Antena 3 CNN Actualitate Cod Galben de ger, în 35 de judeţe. Vezi prognoza meteo pentru unul dintre cele mai reci weekend-uri

Cod Galben de ger, în 35 de judeţe. Vezi prognoza meteo pentru unul dintre cele mai reci weekend-uri

Cod Galben de ger, în 35 de judeţe. Vezi prognoza meteo pentru unul dintre cele mai reci weekend-uri
22 Ian 2010   •   08:45

Meteorologii au emis, vineri dimineaţă, o atenţionare Cod Galben de ger pentru 35 de judeţe din estul, sudul şi centrul ţării.

Atenţionarea este valabilă între 22 ianuarie, ora 22:00 şi 27 ianuarie, ora 8:00.

În acest interval, "vremea se va menţine geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, astfel încât temperaturile minime nocturne se vor încadra în general între -25 si -15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative", precizează Administraţia Naţională de Meteorologie.

"În regiunile sud-estice, în intervalul 22 ianuarie ora 22:00 - 24 ianuarie ora 08:00, vântul va prezenta intensificări, cu viteze de până la 70...75 km/h, spulberând şi viscolind zăpada şi determinând local scăderea indicelui de răcire, IR, sub pragul critic de -32", mai precizează sursa citată.




Gerul a cuprins, însă, România încă de joi noapte, când s-au înregistrat -24 de grade Celsius la Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe şi Braşov. Iar weekend-ul în care intrăm se anunţă a fi unul dintre cele mai reci din acest sezon.

În Capitală, vineri dimineaţă erau -12 grade şi începuse deja să fulguiască. Autorităţile încă se mai luptă cu munţii de zăpadă rămasi pe marginea drumului după ninsorile de săptămâna aceasta.

De la noapte, frigul năprasnic se va instala şi în Moldova şi sud-vestul Transilvaniei unde se anunţă până la -25 de grade Celsius.

La astfel de temperaturi, iarna este destul de greu de suportat, mai ales pentru cei care trebuie să plece noaptea cu maşinile la drum. Cu toate acestea, însă, oamenii din Miercurea Ciuc şi Piatra Neamţ spun că sunt obişnuiţi cu astfel de temperaturi.

Cea mai mică temperatură înregistrată în luna ianuarie a fost în anul 1942, la Bod, în judeţul Braşov. Mercurul din termometre a coborât atunci până la -38,5 grade Celsius.



PROGNOZA METEO PENTRU WEEKEND-UL 22 - 24 IANUARIE
ÎN ŢARĂ
Vineri

În cea mai mare parte a ţării, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineaţa şi noaptea. Doar în vest valorile de temperatură vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, comparabile cu cele din intervalul anterior. Cerul va fi mai mult noros şi va ninge slab, pe arii restrânse în sudul şi estul ţării şi cu totul izolat în rest. Vântul se va intensifica în regiunile sud-estice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între - 12 şi - 2 grade. Temperaturile minime se vor situa între - 20 şi - 10 grade, izolat mai scăzute în depresiuni, până în jur de - 25 grade, dar şi uşor mai ridicate în vest şi pe litoral.

Sâmbătă

Vremea va fi geroasă, îndeosebi în cursul nopţii, în estul ţării şi local în sud şi centru. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -16 ... -15 grade în Moldova şi în estul Transilvaniei, şi 0 ... 1 grad în Banat şi Crişana. Temperaturile minime vor fi cuprinse între - 18 şi - 8 grade, local mai scăzute, până în jur de - 25 de grade în nord-est şi centru. Cerul va avea înnorări, mai ales în cursul zilei, în regiunile din sudul şi sud-estul ţării unde izolat va ninge slab. În sudul Moldovei, Bărăgan şi Dobrogea vântul va avea intensificări. Pe arii restrânse va fi ceaţă asociată cu depunere de chiciură, îndeosebi noaptea.

Duminică
Vremea va fi geroasă, îndeosebi dimineaţă şi noaptea, în estul, sudul şi centrul ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între - 17 grade în Moldova şi - 2 grade în Banat, iar cele minime se vor situa de la - 26 de grade în depresiuni şi în nordul Moldovei până la - 8 ... - 7 grade în Câmpia de Vest. Cerul va fi variabil, dar în zonele joase dimineaţa şi noaptea local se va produce ceaţa, izolat persistentă în regiunile extracarpatice şi asociată cu depunere de chiciură. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în deltă şi pe litoral.

ÎN BUCUREŞTI



Vineri
Vremea va fi geroasă dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi temporar noros, favorabil trecător fulguielii, îndeosebi noaptea. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de - 8 ... - 6 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de - 18 grade.

Sâmbătă

Vremea va fi geroasă, îndeosebi dimineaţa şi noaptea. Temperatura maximă va fi de - 9...-8 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de -17 grade. Cerul va fi mai mult noros, ziua vor fi condiţii de fulguială, iar noaptea de ceaţă asociată cu chiciură. Vântul va sufla slab până la moderat.

Duminică

Vremea va fi geroasă, îndeosebi dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, dar dimineaţa şi noaptea se va semnala ceaţă asociată cu chiciură. Temperatura maximă va fi de - 9 ... - 8 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de -18 grade. Vântul va sufla slab.

LA MUNTE
Vineri
Vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi temporar noros. Pe arii restrânse va ninge slab în Carpaţii Orientali şi Meridionali şi cu totul izolat în rest, îndeosebi spre seară şi noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va fi în scădere în majoritatea zonelor, comparativ cu cea a intervalului precedent.

Sâmbătă

Vremea va fi geroasă, îndeosebi noaptea. Cerul va deveni variabil şi doar izolat va fulgui la începutul intervalului iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul anterior. Pe văi şi în depresiuni, îndeosebi noaptea, va fi ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

Duminică
Vremea va fi geroasă, îndeosebi dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil. Pe văi şi în depresiuni va fi ceaţă, asociată cu chiciură. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări pe creste. Temperatura aerului se va menţine la valori comparabile cu cele înregistrate în intervalul anterior.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: prognoza meteo ger weekend
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close