Antena 3 CNN Politică Partidele, la Cotroceni pentru consultări. Cine va fi premierul desemnat de Băsescu? (VIDEO)

Partidele, la Cotroceni pentru consultări. Cine va fi premierul desemnat de Băsescu? (VIDEO)

5 minute de citit Publicat la 13:13 05 Noi 2009 Modificat la 13:13 05 Noi 2009
Partidele, la Cotroceni pentru consultări. Cine va fi premierul desemnat de Băsescu? (VIDEO)
UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis reprezentanţilor PD-L veniţi la consultările de la Palatul Cotroceni că nu acceptă ideea de a fi amânată formarea unui nou Cabinet până după alegerile prezidenţiale.

Şeful statului susţine că va analiza vineri consultările purtate cu liderii partidelor, urmând să le comunice decizia luată.

"Probabil ne vom mai întâlni pentru a vă comunica ce soluţii se prefigurează după ce analizez tot ce au propus partidele. Cert e că, în lipsa unui partid cu 51%, va trebui să cădem de acord asupra premierului pentru a găsi o soluţie corectă", le-a spus preşedintele reprezentanţilor PD-L.



Liderii partidelor au fost chemaţi de preşedintele Traian Băsescu la o nouă rundă de negocieri privind desemnarea unui nou prim-ministru. Acestea se desfăşoară joi seară, începând cu ora 17:00.

Discuţiile au loc după ce premierul desemnat Lucian Croitoru a picat la votul de validare al Parlamentului, împreună cu guvernul propus de el.

În premieră, şeful statului a invitat la consultări şi autoproclamatul grup al parlamentarilor independenţi format din migratori politici şi excluşi din PNL şi PSD, condus de fostul social-democrat Gabriel Oprea. Aceştia sunt programaţi la Cotroceni la ora 17:45, runda de discuţii pe tema nominalizării unui nou premier fiind deschisă de grupul minorităţilor naţionale, la ora 17:00.

Citeşte scrisoarea preşedintelui adresată liderilor de partide (pdf)

CALENDARUL CONSULTĂRILOR ŞI REACŢIILE LIDERILOR POLITICI

- Grupul minorităţilor naţionale - orele 17.00 - 17.30

După consultări, Varujan Pambuccian a anunţat că grupul minorităţilor din Parlament, pe care îl reprezintă, îşi menţine susţinerea pentru primarul Sibiului, Klaus Iohannis, la ocuparea funcţiei de premier. Acesta şi-a motivat decizia prin faptul că nu este membru al niciunui partid, dar este preşedintele Forumului Democrat German, formaţiune reprezentată în grupul minorităţilor din Parlament.

Cât priveşte viitorul Cabinet, Pambuccian a declarat că i-a propus preşedintelui varianta unui Guvern de uniune naţională, cu Klaus Iohannis premier.

"Credem că este o propunere rezonabilă, care ar putea să deblochee destul de repede situaţia de criză politică în care ne găsim", a subliniat Pambuccian.


Pambuccian: Am propus un guvern de uniune naţională, cu Iohannis premier


La începutul consultărilor, grupul minorităţilor a fost ironizat de Traian Băsescu. Şeful statului l-a întrebat pe Varujan Pambuccian dacă s-au "înţeles" cu Crin Antonescu.

"Cine îl propune pe Iohannis de fapt?", i-a întrebat Traian Băsescu.

Grupul minorităţilor, ironizat de Băsescu



- Grupul independenţilor - orele 17.45 - 18.15

La finalul consultărilor, Gabriel Oprea, liderul grupului independenţilor, a declarat că a venit la Cotroceni pentru a continua mesajul exprimat miercuri în Parlament. Mai exact, faptul că vor vota pentru interesul naţional.

În viziunea lui Oprea, singura soluţie în acest moment o reprezintă un guvern viabil, cu un prim-ministru competent şi o echipă de oameni profesionişti.

"Acum se văd bărbaţii politici, bărbaţii de stat", a declarat Oprea, referindu-se la cei care, deşi sunt în campanie, renunţă la interesele personale şi la orgolii în favoare interesului naţional.

"În momentul de faţă, interesul naţional este depăşirea crizei economice şi politice", a mai spus Gabriel Oprea, precizând totodată că grupul pe care îl reprezintă nu a făcut nicio propunere pentru ocuparea funcţiei de premier.

