Prima şi singura confruntare electorală dintre principalii trei candidaţi la preşedinţie a început cu un mesaj al acestora către români.
După aceea, cei trei au avut câte trei runde de confruntări unu la una.
În ordinea tragerii la sorţi, prima confruntare a fost între Crin Antonescu şi Mircea Geoană. A urmat apoi confruntarea dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană.
În ultima rundă s-au întâlnit Crin Antonescu şi Traian Băsescu.
Iată cum s-au desfăşurat cele trei runde de discuţii individuale:
CONFRUNTAREA DINTRE CRIN ANTONESCU ŞI MIRCEA GEOANĂÎn debutul acestei confruntări Mircea Geoană l-a întrebat pe Crin Antonescu despre planul său economic, vorbnind în acelaşi timp despre salvarea locurilor de muncă şi relansarea economiei. Crin Antonescu a vorbit despre "viziunea sa liberală", întrebându-l apoi pe Mircea Geoană despre salariul directorului Eximbank.
Mircea Geoană: L-am ascultat pe Antonescu cu interes dar trebuie să-l contrazic. Chiar dacă preşedintele României nu are atribuţii, el trebuie să aibă un plan.
Mircea Geoană către Crin Antonescu: Care este planul dumneavoastră economic?
Crin Antonescu: N-am contestat importanţa cifrelor. E nevoie de un Guvern în a cărui alcătuire preşedintele joacă un rol constituţional. Ne trebuie un Guvern competent. Viziunea mea este una liberală, pentru că dintr-o criză în care am ajuns din cauza dumneavoastră şi a lui Băsescu ne trebuie o viziune nou.
Crin Antonescu: Dincolo de reproşuri, vreau să vă spun că pentru mine sunteţi un demagog.
Mircea Geoană cere intervenţia moderatorului: Domnule Antonescu, săriţi calu'! V-am menajat până acum din motive tactice în această campanie prezidenţială.
Crin Antonescu: Este în vocabularul nostru politic şi al dumneavoastră personal. V-aţi întâlnit cu tot felul de persoane, aţi plâns şi dumneavoastră public de mila salariilor lor. Vă întreb care este salariul domnului Costea, cumnatul dumneavoastră de la Eximbank?
Mircea Geoană: Ce motive v-au determinat să acceptaţi să intraţi într-o alianţă conjuncturală cu PSD şi UDMR pentru nominalizarea unui premier? Dacă îmi daţi o explicaţie revin la întrebarea dumneavostră.
Crin Antonescu: Sunt momente în care trebuie să faci compromisuri sau alianţe pentru binele public.
CONFRUNTAREA DINTRE TRAIAN BĂSESCU ŞI MIRCEA GEOANĂDiscuţiile dintre cei doi au avut în vedere motivul picării guvernului Boc în apropierea campaniei electorale, vorbindu-se apoi de faptul dacă românii trăiesc sau nu "bine". Mai departe, confruntarea celor doi a avut în vedere găsirea adevăratului vinovat pentru această criză politică, replicile fiind de multe ori acide.
Traian Băsescu către Mircea Geoană: Sunt două lucruri pe care vreau să i le reproşez: că a lăsat ţara fără guvern şi că a citit incorect Constituţia. Remanierea unui ministru nu e motiv de a lăsa ţara fără Guvern. De ce a fost dărâmat Guvernul Boc şi de ce nu a fost validat Guvernul Croitoru?
Mircea Geoană către Traian Băsescu: Aveţi o reputaţie de a dărâma Guverne. Aţi provocat această criză în mod deliberat. Aţi vrut doar să ne ţineţi prizonieri la guvernare.
Traian Băsescu: Nu sunteţi cinstit. Aţi dărâmat Guvernul Boc din motive electorale.
Mircea Geoană: După cinci ani de mandat Băsescu românii trăiesc mai bine? Răspunsul este nu. Aceşti ani au fost dominaţi de crize şi scandaluri.
