Trei membri ai unei reţele internaţionale de traficanţi de obiecte de artă, printre care şi un cetăţean român, care acţionau în străinătate, au fost reţinuţi de autorităţile române în timpul unei acţiuni sub acoperire de la Braşov, pentru furtul mai multor tablouri, argintării şi ceasuri, în valoare de 5 milioane de euro, dar pe care cei trei au încercat să le vândă la preţul total de 10.000 de euro.
Peste treizeci de obiecte de artă, sustrase de cei trei traficanţi ai grupării internaţionale din colecţii private din Viena, au fost ?cumpărate? din Braşov, luna aceasta, de către ofiţerii sub acoperire din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu suma de 10.000 de euro, deşi expertiza reprezentanţilor de la Muzeul Naţional de Artă al României a arătat că valoarea bunurilor depăşeşte 5.000.000 de euro.
Cei trei au fost reţinuţi de către autorităţile DIICOT şi Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) la un hotel din Braşov şi aveau asupra lor, la momentul flagrantului, mai multe obiecte de artă, care au constat în tablouri, ceasuri şi piese de argintărie. Autorităţile au stabilit că bunurile provin din furturi pe care cei trei membri ai grupării le-au săvârşit în luna septembrie la Viena, pe timpul nopţii, în timp ce proprietarii colecţiilor nu se aflau la domiciliu. Infractorii au introdus în România obiectele de artă cu ajutorul unui autoturism, în portbagajul căruia erau bine ascunse.
Cele mai valoroase obiecte de artă din colecţia sustrasă de traficanţi sunt patru tablouri, dintre care două au fost estimate la suma de 3.500.000 de euro. Tabloul ?Madona cu pruncul, doi sfinţi şi doi îngeri? este o pictură a unui maestru din Şcoala florentină şi a fost pictat în jurul anului 1400, iar valoarea de piaţă a acestei opere este de 2.500.000 de euro, deşi ofiţerii sub acoperire l-au cumpărat de la traficanţi cu suma de doar 5.000 de euro.
Al doilea tablou, ?Copii în peisaj? este opera unui pictor austriac, iar valoarea de catalog a acestuia anul trecut a fost de peste 1.000.000 de euro.
Pe lângă aceste două tablouri, autorităţile au mai recuperat de la cei trei traficanţi ceasuri din secolul al XIX-lea, în valoare de aproximativ 10.000 de euro, tablouri anonime din secolele al XVII-lea şi al XIX-lea de 50.000 de euro, un pocal bisericesc din secolul al XVII-lea în valoare de 5000 de euro, dar şi icoane, fructiere din ceramică, argintărie precum carafe, sfeşnice, tăvi, halbe şi linguriţe.
Traficanţii cu obiecte de artă, respectiv RJ, RFK şi KJ au vârste între 37 şi 45 de ani, doi dintre ei sunt de naţionalitate ungară şi unul de naţionalitate română, iar unul dintre unguri are la activ 28 de condamnări pentru acelaşi tip de infracţiuni. Românul nu are nicio condamnare în cazier, iar rolul său în furtul de obiecte de artă era să intermedieze vânzarea dintre hoţi şi cumpărători, care, din spusele reprezentanţilor DIICOT, erau anticariate şi magazine de artă din Bucureşti, Braşov şi Oradea.
Obiectele capturate vor fi restituite persoanelor din Austria, iar pentru cei trei învinuiţi s-au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Ei sunt acuzaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, tăinuire şi furt calificat, pentru care riscă o pedeapsă de la 5 la 20 de ani de închisoare.
Paula Safta, Antena3.ro