Antena 3 CNN Externe Stare de urgenţă. Un puternic incendiu de pădure a izbucnit lângă Atena

Stare de urgenţă. Un puternic incendiu de pădure a izbucnit lângă Atena

Stare de urgenţă. Un puternic incendiu de pădure a izbucnit lângă Atena
Sursa foto: Atena
23 Aug 2009   •   18:32

În regiunea Atenei a fost decretată starea de urgenţă din cauza unui puternic incendiu de pădure care ameninţă mai multe sate şi mânăstiri. Autorităţile au ordonat evacuarea unei întinse zone de la periferia de est a oraşului, dar mulţi localnici refuză să plece şi încearcă să-şi apere casele de flăcări prin forţe proprii.

Incendiul este unul din cele mai grave declanşat, vreodată, la periferia Atenei, potrivit unui comandant al protecţiei civile. Flăcările înteţite de vântul violent au înaintat, pe trei fronturi, aproape 30 de kilometri, spre casele de vacanţă de pe Muntele Pentelic. Dacă această barieră naturală va fi trecută, cartierele periferice ale capitalei vor fi direct ameninţate.

Peste 200 de pompieri, susţinuţi de avioane şi elicoptere, au luptat din răsputeri cu flăcările la 40 de kilometri de centrul Atenei. Norii uriaşi de fum puteau fi văzuţi chiar din oraş. Televiziunile au anunţat că o baterie de rachete antiaeriene a fost mutată în grabă de teama exploziei muniţiilor, dar armata a dezminţit relatarea. Au fost, într-adevăr, evacuate două spitale de copii şi câteva tabere. Mulţi localnici au ignorat îndemnul autorităţilor de a se pune la adăpost şi au încercat cu disperare să îndepărteze flăcările ajunse până în pragul caselor.

Pompierii au avertizat că noaptea avea să fie "foarte dificilă". Vântul era tot mai puternic, iar avioanele şi elicopterele nu pot acţiona pe întuneric. Incendiul din nordul Atenei este doar unul din cele 75 de focare izbucnite sâmbătă în Grecia, unde temperatura a urcat şi peste 40 de grade. Flăcările fac ravagii pe insulele Evia, Zakynthos şi Skyros, ca şi în alte regiuni din sudul şi centrul ţării.

Antena 3

×
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close