Premierul Emil Boc a ţinut, marţi, să avertizeze parlamentarii nemulţumiţi de banii care vor fi alocaţi pentru proiectele din propriile colegii uninominale că statul nu are resurse financiare ascunse şi că orice cedare în faţa pretenţiilor lor echivalează cu alimentarea cu resurse bugetare într-o parte şi lipsa de bani în alta. Cum mai mulţi parlamentari PDL au solicitat alocarea a câte 70.000 de euro pentru fiecare colegiu uninominal, Boc a recomandat senatorilor şi deputaţilor tuturor formaţiunilor politice să aprobe bugetul în formula propusă de guvern, urmând ca pe viitor să se încerce satisfacerea nevoilor colegiilor electorale prin rectificări bugetare.
Emil Boc a subliniat, marţi, la finalul întâlnirii cu senatorii PDL, că parlamentarii au dreptul să depună amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2010, dar că nu sunt bani pentru implementarea tutor acestor modificări de vreme ce resursele financiare sunt publice, cunoscute şi nu ascunse.
"După cum puteţi vedea, nu am resurse financiare ascunse nicăieri, resursele financiare sunt publice, alocate potrivit prevederilor legale şi prevăzute în legea bugetului, potrivit actelor normative în vigoare. Eu nu am resurse financiare suplimentare" a replicat Boc la o întrebare care privea posibilitatea alocării a câte 70.000 de euro pentru proiectele promovate de parlamentarii PDL la nivel de colegiu uninominal.
Premierul a arătat că dreptul parlamentarilor în a depune amendamente nu poate fi limitat, întrucât Guvernul este în subordinea Parlamentului, dar poate cădea în desutudine de vreme ce nu există alţi bani, iar aplicarea acestor amendamente ar presupune afectarea altor domenii.
"O să le spun tuturor colegilor, tuturor parlamentarilor, indiferent de formaţiunea din care fac parte, că orice amendament adoptat înseamnă luarea unor resurse de bani dintr-o parte şi transferarea lor în altă parte. Resursele suplimentare de bani pot fi gestionate în condiţiile pe care le avem cu constrângerile bugetare despre care am vorbit. Rugămintea mea este să mergem pe actuala formulă de buget, aşa cum a fost conceput şi care răsunde unor nevoi preliminare ale ţării, urmând ca, pe parcursul anului, în funcţie de evoluţia economiei, să putem găsi alte soluţii financiare", a mai declarat Boc.
Primul-ministru a reamintit că România se confruntă cu două constrângeri majore, induse de angajamentele de finanţare externă deficitul actual de 5,9% acre trebuie redus la trei procente, şi pregătirea ţării pentru trecerea la moneda euro în 2014. Pentru a se atinge aceste obiective este necesar să se elimine risipa care există în cheltuirea banul public a remintit Boc.
"Voi pune accent pe tăierea surselor de risipă în cheltuirea banului public, iar fiecare să dea socoteală, ca om public, pentru banii pe care îi cheltuieşte din contribuţiile cetăţenilor la impozite şi taxe", a declarat el, arătând că banii vor veni la buget dacă Guvernul va putea face economii în primul rând tăind sursele de risipă, sursele corupţiei şi prin gestionarea corectă a banilor publici.
Antena3.ro