Antena 3 CNN Politică ANRMAP şi Ministerul Turismului, acuzate că pitesc documentele în cazul Udrea. Comisia cere intervenţia premierului

ANRMAP şi Ministerul Turismului, acuzate că pitesc documentele în cazul Udrea. Comisia cere intervenţia premierului

ANRMAP şi Ministerul Turismului, acuzate că pitesc documentele în cazul Udrea. Comisia cere intervenţia premierului
Sursa foto: Comisia Udrea
11 Aug 2009   •   13:01

Deputaţii Comisiei de anchetă în cazul Udrea au de gând să ceară chemarea la ordine a Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), după ce această instituţie nu a trimis forului documentele solicitate în legătură cu Ministerul Turismului. Iritaţi că preşedintele acestei instituţii, democrat-liberala Cristina Trăilă a modificat regulamentul ANRMAP pentru a nu mai fii nevoită să dea curs cererilor de documentaţie emise de Parlament, membrii comisiei au decis marţi să solicite premierului Emil Boc, să cheme "la ordine Autoritatea" pentru ilegalităţile comise. Nemulţumirea reprezentanţilor PNL şi PSD a crescut când au constatat că şi Ministerul Turismului a procedat într-o manieră similiră, punând la dispoziţia comisiei de anchetă doar 1% din documentele solicitate.

ANRMAP, bănuită de partizanat politic în caurile Nemirschi şi Ridzi

Preşedintele ANRMAP de sorginte democrat-liberală, Cristina Trăilă este acuzată de parlamentari că a emis ilegal ordinul 107/2009, care ar modifica ilegal regulamentul instituţiei şi care prevede că dosarul de supraveghere, solicitat de parlamentari, se prezintă doar instanţelor de judecată şi celorlalte organe competente, deci nu premierului sau Parlamentului.

Nu este pentru prima oară când Trăilă îşi urcă în cap parlamentarii pentru modul în care răspunde la solicitările comisiilor de anchetă în cazul verificărilor activităţii unor miniştri ai guvernului Boc.

Membrii liberali ai comisiei Nemirschi au cerut premierului Emil Boc să o demită pe preşedinta ANRMAP, pe care au acuzat-o de "inconsecvenţă şi incompetenţă", după ce aceasta s-ar fi făcut vinovată că, timp de sapte luni nu s-a sesizat cu privire la neregulile de la Ministerul Mediului şi nu a identificat nici o ilegalitate în cazul Ridzi.

Deputatul UDMR Petru Lakatos şi-a informat colegii de comisie că ANRMAP nu a mai trimis documentele solicitate pe motiv că noile modificări aduse propriului regulament nu-i mai permit să pună aceste documente decât la dispoziţia instituţiilor abilitate din justiţie.

"Aflu cu stupoare că s-a publicat pe 9 iunie un nou regulament al ANRMAP. Am căutat febril, dar nu am găsit niciun act normativ care să schimbe regulamentul Autorităţii", s-a enervat Lakatos.

Deputatul Uniunii a mai precizat că noul ordin mai stipulează şi că raportul de control asupra activităţii instituţiei se întocmeşte în termen de 30 zile de când acesta este solicitat, şi nu în termen de 7 zile, perioadă ce era prevăzută în perioada în care a fost anchetat fostul ministru Monica Iacob Ridzi.

Deputatul a apreciat că dacă ar fi fost în locul premierului, ar fi demis întreaga conducere a ANRMAP. Şi social-democrata Aura Vasile a criticat ANRMAP pentru faptul că împiedică desfăşurarea anchetei parlamentare.

"Să facem o adresă către premier prin care să chemăm la ordine Autoritatea. Cum îşi permite să elaboreze un ordin care să schimbe un act normativ", a propus deputatul PSD, ideea bucurându-se de asentimentul membrilor comisiei.

Dositul documentelor de către angajaţii lui Udrea, "comportament de arici"

Nervozitatea membrilor comisiei a crescut în momentul în care au constatat că nu au primit decât 1% din documentele cerute Ministerului Turismului. "Doamna Udrea ne-a transmis, prin intermediul presei, că va participa la audieri dacă vom avea nelămuriri", a afirmat preşedintele comisiei, liberalul Ludovic Orban, arătând că, printre documentele solicitate Ministerului şi care nu au fost primite de comisie se află statul de funcţii, fişele de post, planul de achiziţii şi unele contracte încheiate de minister.

"Plec de la ideea că este un accident că salariaţii doamnei Udrea nu au înţeles ce noi am solicitat (...). Dorim să ne desfăşurăm activitatea pornind de la prezumţia de nevinovăţie, dar să nu ni se pună la îndoială inteligenţa", a avertizat, la rândul său, Aura Vasile.

Colegul ei de partid, Robert Negoiţă a plusat, apreciind că angajaţii de la Ministerul Turismului au "un comportament de arici" care duce lipsa unei "bune-credinţe" elementare. Deputatul a susţinut că subordonaţii ministrului Udrea nu fac altceva decât să încerce să stingă lumina şi să tragă şi draperia peste neregulile de la minister.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close