail Boldea pare a avea însă probleme cu găsirea unui imobil ieftin. El l-a ales pe cel cu chiria cea mai scumpă: 5767 lei pe luna iunie, alţi 4875 pentru întreţinerea sa şi doar 1992 li pentru personal. Parlamentarul a reuşit astfel să o dtroneze pe democrat-liberala Elena Udrea care în luna aprilie declara 5624 lei bani pentru chirie.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Relu Fenechiu
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close