Antena 3 CNN Externe Ritualul angajării la japonezi ţine o zi întreagă. Se recită imnul firmei şi se fac jurăminte de loialitate (VIDEO)

Ritualul angajării la japonezi ţine o zi întreagă. Se recită imnul firmei şi se fac jurăminte de loialitate (VIDEO)

Ritualul angajării la japonezi ţine o zi întreagă. Se recită imnul firmei şi se fac jurăminte de loialitate (VIDEO)
Sursa foto: japonezi
20 Mar 2010   •   12:49

Pentru tinerii absolvenţi japonezi, prima zi de muncă într-o mare companie reprezintă o zi solemnă. Noii angajaţi trec printr-o adevărată ceremonie de iniţiere în care fac legământ de credinţă faţă de firmă. Tinerii sunt fericiţi să îndeplinească toate cerinţele, mai ales în aceste vremuri când un loc de muncă este la mare preţ.

Doar unul din cinci studenţi japonezi îşi poate găsi de lucru imediat după absolvire. Pentru cei care au acest noroc, prima zi de muncă este o adevărată sărbătoare.

Conducerile firmelor fac tot posibilul ca să întărească acest caracter. Zilele trecute, 700 de tineri angajaţi dintr-o reţea comercială au fost convocaţi la un hotel de lux, pentru a-şi inaugura, în mod solemn, viaţa de salariat. Ceremonia a început cu jurământul de loialitate faţă de firmă.

Tinerii au fost instruiţi apoi, cum să-i întâmpine pe clienţi, printr-un salut care trebuie să fie riguros în toate unităţile companiei.

Şi, ca să mai reducă tensiunea, instructorii au predat şi tehnici de relaxare şi refacere a optimismului şi bunei dispoziţii.

Tinerii nu erau deloc speriaţi de aceste ritualuri, ci, dimpotrivă, erau fericiţi că şi-au găsit mult doritul loc de muncă.

Noii angajaţi au ascultat şi un discurs al preşedintelui firmei, care le-a dat asigurări că, în ciuda crizei, compania în care tocmai au intrat va merge înainte.

Realitatea nu arată însă atât de bine: firma a redus, anul acesta, numărul angajărilor cu 40 la sută şi nici perspectivele pe anul viitor nu sunt prea strălucite. Dar toţi tinerii s-au simţit încurajaţi când au intonat, pentru prima dată, imnul companiei.

Conducerea i-a îndemnat pe noii salariaţi să rămână mereu uniţi şi loiali. Iar ei nici nu-şi doresc altceva, ci speră că firma va avea mereu loc pentru ei.



Antena 3


×
Subiecte în articol: japonezi firma angajati munca imn
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close