Antena 3 CNN Externe Sarkozy promite să interzică vălul musulman în Franţa

Sarkozy promite să interzică vălul musulman în Franţa

Sarkozy promite să interzică vălul musulman în Franţa
Sursa foto: voal musulman
25 Mar 2010   •   08:43

Franţa va interzice purtarea voalului musulman complet pentru a proteja demnitatea femeilor, a anunţat preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. Decizia sa vine după luni de dezbateri dar şi o tăcere îndelungată a lui Sarkozy despre ce e de făcut în privinţa niqab, burqa sau a altor veştminte ce acoperă complet faţa.


"Voalul complet este contrar demnităţii femeilor. Răspunsul este să îl interzicem,. Guvernul va crea o lege pentru a-l scoate în afara legii", arăta liderul de la Paris.
El nu a oferit detalii, dar anunţul său reprezintă recunoaşterea faptului că se alături politicienilor care doresc interzicerea voalului pe teritoriul Franţei.

O comisie parlamentară a recomandat măsuri mai blânde luna trecută, ce ar cere femeilor să îşi expună faţa în transportul public sau instituţiile de stat, precum oficii poştale, universităţi sau spitale.
Până recent Sarkozy s-a limitat a arăta că voalul simbolizează opresiunea la adresa femeii şi "nu are loc în Franţa".

Sarkozy a vorbit şi despre rezultatul de duminică în alegerile regionale, când partidul său a fost înfrânt. El a arătat că a auzit mesajul alegătorilor şi acceptă ideea că francezii sunt frustraţi şi îngrijoraţi de eşecul redresării economiei mai repede.
Preşedintele a mai recunoscut că administraţia sa a eşuat să reducă infracţiunile violente şi a promis noi măsuri în acest sens.
În plus, analiştii notează că anunţul privind voalul va fi bine primit deoarece marea majoritate este favorabilă interdicţiei voalului.
Totuşi, sondajele de opinie arată că 60 procente din alegători doresc ca opoziţia să câştige puterea la următoarele alegeri prezidenţiale, în 2012.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close