Antena 3 CNN High Tech UE declară război pirateriei şi monopolului furnizorilor de internet

UE declară război pirateriei şi monopolului furnizorilor de internet

UE declară război pirateriei şi monopolului furnizorilor de internet
Sursa foto: cd
05 Noi 2009   •   18:09

Reprezentanţii Uniunii Europene au ajuns la un acord referitor la condiţiile în care pot fi deconectaţi de la internet utilizatorii europeni care descarcă ilegal fişiere. Noul acord prevede încurajarea concurenţei între companiile furnizoare de internet, ceea ce va conduce la ieftinirea internetului şi îmbunătăţirea calităţii acestuia, informează euractiv.com.

Autorităţile europene nu mai au nevoie de un ordin judecătoresc pentru a tăia conexiunea la internet a celor care descarcă materiale protejate de drepturile de autor. Însă, procedura de deconectare trebuie să fie ?corectă şi imparţială? şi necesită, în prealabil, o ?analiză judiciară eficientă?. Textul actual de lege permite statelor membre să lase în seama unor autorităţi indepedente posibilitatea de a restricţiona accesul la internet.

În plus, UE declară război şi monopolurilor furnizorilor de internet. Noul acord prevede protejarea consumatorului prin încurajarea concurenţei între companiile care furnizează internet. Astfel, utilizatorii ar trebui să aibă acces la internet mai ieftin şi de mai bună calitate.

Toate aceste măsuri au fost luate în urma presiunilor exercitate de Franţa, care are o legislaţie foarte dură în ceea ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. Autorităţile franceze au introdus deja o serie de reguli potrivit cărora utilizatorii care piratează conţinut pot fi deconectaţi de la internet cel puţin un an.

În Marea Britanie, situaţia este asemănătoare. Potrivit BBC News, ministrul britanic al Economiei, Peter Mandelson, vrea să ia măsuri şi împotriva celor care pun la dispoziţie fişiere de download. Peste 14% dintre utilzatorii de internet ar putea fi afectaţi de această lege.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: internet
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close