Antena 3 CNN Actualitate Puiu Popoviciu şi şefii de la ?Doi şi un sfert?, cercetaţi în libertate. Vezi primele imagini de la eliberare

Puiu Popoviciu şi şefii de la ?Doi şi un sfert?, cercetaţi în libertate. Vezi primele imagini de la eliberare

4 minute de citit Publicat la 01:18 26 Mar 2009 Modificat la 01:18 26 Mar 2009
Puiu Popoviciu şi şefii de la ?Doi şi un sfert?, cercetaţi în libertate. Vezi primele imagini de la eliberare
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, miercuri seară, judecarea în libertate pentru fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, pentru şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA, Petre Pitcovici, precum şi pentru omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu.

Cei trei au primit, însă, interdicţie de a părăsi ţara.

Primul care a ieşit de la audieri a fost omul de afaceri Puiu Popociciu, care a declarat că nu crede în coincidenţe, întrebat fiind de ce a fost arestat acum.

?Ancheta este în desfăşurare şi nu mă bag în detalii?, a mai completat Puiu Popoviciu.



Recentele evenimente de la DGIPI, cunoscut şi ca serviciul ?Doi şi un sfert? ar putea conduce la desfiinţarea acestei instituţii, ministrul de interne, Dan Nica şi PDL susţinând acest lucru.
Şedinţa de judecată a început în jurul orei 22.00, după ce avocaţii au cerut o amânare pentru a studia dosarul şi s-a încheiat după miezul nopţii.
Avocatul lui Petre Pitcovici a declarat că clientul său nu i-a cunoscut înainte nici pe Puiu Popoviciu, nici pe Ioan Alecu. Mai mult, acesta a spus că din convorbirile telefonice interceptate ?nu reiese nimic relevant.? Totuşi, el a spus că ?intervenţii au fost, nu putem să le negăm.? A subliniat însă că acestea s-au referit exclusiv la soluţionarea mai rapidă a dosarelor aflate în lucru pentru că unii dintre cei vizaţi erau stresaţi.
"Ca cetăţean, ceea ce a făcut Puiu Popovici m-a indignat ", a spus Aurelian Bădulescu, avocatul lui Şerban, la ieşirea din sala de judecată.
Rectorul Universităţii de Agronomie Bucureşti, Ioan Alecu va fi judecat în libertate, după ce a făcut o înţelegere cu procurorii DNA. Referitor la acest lucru, avocatul lui Petre Pitcovici a declarat: ?nu cred că domnul Alecu a făcut o înţelegere cu procurorii. Cred că decizia procurorilor de a-l elibera a ţinut cont şi de starea sănătăţii acestuia.?




Forfotă mare în faţa Curţii de Apel

În timp ce în sală inculpaţii aşteptau decizia judecătorilor, afară, în faţa Curţii de Apel Bucureşti era forofotă mare. Mai multe persoane au aşteptat ore în şir dar au spus că nu aveau nicio legătură cu situaţia celor trei suspecţi. Însă, odată cu eliberarea lui Petre Pitcovici, Cornel Şerban şi Puiu Popoviciu, aceştia s-au făcut nevăzuţi. Şi maşinile care fuseseră prezente şi cu o noapte înainte şi-au făcut din nou apariţia în faţa Curţii de Apel în timp ce suspecţii erau audiaţi.

Maşinile au sosit la Curtea de Apel cu puţin timp înainte ca mandatele de reţinere ale celor trei să expire. Niciunul dintre barbaţii care au coborât din ele nu a vrut să stea de vorbă cu jurnaliştii şi nici nu a recunoscut că ar avea vreo legătură cu Puiu Popoviciu, Petre Pitcovici sau Cornel Şerban.

În schimb, aceştia le-au făcut loc celor trei printre reporteri şi fotografi atunci când au fost eliberaţi.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a simţit nevoia de protecţie încă de miercuri, când la una dintre proprietăţile sale de pe strada Jean Monet au fost văzuţi mai mulţi bodyguarzi.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii reţinuseră pentru 24 de ore pe Ioan Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Gabriel Popoviciu, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, Cornel Şerban, directorul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, pentru infracţiunile de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase şi Petru Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului, potrivit unui comunicat.

Potrivit unor surse judiciare, reţinerile de marţi au originile într-un dosar mai vechi, din 2007, în care era cercetat omul de afaceri Puiu Popoviciu şi Ion Alecu în legătură cu o asociere imobiliară dubioasă.

La instrumentarea respectivului dosar lucrau ofiţerii Cornel Şerban şi Petre Pitcovici, împreună cu un alt ofiţer judiciar din cadrul DNA. Potrivit aceloraşi surse, pentru a primi o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, Popoviciu ar fi încercat influenţarea anchetatorilor. Şerban şi Pitcovici ar fi făcut presiuni asupra ofiţerului judiciar de la DNA pentru a obţine soluţia favorabilă pentru Popoviciu.

Poliţistul de la DNA s-a autodenunţat, lucru ce a permis reţinerea celor implicaţi.

Centrul acestui scandal îl ocupă afacerile imobiliare cu 230 de hectare în Băneasa, pe care Gabriel ?Puiu? Popoviciu, le-a obţinut cu 80.000 de dolari de la rectorul Ioan Alecu.
Revista ?Capital? i-a estimat averea lui Puiu Popoviciu, în 2003, la peste 100 de milioane de dolari, incluzându-l astfel în topul celor mai bogaţi 100 de români. În ultimii şase ani, averea lui Popoviciu a sporit considerabil din afaceri imobiliare, hoteliere, comerţ şi restaurante. Primele firme le-a înfiinţat în 1991.
Popoviciu este cel care a adus în România francize de renume precum IKEA, KFC sau Pizza Hut.
Hotelul de 5 stele Howard Johnson din capitală este tot al omului de afaceri. Popoviciu este asociat cu Radu Dimofte şi cu Nicolae Badea, unul dintre acţionarii clubului Dinamo Bucureşti, căsătorit cu cealaltă fată a lui Ion Dincă, Liliana. În majoritatea firmelor, Popoviciu nu este el acţionar direct, ci indirect prin intermediul mamei sale, Ligia Popoviciu, în vârstă de aproape 80 de ani.

Antena3.ro

×
Etichete: DNA Puiu Popoviciu DGA
Parteneri
x close