Antena 3 CNN Externe Revista presei. Teheran cere schimb necondiţionat de uraniu. ElBaradei vrea să candideze la preşedinţia Egiptului. China vinde obligaţiuni SUA ca răzbunare

Revista presei. Teheran cere schimb necondiţionat de uraniu. ElBaradei vrea să candideze la preşedinţia Egiptului. China vinde obligaţiuni SUA ca răzbunare

Revista presei. Teheran cere schimb necondiţionat  de uraniu. ElBaradei vrea să candideze la preşedinţia Egiptului. China vinde obligaţiuni SUA ca răzbunare
Sursa foto: ziare
24 Feb 2010   •   04:38

Teheran cere schimb necondiţionat de uraniu


Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a cerut marţi un schimb necondiţionat de uraniu pentru reactorul medical de cercetare de la Teheran, respingând acuzaţiile că Iran încearcă să obţină accesul la arme nucleare, scrie Xinhua.
În cadrul unui miting la Birjand, capitala provinciei Khorasan, Ahmadinejad a declarat că Iran s-a oferit să schimbe necondiţionat uraniul îmbogăţit cu SUA, Rusia şi Franţa pentru reactorul de cercetare, sugerând că Teheran rămâne fidel acestui plan.





Iran cere forţelor strîine să părăsească regiunea

Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a declarat că problemele Orientului Mijlociu nu vor fi rezolvate până ce forţele străine nu părăsesc regiunea. Chestiunea Orientului Mijlociu trebuie rezolvată prin cooperare regională, crede acesta, citat de Press TV.
Oficialii iranieni susţin că prezenţa forţelor occidentale în Irak şi Afganistan reprezintă cauza problemelor din regiune.






ElBaradei vrea să candideze la preşedinţia Egiptului


Fostul şef al organizaţiei nucleare a ONU, Mohammed ElBaradei, a declarat că este pregătit să candideze la preşedinţia Egiptului, chiar şi împotriva actualului lider Hosni Mubarak.
Acesta aprecia că Mubarak, şeful statului din 1981, nu va câştiga , automat,alegeri libere şi a criticat corupţia şi sărăcia din Egipt, subliniind că toţi egiptenii ar trebui să aibă acces la servicii medicale şi educaţie bună.

ElBaradei, care a revenit vineri la Cairo în faţa a sute de susţinători, a cerut de mai multe ori schimbarea democratică a Egiptului, chiar după ce părăsit funcţia de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, anul trecut, aminteşte France24.
Actuala Constituţie însă îi interzice candidatura lui ElBaradei. Aceasta cere să fi fost membru de conducere a unui partid pentru cel puţin un an, iar ca formaţiunea politică să fi avut o viaţă mai lungă de cinci ani.
Ca independent, ar trebui să obţină susţinerea a cel puţin 250 de oficiali aleşi din cele două camere ale parlamentului şi a consiilior municipale, organisme controlate de partidul lui Mubarak.

"Pentru cineva ca mine, să nu poată candida la preşedinţie este un dezastru. Cum poate o constituţie să interzică unui procent de 99% să candideze?"








China vinde obligaţiuni SUA ca răzbunare

Cresc dovezile că vânzările chineze de obligaţiuni ale Trezorerie ameriane din ultimele luni sunt menite a fi foc de avertisment la adresa Washingtonului pentru amplificarea disputelor politice, în loc de a fi parte a unui portofoliu de rutină, aşa cum se credea la început.
Un articol de pe prima pagină din publicaţia de stat Information News arăta că vânzarea record de obligaţiuni americane în valoare de 34 miliarde de dolari în decembrie este un pas "de condamnare" , a calculat The Daily Telegraph.
Există conflicte în desfăşurarea între SUA şi China pe multe fronturi, astfel că se poate presupune că aceasta este un fel de ameninţare, aprecia analistul Neil Mellor.
"Credem că China va continua să cumpere obligaţiuni americane cu grămada. Unde altundeva pot investi în piaţa lichidă. Euro a devenit o valută mată".
Puterea Chinei creşte atât de repede încât se simte încrezătoare să impună sancţiuni contra firmelor americane ce iau parte la proiectul de 6,4 miliarde dolari de a vinde armament Taiwanului.







Cercetător canadian din domeniul nuclear dispărut "fără urmă"


Un cercetător canadian din domeniul nuclear a dispărut de peste o lunã, "fără a lăsa absolut nici o urmă", a anunţat poliţia, citată de Fox News, în pagina electronică.
Dispariţia cercetătorului canadian din domeniul nuclear, Lachlan Cranswick, a fost anunţată la jumătatea lunii ianuarie, explică Fox News.


Lachlan Cranswick, în vârstă de 41 de ani, fizician la complexul nuclear Chalk River Laboratories din Ottawa, a fost văzut ultima oară la 18 ianuarie când şi-a încheiat activitatea la serviciu şi s-a urcat într-un autobuz pentru a se îndrepta spre oraşul Deep River, de unde este originar, situat în apropiere de Ottawa. Ulterior, în cursul zilei, posibil dimineaţa, Cranswick a dus gunoiul, iar bărbatul, catalogat drept un singuratic meticulos, nu a mai fost văzut de atunci.
Oficialii arătau că acesta "nu este o persoană căreia dacă i-ai pune la dispoziţie uraniu îmbogăţit, ar putea fabrica o bombă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close