Traian Băsescu: Recunosc ca românii nu trăiesc atât de bine cum ar trebui. Salariul mediu în 2004 când aţi plecat de la guvernare era de 831 de lei, acum este de 1845 lei. Trebuie să ştie şi domnul Geoană, acesta a fost în programul cu care am câştigat preşedinţia României. În ceea ce priveşte platoul continental o confundaţi cu problema Canalului Bâstroe.
Mircea Geoană: După cinci ani de mandat Băsescu economia subterană a crescut de la 17% la 24% în 2009. Suntem pe ultimul loc la combaterea corupţiei în Europa, o a doua promisiune a dumneavoastră din program.
CONFRUNTAREA DINTRE CRIN ANTONESCU ŞI TRAIAN BĂSESCUConfruntarea dintre cei doi candidaţi a părut a fi cea mai acidă. S-a vorbit despre dosarul Flota, despre cine trăieşte bine în România şi despre lipsa de la această dezbatere a lui Emil Boc. Traian Băsescu a prezentat expertiza în dosarul Flota, lucru ironizat de Crin Antonescu.
Crin Antonescu: Nu vă întreb de Omar Hayssam.
Traian Băsescu: Bine faceţi c-ar avea replică domnul Geoană.
Crin Antonescu: Atunci nici ce a făcut domnul Geoană la Moscova.
Traian Băsescu: Nu mă întrebaţi că ar fi trebuit să răspundă el.
Mircea Geoană: Vă rog să nu repetaţi discursul de la Cluj.
Crin Antonescu către Traian Băsescu: Există multe întrebari la care nu eu, ci ziariştii şi românii aşteaptă răspunsuri de la dumneavoastră. Eu nu le mai aştept. Nu vă pun o întrebare, ci vă dau o asigurare: n-aveţi o implicare în dispariţia flotei, nu v-aţi luat o casă în Mihaileanu, familia dumneavoastră trăieşte bine, trăieşte bine doamna Udrea şi domnul Cocoş. Sunt exemple ale realităţii acestei Românii. Realitatea este că cine are norocul să fie rudă cu cei suspuşi cu unii ca dumneavosatră şi domnul Geoană sunt oameni care au o şansă. Dar trebuie ca orice român să aibă o şansă.
Traian Basescu (cu dosarul Flota în mână): Domnule Antonescu, dacă sunteţi cinstit, am rugămintea să citiţi concluzia expertizei de 500 de pagini în cazul "Flota".
Crin Antonescu: Domnul Boc nu e aici? Că preşedintele are un om care să citeasca acest dosar. Nu mai aveţi cu ce naviga, nu mai avem flotă.
Traian Băsescu, invitându-l pe Crin Antonescu să citească concluziile dosarului: Aş vrea să ştiti că nu veţi câştiga alegerile minţind. Nu faceţi decât să susţineţi înscenarea pregătită de Adrian Năstase în 2004 în acest dosar.
Crin Antonescu: Nu domnule Băsescu. Am spus încă de la Cluj că nu mai aveţi pe ce naviga.
Traian Băsescu: Aţi susţinut că aţi avut o poziţie pentru menţinerea trupelor în Irak şi o poziţie contrară primului ministru Tăriceanu.
Crin Antonescu: Da, am criticat poziţia primului-ministru.
Traian Băsescu: Pentru că nu putem câştiga alegerile cu minciuni iată scrisoarea dumneavosatră către Emil Boc în calitate de lider al grupului PNL, prin care afirmaţi că sunteţi de acord cu retragerea trupelor din Irak.
Crin Antonescu: Dumneavoastră faceţi declaraţii că într-o zi nu sunt bani de salarii şi pensii, ca a doua zi să spuneţi că sunt. Şi acestea sunt înregistrate nu de băieţii ăia (serviciile secrete- n.r.) ci de băieţii ăştia (arată spre presă).
Antena3.ro