Antena 3 CNN Externe Rusia leagă al Qaeda de atentatele de la metroul moscovit

Rusia leagă al Qaeda de atentatele de la metroul moscovit

Rusia leagă al Qaeda de atentatele de la metroul moscovit
30 Mar 2010   •   03:30

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a declarat că militanţii ce operează la graniţa afgano-paksitaneză ar putea să fi ajutat la organizarea atacurilor sinucigaşe din capitala Rusiei, ce au ucis 38 de persoane.
Două femei ce purtau explozibil s-au aruncat în aer în două staţii de metrou din Moscova la oră de vârf. Ambele aveau cel mai probabil legături cu Caucazul de Nord, centru insurgenţei islamice contra conducerii ruse, arăta şeful serviciului rus de securitate, FSB.

Unii oficiali au apreciat că insurgenţii din Caucazul de Nord, ce include Cecenia, Inguşetia şi Daghestan, au legături cu al Qaeda, deşi mulţi analişti au pus la îndoială legătura.

Lavrov nu a menţionat al Qaeda, dar a declarat că atentatorii aveau legături cu militanţii de la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan, unde sunt prezenţi militanţii ak Qaeda şi luptătorii talibani afgani şi pakistanezi.

Întrebat dacă ar fi putut exista o implicare externă în atacurile de luni, Lavrov a sublinia că "nu exclude aceasta."
"Toţi ştim că graniţa afgano-pakistaneze, în aşa numitul pământ al nimănui, substratul terorist este bine înrădăcinat," arăta Lavrov.

"Ştim că multe persoane de acolo planifică activ atacuri, nu numai în Afganistan, dar şi în alte state. Uneori urmele duc la Caucaz."
Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close