Antena 3 CNN Politică Avertisment pentru agricultură: Prea puţine resurse pentru a înlocui ajutoarele de stat sistate în 2009

Avertisment pentru agricultură: Prea puţine resurse pentru a înlocui ajutoarele de stat sistate în 2009

Avertisment pentru agricultură: Prea puţine resurse pentru a înlocui ajutoarele de stat sistate în 2009
Sursa foto: Mihail Dumitru
05 Ian 2010   •   11:44

Bugetul de doar 9,87 miliarde lei propus pentru Ministerul Agriculturii nu oferă decât foarte puţine resurse pentru înlocuirea formelor de ajutor de stat, retrase din acest an, a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, la comisiile parlamentare pentru agricultură reunite pentru dezbaterea bugetului.

"Este un buget care se încadrează în restricţiile bugetare fixate de Ministerul de Finanţe în contextul crizei economice. Dorinţele mele ar fi fost să dispunem de un buget substanţial pentru a duce la îndeplinire obiectivele din programul de guvernare. În 2010 vom putea achita datoriile aferente anului trecut, vom putea asigura cofinanţarea programelor europene, dar vom avea puţine resurse pentru a înlocui formele de ajutor de stat care au încetat la sfârşitul anului 2009 (subvenţiile pentru porc, pui, legume - n.r.)", a spus Mihail Dumitru la Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi servicii specifice, în cadrul auderilor pe tema bugetului pe acest an.
Potrivit proiectului de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru 2010 suma totală propusă este de 9,87 miliarde lei, respectiv 1,69% din PIB, din care 5,43 miliarde lei reprezintă fonduri din bugetul de stat restul fiind asigurat din resurse externe. Din total, circa 2 miliarde de lei sunt destinate pentru acordarea ajutoarelor de stat, însă 1,8 miliarde lei reprezintă sume restante pentru anul 2009.

Ministrul a precizat că o nouă formă de ajutor de stat, care ar putea fi introdusă în acest an, ar consta în aşa-numitul "ajutor de criză", prin care statul poate acorda fermierilor până la 15.000 euro şi până la 500.000 euro unităţilor de procesare.
Susţinerea financiară de către stat a producţiei de carne de porc şi pasăre, ouă, sfeclă de zahăr, orez, in, cânepă, soia sau tutun, dar şi subvenţionarea motorinei pentru lucrări agricole au încetat de la 1 ianuarie 2010.

Agricultorii vor beneficia, în schimb, de ajutoare legate de îndeplinirea cerinţelor suplimentare privind bunăstarea animalelor, finanţarea acţiunilor fitosanitare de interes naţional, susţinerea unor investiţii în agricultură şi garantarea creditelor de investiţii, garantarea în proporţie de 80% a creditelor pentru IMM, reducerea accizei pentru motorina utilizata în agricultură, silvicultură şi reducerea accizei pentru energia electrică utilizată, cum ar fi la staţiile de pompare pentru irigaţii.

Antena3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close