Oprea: Vom susţine un guvern competent


- Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) - orele 18.30 - 19.00

UDMR, prin vocea senatorului Verestoy Attila, îl susţine în continuare pe Klaus Iohannis la funcţia de premier. La finalul consultărilor, Attila a declarat că "UDMR doreşte să fie parte într-o coaliţie care există în momentul de faţă în Parlament", subliniind convingerea că "un guvern poate să existe numai dacă are susţinere parlamentară".

Cât priveşte Cabinetul, senatorul UDMR a declarat că acesta poate fi unul de uniune naţională cu Iohannis premier sau format din experţi susţinuţi de formaţiunile politice care pot da voturile de trecere.

Attila a mai precizat că UDMR nu a venit cu nicio altă propunere pentru postul de premier, întrucât "nu e târziu nici acum" să fie adoptată varianta Klaus Iohannis.

Attila: Varianta Iohannis încă mai poate fi adoptată



- Partidul Naţional Liberal (PNL) - orele 19.15 - 19.45

"Punctul nostru este ferm: Klaus Iohannis să fie premier", a declarat Crin Antonescu, la finalul consultărilor de la Cotroceni, adăugând că, în acest moment, această şansă poate fi "una istorică" pentru România şi că este "păcat să o ratăm" din considerente politicianiste.

"În toate aceste încercări de a construi un guvern pentru România, în aceată perioadă şi pentru mai târziu, eu şi colegii mei liberali am plecat de la ceea ce înseamnă interesul naţional, nu de la unul personal sau de partid", a mai spus Antonescu.

Liderul PNL a ţinut, totodată, să sublinieze faptul că nu vizează nicio altă funcţie în afara celei de preşedinte al României.

"Nicio altă speculaţie făcută în aceste zile nu are legătură cu realitatea. Nu mă interesează nici funcţia de premier, pentru că am deja varianta Klaus Iohannis, nici cea de preşedinte al Senatului, funcţie care rămâne ocupată de Mircea Geoană. Mă interesează preşedinţia României", a precizat Crin Antonescu.

Antonescu: Rămânem fermi - Klaus Iohannis, premier


- Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator (PSD+PC) - orele 20.00 - 20.30

PSD+PC îl susţine în continuare pe Klaus Iohannis pentru postul de premier şi îi cer preşedintelui să accepte propunerea majorităţii parlamentare.

La începutul consultărilor, liderul PSD, Mircea Geoană, şi preşedintele Traian Băsescu s-au acuzat reciproc pentru provocarea crizei politice.

"Traian Băsescu şi-a prezentat din nou poziţia rigidă de a nu recunoaşte majoritatea", a declarat Mircea Geoană, la ieşirea de la consultări.

"Suntem dispuşi la dialog şi la compromis politic", a mai spus liderul PSD.

Geoană: Băsescu îşi păstrează poziţia rigidă



- Partidul Democrat-Liberal (PD-L) - orele 20.45 - 21.15

PD-L vrea să desemneze un premier care să fie membru de partid. Liderul democrat-liberal, Emil Boc, i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu că, după respingerea unui premier independent, consideră că cel mai indicat este desemnarea unui premier care să vină din rândul partidului cu cele mai multe locuri în Parlament, şi anume Partidul Democrat-Liberal.

Şeful statului nu a respins propunerea înaintată de PD-L, subliniind faptul că nu acceptă ideea amânării formării unui Guvern după alegerile prezidenţiale.

"Probabil ne vom mai întâlni pentru a vă comunica ce soluţii se prefigurează după ce analizez tot ce au propus partidele. Cert e că, în lipsa unui partid cu 51%, va trebui să cădem de acord asupra premierului pentru a găsi o soluţie corectă", le-a spus preşedintele reprezentanţilor PD-L.

Boc: Cel mai indicat - desemnarea unui premier PD-L



Înainte de consultări, şeful statului încerca să fisureze frontul noii majorităţi parlamentare, curtând PNL cu perspectiva unui tandem guvernamental alături de PD-L. Premierul ar urma însă să fie numit din rândurile partidului cu cel mai mare număr de parlamentari, în acest caz, PD-L, fiind deja vehiculat numele ministrului interimar, Vasile Blaga ca posibilă nominalizare.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a respins, joi, oferta prezidenţială, pronunţându-se împotriva unei alianţe cu PD-L şi a unui parteneriat cu Băsescu.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, rămâne varianta de premier propusă şi susţinută de opoziţia parlamentară.

Antena3.ro

×
x close