Antena 3 CNN Externe Turcia ameninţă ca va expulza 100.000 de armeni

Turcia ameninţă ca va expulza 100.000 de armeni

Turcia ameninţă ca va expulza 100.000 de armeni
Sursa foto: Recep Tayyip Erdogan
19 Mar 2010   •   01:36

Premierul turc a ridicat miza în conflictul internaţional privind uciderea în masă a armenilor din Imperiul Otoman, ameninţând că va expulza 100.000 de armeni ce trăiesc în acest stat.

Recep Tayyip Erdogan a avertizat că iniţiativa va fi demarată dacă parlamentele străine continuă să crească presiunea prin recunoaşterea masacrului asupra armenilor de către turcii otomani în urmă cu un secol ca fiind genocid.

?În ţara mea sunt 170.000 de armeni, din care 70.000 sunt cetăţeni. Tolerăm alţi 100.000. Deci, ce voi face mâine? Dacă este necesar, le voi spune celor 100.000: bine, este timpul să plecaţi acasă. De ce? Nu sunt cetăţenii mei. Nu sunt obligat să îi ţin la mine în ţară,? declara acesta în vizită la Londra.
El a mai avertizat diaspora armeană că actuala sa campanie de a avea cât mai multe parlamente care recunosc genocidul va pune în pericol consolidarea relaţiilor dintre Turcia şi Armenia.

Erdogan urma să călătorească în Suedia, dar şi-a anulat vizita în ultimul moment şi l-a convocat pe ambasadorul suedez în Turcia. Oficialul turc a protestat pentru pasul Parlamentului Suediei de a se alătura celor aproape 20 de state care acuză turcii otomani de genocid pentru moartea a circa 1,5 milioane de armeni în timpul Primului Război Mondial.
De asemenea, a fost convocat şi ambasadorul SUA pentru un ges similat făcut de comisia parlamentului american.

Armenia a condamnat recentele declaraţii ale lui Erdogan, arătând că readuc în memorie crimele iniţiale, multe din care s-au produs în timpul deportării în masă a armenilor acuzaţi că au sprijinit armata rusă invadatoare.


Şi alte state sunt aşteptate însă să adopte rezoluţii de condamnare a Turciei înainte de comemorarea unui centenar de la crime- 2015. Deja multe state din UE-printre care Franţa, Germania şi Italia deja recunosc evenimentele ca fiind genocid.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: genocid armenia Recep Tayyip Erdogan
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close