Joc politic la ICCJ?
"Aş vrea să mai fac o observaţie, legată de expirarea unor mandate la Înalta Curte, în mod deosebit, de prelungire a unor mandate, tot la Înalta Curte, pe ideea suspendării. După părerea mea, este incorect ca la expirarea unor mandate să nu se propună, conform legii, alte persoane. Interimatul pe care vreţi să-l stabiliţi astăzi este la limita legii şi nu există nicio justificare. Să stabilim interimate decât dacă se face un joc politic, o aşteptare politică, să mai vină cineva şi să dea soluţii.CSM nu poate intra în acest joc de aplicare a legii la limită", a declarat Băsescu la şedinţa CSM.
Un membru al CSM a replicat imediat că magistraţii sunt independenţi. "Independenţi, dar în afara legii" a replicat şeful statului, care i-a mai acuzat pe membrii acesui for că vor să aleagă soluţia interimatului, pentru ca să impună o conducere definitivă a ÎCCJ numai atunci când situaţia politică va fi alta.
"Şi preşedintele României a fost suspendat o lună şi nu se prelungeşte mandatul cu o lună. Este tot 5 ani de la data la care s-au validat alegerile. Cred că opţiunile noastre de a ne suspenda pentru a deţine alte şi funcţii nu prelungesc mandatul. Sigur, CSM, Justiţia este autonomă şi poate interpreta legea cum doreşte, dar eu am ţinut să vă spun părerile mele", a declarat Băsescu.
RELAŢIA BĂSESCU - CSM
Magistraţii s-au apărat arătând că legea este de partea lor."Interimatul nu este soluţia recomandată de lege, e o soluţie. Aţi accentuat impresia de provizorat în justiţie. Mai punem şi şefi interimari, nu este în regulă. Aveţi nevoie de oameni pe funcţii, de oameni care să-şi asume responsabilitatea", a comentat Băsescu.
Criticile prezidenţiale vin după ce preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, a propus-o pe Lidia Bărbulescu, vicepreşedinte al instanţei supreme şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a asigura interimatul Înaltei Curţi. Popa şi-a încheiat mandatul mai devreme, deoarece a împlinit 70 de ani, vârsta prevăzută de Legea 56 din 2003 pentru pensionare.
Protestele judecătorilor, o grevă ilegală
Preşedintele le-a imputat judecătorilor şi întreţinerea stării de blocaj în justiţie, prin protestele din ultima vreme care nu sunt altceva decât o formă de grevă, ceea ce contravin legii. El a apreciat că magistraţii nu îşi fac treaba, ceea ce este împotriva legii, iar Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate.
"Vreau să ştiţi interpretarea mea, dacă are vreo valoare pentru dvs: Faptul că nu funcţionează instanţele, nu se judecă este împotriva legii. Unii dintre dvs nici n-aveţi curaj să spuneţi cuvântul grevă, dar asta este în termeni reali. Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate. Este o solicitare pe care v-o adresez: intrarea în legalitate a justiţiei", a declarat şeful statului, adăugând că "cei păgubiţi nu sunt politicienii, ci justiţiabilii".
Preşedintele a spus că îi este greu să folosească cuvântul "grevă" vizavi de ceea ce se întâmplă în Justiţie în prezent, pentru că legea nu permite magistraţilor să facă grevă.
"Mi-e greu s-o numesc grevă pentru că în lege vă este interzis să faceţi grevă", a mai spus apoi preşedintele, arătând că este important să se dea azi "un semnal de la CSM" pentru reluarea imediată a activităţilor curente în instanţe, astfel încât procesele să nu mai fie amânate.
Pivniceru: Ne discreditaţi, smotociţi procurorul general, afectaţi independenţa justiţiei
Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România a dat semnalul ofensivei magistraţilor, acuzându-l pe şeful statului că a venit cu opinia deja formată şi că prin atitudinile şi declaraţiile sale, dă semnale că intervine în actul de justiţie. "Deja aţi calificat acţiunea noastră ilegală", i-a spus Pivniceru, care a sugerat că preşedintele în loc să ajute tagma judecătorilor şi să medieze conflictul de muncă, discreditează această categoeri şi induce în eroare opinia publică.
În opinia preşedintelui AMR, atitudinile şi declaraţiile preşdintelui ar face publicul să se întrebe dacă în România mai există independenţa justiţiei.
Pivniceru i-a imputat preşedintele Traian Băsescu a intervenit într-un proces faţă de una din părţile implicate, când şi-a permis să-l "smotocească? procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, cu privire la soluţionarea dosarului Revoluţiei.
Pivniceru a avertizat că şi acesta este unul din motivele pentru care protestele vor continua, din cauza imixtiunii politicului în justiţie. Pivniceru a arătat că statul nu îşi execută obligaţiile faţă de magistraţi, în condiţiile în care "preşedintele îi face corupţi, alţii, idioţi", şi că astfel nu poate exista normalitate în sistem.
Preşedintele Traian Băsescu a replicat că magistaţii trebuie să reia activitatea, iar legea pe teritoriul României trebuie respectată.
"S-a discutat la Cotroceni cu CSM, s-au găsit soluţii de finanţare a justiţiei odată cu rectificarea bugetară. Orice altă condiţionare nu e decât un fel de demonstraţie. Am mai spus, şi repet, independenţa justiţiei nu e independenţă faţă de lege", a spus Băsescu.
Lupaşcu: ?În loc să ajutaţi justiţia, o înfundaţi mai adânc?
Judecătorul Dan Lupaşcu, membru CSM, a preluat ştafeta atacurilor, reproşându-i preşedintelui că nu a căpătat îndemânarea de a conduce şedinţele CSM, deoarece, în loc să ajute justiţia, "care merge din ce în ce mai prost", acesta o înfundă şi mai adânc.
Lupaşcu i-a reamintit şefului statului că, potrivit Constituţiei, preşedintele prezidează lucrările CSM în şedinţele la care participă, în timp ce mesajele importante trebuie lansate de preşedinte în faţa Parlamentuilui nu a plenului CSM. "Se pare însă că dumneavoastră nu aţi căpătat încă îndemânarea de a conduce şedinţele CSM. Justiţia merge din ce în ce mai prost şi, din păcate, în loc să o ajutaţi, dumneavoastră o înfundaţi mai adânc ", i-a spus Lupaşcu preşedintelui, reproşul său stârnind aplauze în rândul celor aproximativ 30 de magistraţi, prezenţi în Centrul de presă al CSM, de unde urmăreau pe un ecran şedinţa Consiliului, prezidată de şeful statului.
În replică, Băsescu a spus că el doar îşi face datoria şi că nu poate fi partener cu justiţia dacă instanţele nu funcţionează.
Marius Vulpe, Antena3.ro