EXCLUSIV ANTENA3.RO Reprezentanţii partidelor politice româneşti s-au grăbit să salute victoria candidatului de culoare Barack Obama în cursa pentru preşedinţia Statelor Unite. Politicienii români aparţinînd minorităţilor naţionale nu cred însă în posibilitatea repetării acestui scenariu prea curând în România. Societatea românească mai are de evoluat până când va reuşi să-şi depăşească puseurile de intoleranţă, să-şi găsească echilibrul, pentru ca activitatea şi capacităţile politice sau profesionale ale unui maghiar sau rrom să conteze mai mult decât originea, consideră parlamentarii minorităţilor.
În 1996, senatorul UDMR, Gyorgy Frunda a candidat, fără şanse, din partea Uniunii pentru scaunul prezidenţial de la Cotroceni. ?Atunci obişnuiam să spun că România va avea mai degrabă un preşedinte de naţionalitate maghiară decât Statele Unite unul de culoare. Iată că americanii l-au ales pe Obama, în timp ce în România mai e nevoie de timp ca un maghiar sau rrom să devină preşedinte sau prim-ministru. Românii trebuie să fie mult mai toleranţi, deocamdată suferă de păcatul intoleranţei? crede Frunda.
În viziunea senatorului Uniunii, această stare de lucruri ?este rezultatul zecilor de ani de educaţie naţională în care dintotdeauna cei de altă naţionalitate erau prezentaţi ca duşmani ai României, ceea ce nu era adevărat?. ?Încă şi astăzi oamenii din politică şi din sport vorbesc de comploturi internaţionale la adresa României şi românilor de fiecare dată când ne confruntăm cu un eşec. Trebuie să ne dezbărăm de o asemenea mentalitate? a mai spus Frunda.
Potrivit parlamentarului comunităţii maghiare, premise în această direcţie există în trecutul istoric al românilor. ?România, în trecutul ei a avut regi de naţionalitate germană care au făcut mult bine ţării? a exemplificat Frunda.
Colegul său de formaţiune, senatorul Peter Eckstein Kovacs pare mai optimist. ?Perspective există.Cred că o femeie ar putea fi mai repede preşedinte al ţării decât un maghiar. Dacă societatea va evolua normal, atunci va fi posibil ca alegătorul să se uite la om şi la capacităţile sale decât la originea candidatului? a afirmat Eckstein, reamintind faptul că un candidat al minorităţii germane a fost ales de români primar al Sibiului în acest an.
România mai are de lucru la capitolul echilibru atunci când vine vorba de minorităţi, crede şi deputatul PSD, Mădălin Voicu. ?Nu am dus lipsă de lideri politici aparţinând altor etnii. În societatea de azi nu se mai poate vorbi de român get-beget. Suntem un fel de melanj, o amestecătură în funcţie de zonă, regiune geografică. Avem lideri buni, care sunt şi maghiari, şi ţigani, dar nu cred că asta contează. Oamenii trebuie judecaţi după felul în care reuşesc să fie utili, competenţi, iar România mai are de lucru la atingerea acestui echilibru?
Pe jumătate ţigan, pe jumătate român cum se autodefineşte, parlamentarul social-democrat susţine că originea sa nu i-a prea făcut probleme. ?Ca persoană politică nu prea m-am lovit de aprecieri legate de jumătatea mea ţigănescă. Sigur au fost câţiva, unii proşti care au făcut replici cu nuanţă? ne-a mai spus Voicu.
Reprezentantul armenilor, deputatul Varujan Pambuccian speră că exemplul american să fie urmat şi de alte state. ?Americanii sunt foarte pragmatici, ei dau tonul în domeniul utilitar. Eu cred că trăim într-o lumea oamenilor deschisă şi normală la cap, în care românii au învăţat să fie mult mai practici. Nu ar trebui să ne surprindă că avem o persoană de culoare la Casa Albă sau că noi am putea să avem un preşedinte de altă etnie sau minoritate.Problema se pune mult mai pragmatic: Când avem de ales între mai mulţi candidaţi ce contează mai mult, ce poate face cel mai mult pentru mine sau alegem ca la meciul de fotbal sau concursul de miss?? ne-a declarat deputatul minorităţii armene.
Marius Vulpe, Antena3.ro