Antena 3 CNN Politică Cât "costă" dispariţia Senatului prin Constituţie: 40 milioane de euro în plus la bugetul anual

Cât "costă" dispariţia Senatului prin Constituţie: 40 milioane de euro în plus la bugetul anual

3 minute de citit Publicat la 14:30 23 Apr 2010 Modificat la 14:30 23 Apr 2010
Cât "costă" dispariţia Senatului prin Constituţie: 40 milioane de euro în plus la bugetul anual
Premierul Emil Boc promite economii de milioane de euro pe an în cazul în care se va trece la unicameralism legislativ. O simplă trecere în revistă a bugetului Senatului pe anul în curs, principala cameră vizată cu dispariţia în cazul revizuirii Constituţiei arată însă că economiile care s-ar face la buget ar fi de ordinul zecilor de milioane de euro anual: mai precis de cel puţin 40 milioane de euro. Cu aceşti bani s-ar asigura plata pe o lună a pensiilor pentru 200.000 de persoane sau pentru salariile a 150.000 de profesori debutanţi.

Bugetul actual al Senatului este caracterizat de către reprezentanţii săi ca unul de criză, de austeritate. Fondurile pe care senatorii şi le-au aprobat în acest an se ridică la un total de 159.465.000 lei noi. Mai mic cu un milion de euro faţă de anul 2008, susţinea la un moment dat chestorul Senatului, social-democratul Ioan Chelaru. Senatorii sunt totuşi pe punctul de a mai obţine încă 30 de milioane de lei la viitoarea rectificare bugetară, ei formulând deja o cerere către guvern în acest sens.
"Este vorba de un buget de criză, de austeritate, păstrăm în continuare un regim extrem de sever al cheltuielilor şi faţă de anul trecut este prezumată o creştere de maxim 8% (faţă de bugetul aprobat iniţial pe 2009 - n.r.)", a anunţat la începutul anului Chelaru.

Din cele peste159 milioane delei, aproximativ 38,6 milioane de euro, cheltuielile curente, indemnizaţii senatori şi personal, plus întreţinere constituie113.613 mii lei, iar cheltuieli de capital - 45.852 mii lei.
Cum ultimul referendum naţional a instituit ideea reducerii la 300 a numărului total de reprezentanţi parlamentari este de aşteptat ca economiile să fie mai mari decât bugetul Senatului.
Camera Deputaţilor are 333 de parlamentari, fiind de presupus că în cazul în care se va pune în practică voinţa românilor exprimată prin plebiscit şi numărul acestora să scadă. O asemenea măsură atrage după ea şi reducerea corpului funcţionărimii care deserveşte această cameră în munca legislativă, laolaltă cu reduceri de cheltuieli de aproximativ 10% atât la nivelul Camerei Deputaţilor cât şi al fondurilor alocate pentru funcţionarea birourilor parlamentare în teritoriu.
Premierul Emil Boc a declarat, joi, că prin dispariţia unei Camere a Parlamentului se vor face economii de ordinul milioanelor de euro într-un an şi a susţinut că tuturor celor care critică proiectul de revizuire a Constituţiei le este frică că-şi pierd privilegile, "scaunele de sub fund".
"Dacă este să strângem cureaua, să ne uităm şi la vârful piramidei. Deocamdată, Parlamentul nu a fost atins cu nimic. Prin dispariţia unei Camere a Parlamentului se vor face economii de ordinul sutelor de milioane pe termen mediu şi a milioanelor pe an", a afirmat, la TVR, Emil Boc.
El a explicat propunerile din proiectul de revizuire a Constituţiei, arătând că România trebuie să facă trecerea la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari pentru două scopuri: un câştig sub aspectul fluenţei procesului legislativ, precum şi economiile făcute prin existenţa unui număr mai mic de parlamentari.
Prim-ministrul a respins acuzaţiile potrivit cărora în proiectul de revizuire ar fi cuprinse prerogative suplimentare pentru preşedintele României şi pentru premier.
"Nu am propus niciun fel de prerogativă suplimentară pentru preşedinte şi premier. Aceste acuzaţii sunt false şi sunt o marotă care ascunde faptul că nu se doreşte reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la Parlamentul unicameral", a adăugat Boc.
El a mai spus că cei care atacă revizuirea se tem că îşi pierd privilegile. "Toţi cei care atacă revizuirea Constituţiei o fac pentru a pune în derizoriu reducerea numărului de parlamentari, pentru că le e frică că-şi pierd privilegile, că-şi pierd scaunele de sub fund. (...) Cei care se opun, se gândesc la propriul scaun, nu se mai văd în Parlament", a adăugat Emil Boc.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close