de grade. În Braşov şi la Sfântul Gheorghe, temperatura a scăzut până la -30 de grade. În Iaşi au fost -26.
Asta în condiţiile în care în Nordkapp, cel mai nordic oraş al Norvegiei, erau, la ora locală 10.30, -2 grade Celsius, resimţite ca -13, din cauza vântului. În arhipeleagul Svalbard, aflat între Norvegia şi Polul Nord, se înregistrau, la ora locală 9.30, 3 grade Celsius, resimţite ca -9, din cauza vântului, potrivit accuweather.com.
La Reykjavik, capitala cea mai nordică, este cu mult mai bine decât la Bucureşti. La 9.30, ora locală, termometrele arătau 10 grade. Cei de afară simţeau însă numai două, din cauza vântului.
Nici în Alaska nu e mai frig ca în România. În orăşelul Wainwright, aflat în nordul statului american, temperatura la ora locală 00.30 este de -22 de grade. Vântul face ca afară să se simtă -31 de grade. Mai puţine decât s-au înregistrat duminică noapte la Întorsura Buzăului, unde au fost -34,4 grade.
Iată ce temperaturi se înregistrau la staţiile meteo din zonele considerate cele mai friguroase din lume:
La staţia Vostok din Antarctica, unde minima absolută înregsitrată a fost -89,2 grade, sunt acum -29 de grade. La staţia Eureka din Canada sunt -23 de grade. La Oymyakon din Rusia, considerat cel mai rece loc în care a locuit vreodată cineva, sunt -44 de grade, în timp ce la Ulaanbaatar, în Mongolia sunt -24 de grade. În Alaska, la muntele Denali se înregistrează -14 grade.
Temperaturi minime comparative:
-Alaska -31 grade
-România -34,4 grade
Temperaturi comparative între Bucureşti şi capitala cea mai nordică:
-Reykjavik, Islanda 2 grade
-Bucureşti, România -14 grade
În următoarele trei zile, valorile termice continuă să se menţină scăzute în majoritatea regiunilor ţării. Marţi şi miercuri, vremea se va menţine geroasă, îndeosebi dimineaţa şi noaptea, în estul şi sudul ţării şi local în centru. Începând de joi, vremea va continua să se încălzească uşor. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -6 şi 0 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -12 şi -2 grade.
Antena3.ro