Antena 3 CNN Politică Candidaţii PD-L pentru posturile de secretari de stat, trecuţi prin furcile comisiei interne de partid

Candidaţii PD-L pentru posturile de secretari de stat, trecuţi prin furcile comisiei interne de partid

Candidaţii PD-L pentru posturile de secretari de stat, trecuţi prin furcile comisiei interne de partid
05 Ian 2009   •   14:45

Liderii PDL au mandatat luni o comisie internă, formată din principalii cinci ai lideri ai formațiunii şi din şefii filialelor cu performțe la ultimele alegeri, pentru a analiza dosarele de candidatură a celor care vor să ocupe funcțiile de secretari de stat în guvernul Boc. Definitavarea listei cu viitorii secretari de stat se va face în cadrul unei ședințe a Colegiului Director al PDL. Potrivit unor surse din partid, aripa provenită din PLD încearcă să-și promoveze în cât mai multe posturi prorpii oameni după ce au fost tăiați de la masa împărțelii portofoliilor ministeriale.
PD-L, centru de resurse umane
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a anunţat că Biroul Permanent Naţional a mandatat comisia internă să analizeze, în perioada 5-12 ianuarie, CV-urile tuturor candidaţilor democrat-liberali pentru funcţiile de secretari de stat.Comisia este alcătuită din principalii lideri Emil Boc, Adriean Videanu, Theodor Stolojan, Vasile Blaga, şi preşedinţii filialelor cu cele mai bune rezultate la alegerile generale din 30 noiembrie, precum Gheorghe Falcă (Arad), Mircea Hava (Alba), Florin Popescu (Dâmboviţa), Gheorghe Ştefan (Suceava) şi Gheorghe Flutur (Suceava).
Potrivit lui Flutur, numărul candidaților depășește pe cel al posturilor de secretari care revin PD-L. Aspiranții la aceste funcții trebuie să îndeplinească o serie de criterii stabilite de BPN: competenţă, profesionalistm, integritate, spirit de echipă şi efort.
"Avem nevoie de efort în perioada următoare şi avem nevoie de specialişti. Între 5 şi 12 ianuarie luăm în discuţie, în cadrul comisiei împuternicite de către conducerea partidului, CV-urile celor ce candidează la funcţii de secretar de stat. Am stabilit şi criteriile care vor fi luate în calcul: competenţă, profesionalism, integritate, spirit de echipă şi efort, pentru că avem nevoie de efort în perioada următoare", a declarat Flutur.
Flutur a susţinut că posturile de rangul doi din ministere nu au fost împărţite între cele două partide ale coaliţiei guvernamentale, urmând ca acest lucru să se facă în cadrul unei întâlniri între conducerile PSD şi PD-L. "În perioada imediat următoare, vom clarifica ce posturi revin fiecărui partid. Încă nu ne-am întâlnit cu partenerii noştri", a mai afirmat vicepreședintele PDL.
Potrivit însă unor surse democrat-liberale, partenerii de guvernare nu numai că și-au împărțit deja funcțiile de secretari și o bună parte din agențiile guvernamentale, dar la nivelul partidului deja se numără favoriții pe diverse posturi. Lupta se dă îndeosebi între oamenii cu care a venit Teodor Stolojan în partid, și vechea gardă democrată, încurajată de faptul că Cotroceniul a cam exclus de la împărțirea ministerelor pe foștii liberal democrați.
Blaga și Videanu își pregătesc favoriții
Noul ministru al Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga i-a făcut deja cunoscut viceprimarului Capitalei, Răzvan Murgeanu, că-l vrea pe un post de secretar de stat la minister, cel mai probabil pentru a gestiona problema construcţiilor.
Fost şef de la Protecţia Consumatorului și actual europarlamentar, Marian Zlotea, este sprijinit de ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru preluarea conducerii Agenţiei Naţional Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Înafară de Zlotea, în propriul minister, Videanu l-ar dori colaborator în domeniul politicii energetice pe Tudor Șerban, fost director tehnic al societății de stat Electrica. Foștii PLD-ști îl susțin pentru un post de scretar de stat pe Marin Anton, ex-administrator Rafo Onești, care a lucrat în trecut pentru Gelu Tofan, apropiat al lui Theodor Stolojan. În fine responsabilul pentru resursele minerale în acest minister va fi ales dintre foștii secretari de stat Cosmin Popescu și Ionel Manțog.
Și președintele Traian Băsescu are un interes aparte pentru ca actualul său consilier pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac, să prindă un post de secretar de stat în MAE, susțin unele surse din PD-L.
Agențiile, vizate de bisericuțele din PD-L
Pentru Agenţia Domeniilor Statului sau Loteria Naţională favorit este dat consilierul vicepreședintelui Gheorghe Albu, Sorin Toader, în timp ce un alt apropiat al cercurilor lui Albu, Mircea Marinescu, ar dori șefia Monitorului Oficial sau un post de vicepreședinte la AVAS.
Fost preşedinte al Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Cătălin Marinescu este considerat în cărți pentru Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii. Numele său a mai fost vehiculat pentru postul de ministru de resort.
La ANAF sunt luate în calcul două nume: Sorin Blejnar, comisar general al Gărzii Financiare, considert favorit, și fostul şef al Agenţiei, actualul europarlamentar, Sebastian Bodu.
La Finanțe, minister condus de Gheorghe Pogea, PD-L are deja două nume în așteptare. Bogdan Drăgoi (PDL), fost secretar de stat în perioada ministeriatului lui Vlădescu este dorit pentru coordonarea domeniiilor ce țin de datoria publică, trezorerie și fonduri europene. Avocatul Gabriel Biriș (PDL), ar da oricând ANAF-ul propus lui pentru un post de scretar de stat responsabil cu politica fiscală, dar ar putea avea un contracandidat în persoana lui Cătălin Doica actualul secretar de resort.
Un post de secretar de stat în Ministerul Agriculturii ar putea fi ocupat de fostul liberal Marian Hoinaru, care deține în prezent funcția de vicepreședinte al PD-L.
Dinozauri reînviați
Şefia ORNISS sau cea a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor ar putea fi acordată lui Ioan Talpeş, fost şef al SIE şi consilier al lui Ion Iliescu. Un alt nume pomenit când vine vorba de ORNISS este cel al fostului şef al Colegiului Naţional de Apărare, Mihai Vasile Ozunu, care a candidat în sectorul 6.
Fostul şef al Gărzii de Mediu, controversatul Silvian Ionescu, ar putea reveni în scaunul acestei instituții.
Filialele, în cărți la funcții fără miză
Pentru democrat-liberalii din teritoriu au fost rezervate câteva funcții fără miză. Astfel, la Sănătate, consilierul municipal sucevean PDL Cristian Irimie ar putea prinde un post de secretar de stat, în timp ce la Turism, George Nastasia, fost candidat PDL la preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova ar putea prinde un post similar. Un apropiat al cercurilor lui Gheorghe Flutur, suceveanul Marius Vătafu este dat ca favorit pentru șefia Poștei Române.
Totodată o serie de candidați perdanți la parlamentare s-ar dori în cărțile împărțirii de funcții: Gheorghe Barbu ar vrea să devină viitorul secretar general al Guvernului, Valentin Iliescu secretar de stat în MAI, Ionuţ Popescu un post pe la AVAS, Cornelia Cazacu secretar general adjunct al Senatului, iar Irinel Cristu, un post de secretar în Ministerul Turismului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close