Întrebat în legătură cu posibilitatea unui răspuns armat la o agresiune împotriva infrastructurii informatice americane, subsecretarul pentru Apărare, James Miller, a răspuns: "Da, trebuie să ne gândim la răspunsuri potenţiale care să nu fie limitate la domeniul informatic".
Dar noţiunea de "act de război" în spaţiul cibernetic urmează să fie definită, a recunoscut el, în timpul unei conferinţe la Washington.
"Acestea sunt probleme juridice la care încercăm să răspundem", a declarat el, mărturisind că există "numeroase zone de umbră în acest domeniu".
"Există o diferenţă netă între spionajul cibernetic şi tentativele de degradare şi perturbare a reţelelor noastre sau de introducere de date false" în sistemele informatice ale administraţiei americane, a subliniat el.
"Tot ce se întâmplă în spaţiul cibernetic nu este neapărat un act de război", a apreciat el.
Dar, potrivit lui Miller, ameninţarea este reală şi tot mai mare, fie că vine din partea hackerilor, grupurilor infracţionale sau teroriştilor.
"În cursul ultimului deceniu, frecvenţa şi complexitatea intruziunilor în reţelele noastre nu au încetat să crească" şi "sistemele noastre sunt vizate în fiecare zi de mii de tentative de intruziune", a spus el.
Pentagonul a lansat recent un nou comandament militar însărcinat să reacţioneze la atacurile comise de hackeri şi îndreptate împotriva reţelelor sale şi să conducă operaţiuni în spaţiul cibernetic. Acesta reprezintă un semn al intensificării luptei americane împotriva ameninţărilor informatice, în contextul în care China este suspectată frecvent că s-ar afla în spatele unor astfel de atacuri.
Antena3.ro