Antena 3 CNN Externe Situaţie dramatică în Haiti. Oamenii se calcă în picioare pentru ajutoarele alimentare

Situaţie dramatică în Haiti. Oamenii se calcă în picioare pentru ajutoarele alimentare

Situaţie dramatică în Haiti. Oamenii se calcă în picioare pentru ajutoarele alimentare
Sursa foto: Haiti
17 Ian 2010   •   13:19

Mexicul a anunţat pentru luni o reuniune a Consiliul de Securitate al ONU, în care se va discuta despre situaţia dramatică din Haiti, în urma cutremurului catastrofal de marţi. Aici, oamenii se calcă în picioare, pentru a ajunge la pachetele de alimente aruncate din elicoptere, de armata americană. Din cauza lipsei infrastructurii, una dintre problemele principale, rămâne, în continuare, distribuirea ajutoarelor către sinistraţi.

Sute de oameni, majoritatea copii şi tineri au alergat disperaţi în urma elicopterului care arunca pachete cu hrană. Oamenii s-au împins, s-au călcat în picioare şi chiar s-au luat la bătaie pentru a reuşi să pună mâna pe ajutoare.

Situaţia este dramatică în capitala ţării, unde premierul estimează că 300.000 de oameni trăiesc sub cerul liber, fără a şti ce le va aduce ziua de mâine. În Haiti au rămas foarte puţine structuri locale pentru gestiona ajutorul străin, iar problema logistică este foarte gravă. O altă mare problemă rămâne infrastructura, care practic nu mai există în urma seismului.

Până acum, 25.000 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături. Printre ele, şi cel al şefului misiunii ONU în Haiti, tunisianul Hedi Annabi, descoperit printre ruinele cartierului general prăbuşit. Există însă şi cazuri fericite, cum este cel al unei femei gravide, scoase de sub ruine după 60 de ore de agonie.

Sâmbătă, un alt cutremur cu magnitudinea de 4,5 pe scara Richter a avut loc în capitala statului Haiti. Mai mult, oamenii de ştiinţă avertizează asupra riscului producerii de noi cutremure majore în Haiti sau în statele învecinate.

Între timp, guvernele lumii îi asigură pe haitieni că vor continuă să le ofere ajutor. Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a ajuns sâmbătă în capitala haitiană, unde a dat asigurări că SUA vor face tot posibilul pentru a-i ajuta pe sinistraţi.

În Statele Unite ale Americii, preşedintele Barack Obama a spus că SUA desfăşoară una dintre cele mai mari operaţiuni de salvare din istoria ţării, pentru a salva vieţi şi pentru a aduce sprijinul necesar evitării unei catastrofe şi mai mari.

"Sunt încântat că foştii preşedinţii George W. Bush şi Bill Clinton au acceptat să conducă un efort major de strângere de fonduri: Fonduri Clinton-Bush pentru Haiti. Efortul nostru pe termen lung nu va fi măsurat în zile şi săptămâni, ci în luni de zile sau chiar ani", a declarat Obama.

La rândul lui, fostul preşedinte George W. Bush a mărturisit că are "inima zdrobită" la vederea scenelor de distrugere din Haiti. "Ştiu că mulţi oameni vor să trimită pături sau apă. Trimiteţi pur şi simplu bani. Unul dintre lucrurile pe care preşedintele (Clinton n.r.) şi cu mine le vom face este să ne asigurăm că aceştia vor fi cheltuiţi în mod corect", a spus fostul preşedinte.

Bill Clinton a spus şi el că haitienii au acum şansa de a construi un viitor mai bun dacă primesc ajutorul necesar.

Antena 3

×
Subiecte în articol: haiti
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close