Patru din cele cinci partide politici parlamentare i-au comunicat marţi premierului desemnat Lucian Croitoru că nu va beneficia de susţinerea lor în legislativ la validarea sa şi că ar fi mai bine să-şi depună mandatul. Preşedintele PSD, Mircea Geoană a precizat la finalul întâlnirii cu premierul desemnat, că opoziţia transparentă formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi îl refuză pe Croitoru, susţinându-l pe Klaus Johannis.
Croitoru nu renunţă: Nu sunt pionul nimănui, sunt mai degrabă o soluţie Croitoru nu are însă de gând să urmeze sfatul Opoziţiei, ci se va folosi de restul de cinci zile constituţionale pentru a epuiza celelalte soluţii, cel mai degrabă formarea unui guvern format din PDL şi specialişti neînregimentaţi politic.
?Le-am spus că nu sunt un pion, ci mai degrabă o soluţie. Discuţiile au fost foarte informative şi de o parte şi de alta. Mi s-a părut o discuţie informativă civilizată, dar insist asupra caracterului informativ reciproc? a declrata după discuţii, Lucian Croitoru. Premierul desemnat a sugerat că nu va da curs recomandării reprezentanţilor Opoziţiei de a-şi depune mandatul, ci se va folosi în totalitate de cele 10 zile prevăzute de constituţie pentru formare unui nou guvern şi obţinerea unei susţineri parlamentare.
?Constituţia mi-a dat 10 zile şi eu voi încerca să epuizez toate soluţiile? a explicat Croitoru.
Totuşi, el a avertizat că orice întârziere în formarea unui nou guvern va complica relaţia cu FMI şi implicit primirea noilor tranşe de finanţare din partea acestei instituţii.
CROITORU: NU SUNT UN PION, CI MAI DEGRABĂ O SOLUŢIE"Am încercat să-i conving. Le-am explicat ceea ce le-am spus şi în conferinţa de presă despre situaţia economică, despre cât de rapide sunt vitezele de ajustare pe pieţele financiare, despre dificultatea de a obţine bani la magnitudinea la care am spus 3,5 miliarde de echivalent euro. Am explicat în detaliu lucruri pe care nu le pot explica în faţa presei, dar domniile lor sunt decidenţi în această ţară. Cred că am transmis un mesaj, cred că în mare măsură a şi fost înţeles", a opinat premierul desemnat.
Croitoru a menţionat că se duce la PDL după această întâlnire, precizând că mai are timp pentru a forma o majoritate.
Majoritatea din Parlament face apel la CotroceniLiderul PSD, Mircea Geoană a precizat, la rândul său, că opoziţia i-a transmis lui Croitoru că nu va găsi majoritatea pe care o caută în Parlament şi că ar trebui să-şi depună mandatul. În caz contrar, partidele politice parlamentare vor trimite o scrisoare către Cotroceni pentru a-i solicita preşedintelui Traian Băsescu acelaşi lucru.
"I-am comunicat premierului desemnat, Lucian Croitoru, în mod unanim şi răspicat faptul că nu a găsit majoritatea pe care o caută pentru a avea sprijin în Parlamentul României. Noi îl susţinem ferm pe Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru interimar. Am recomandat lui Croitoru să nu intre într-o şaradă politică care nu-i face bine nici lui şi nici românilor", a declarat Mircea Geoană.
GEOANĂ: CROITORU NU A GĂSIT MAJORITATEA PE CARE O CAUTĂLiderul PSD a arătat că cele trei formaţiuni politice şi grupul minorităţilor îi vor transmite o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care îi vor cere sa retragă propunerea cu Croitoru şi să demareze noi negocieri pentru desemnarea premierului.
Curtea Constituţională, în continuare, o soluţie de atacVicepreşedintele PNL, Ludovic Orban a subliniat că şi reprezentanţii liberali i-au cerut lui Lucian Croitoru să îşi depună mandatul încredinţat de preşedintele Băsescu, alături de PSD, UDMR şi grupul minorităţilor. Orban a arătat că reprezentanţii partidelor care îl susţin pe Iohannis au discutat despre posibilitea sesizării Curţii Constituţionale cu privire la disputa pe interpretarea Constituţiei, însă au decis doar să consulte nişte experţi, nu şi data la care se va concretiza această intenţie.
"I-am solicitat să se ducă la preşedintele Băsescu, să îşi depună mandatul. (...) Mi-a dat impresia unui om aflat într-o situaţie extrem de neplăcută, a fost extrem de încurcat. (...) Nu am înţeles cum ar putea să îşi imagineze vreodată că ar putea să obţină votul de investitură, pentru că este evident la ora actuală că, în afară de voturile parlamentarilor PDL, care nu o fac de bunăvoie, ci pentru că aşa au primit ordin de la Cotroceni, nu sprijină nimeni candidatura domniei sale", a conchis Orban.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că liderii celor trei partide şi liderul grupului minorităţilor l-au ascultat pe Lucian Croitoru şi au încheiat reafirmându-şi sprijinul unanim pentru Klaus Iohannis ca prim-ministru.
"L-am ascultat pe domnul Croitoru, care a încercat să ne dea analiza mai ales a situaţiei financiare, eventual promisiunea anumitor soluţii privind ieşirea din situaţia de criză şi am încheiat această întâlnire cu reafirmarea susţinerii noastre pentru domnul Klaus Iohannis", a subliniat Marko.
Marko a precizat că Lucian Croitoru a "încercat să ne convingă ca totuşi să facem o reanaliză a poziţiei noastre, să încercăm să îl susţinem, dar după cum spun, în acest moment decizia noastră este fermă şi neschimbată".
Premierul desemnat Lucian Croitoru a demarat astăzi, consultările la Parlament cu reprezentanţii partidelor politice care susţin o altă opţiune pentru acest post, pe primarul Sibiului Klaus Iohannis. Discuţiile cu Opoziţia pentru formarea unui guvern condus de Croitoru au început cu stângul, PSD, PNL şi UDMR anunţând încă dinainte de acestă rundă de consultări că nu s-au răzgândit şi că îi vor sugera acestuia să îşi depună mandatul, întrucât nu "are nicio şansă" să treacă de votul Parlamentului. Discuţiile au durataproximativ o jumătate de oră.
La întâlnire au participat liderii UDMR şi PSD, Marko Bela şi Mircea Geoană în timp ce omologul lor liberal Crin Antonescu l-a trimis la discuţii pe secretarul general al partidului, Radu Stroe invocând programul încărcat de lucru.
Din partea PSD au fost prezenţi la consultări preşedintele Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Constantin Niţă, Ion Bazac. Partidul Conservator a fost reprezentat de preşedintele Daniela Popa. Liberalii sunt reprezentaţi de secretarul general Radu Stroe, Mihai Voicu şi de Ludovic Orban. Grupul minorităţilor este reprezentat de Varujan Pambuccian. Delegaţia UDMR este compusă din Marko Bela, Laszlo Borbely, Verestoy Atilla, Marton Arpad şi Rozalia Biro.
Antena3.ro