Liderii PSD şi cei ai PD-L au noi probleme de soluţionat la masa discuţiilor în cadrul şedinţei săptămânale de astăzi.
Dacă PD-L doreşte urmărirea penală a lui Adrian Năstase, mizând pe un nou răspuns din partea procurorului general pentru a cântări şensele de aducere a fostului premier în faţa votului Parlamentului, partenerii PSD susţin demersul liberal de aducere în faţa justiţiei a ministrului Tineretului Monica Iacob-Ridzi, acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice şi delapidare.
Replica democrt-liberalilor nu s-a lăsat aşteptată. Ei au apelat tot la liberali pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul ministrului Mediului, pesedistul Nicolae Nemirschi.
În timp ce Ridzi este criticată pentru cheltuirea a 75.000 de euro pentru o scenă, Nemirschi este acuzat că a atribuit un contract de 500.000 de euro unei firme de publicitate pentru promovarea unor proiecte de profil. Nemirschi se află însă în atenţia procurorilor pentru nereguli sesizate de ANI în declaraţia sa de avere.
Ridzi a dat deja explicaţii conducerii PDL, care a decis să o susţină, colegii săi de partid declarându-se convinşi că ministrul lor nu ar fi încălcat legea în ceea ce priveşte cheltuirea celor 600.000 de euro pentru organizarea festivităţilor de 2 mai.
În prezent, pe numele ministrului PDL a fost depusă de PNL o plângere penală la Parchetul General. Procurorul general a transferat sesizarea la DNA. Dacă această instituţie nu sesizează Parlamentul cu începerea cercetării prealabile, activitatea comisei parlamentare special create în acest scop va continua cu audiere lui Ridzi şi a restului de persoane implicate.
Pe lângă această luptă de imagine, cele două taberea mai au de soluţionat un nou conflict bazat pe orgolii şi cercuri de interese. Făcut ?tâmpit? de vicepreşedintele PSD, Liviou Dragnea în cadrul Comitetului Executiv al acestui partid, ministrul Transporturilor, democrat-liberalul Radu Berceanu a făcut curăţenie în propria ogradă, zburând din posturi patru directori consideraţi apropiaţi ai beronului PSD de Teleorman, pe motiv că nu ar beneficia de susţinerea deschisă a partenerilor de guvernare.
Direct vizat de replica lui Berceanu, vicepreşedintele PSD a ameninţat că partidul său ar putea apela la măsuri similare care ar putea conduce la monocromia politică a ministerelor conduse de social-democraţi, după modelul prefecturilor şi consiliilor judeţene din teritoriu. Ideea lui Dragnea pare a fi îmbrăţişată cu entuziasm şi de liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, un alt contestatar al necesităţii alianţei la guvernare cu PDL.
Confom protocolului semnat între cele două părţi, prefectura şi preşedinţia Consiliului Judeţean urmau a reveni partidului care a câştigat alegerile în respectiva unitate administrativă. În cazul în care mai mulţi lideri PSD s-ar ralia poziţiei formulate de Dragnea, acest principiu ar putea fi extins şi la nivelul ministerelor controlate de social-democraţi, transformând practic aceste instituţii în adevărate moşii de partid.
Antena3.ro