Antena 3 CNN Externe Revista presei. SUA şi România, acuzate de încălcarea drepturilor omului. Obama a aprobat operaţiunile secrete din Yemen. Israel acuză Iranul de Ziua Holocaustului

Revista presei. SUA şi România, acuzate de încălcarea drepturilor omului. Obama a aprobat operaţiunile secrete din Yemen. Israel acuză Iranul de Ziua Holocaustului

Revista presei. SUA şi România, acuzate de încălcarea drepturilor omului. Obama a aprobat operaţiunile secrete din Yemen. Israel acuză Iranul de Ziua Holocaustului
Sursa foto: revista presei
28 Ian 2010   •   04:41
Raport ONU acuză SUA de încălcarea drepturilor omului


Un raport ONU susţine că SUA a violat drepturile fundamentale ale omului prin răpirea şi reţinerea suspecţilor de terorism în centre secrete de detenţie , timp de nouă ani.

SUA este printre cele câteva zeci de state care au răpit suspecţi, au arătat patru anchetatori ONU după un studiu ce a durat un an şi este bazat pe analiza zborurilor şi interviuri cu 30 foşti deţinuţi.
"La scară globală, închisorile secrete în legătură cu politicile contrateroriste rămân o problemă serioasă," se scrie în raportul de 226 pagini, care va fi prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU în martie, arată Press TV.
Victimile şi familiile lor merită compensaţii, iar cei responsabili ar trebuie acuzaţi, se arată.

Printre ţările incriminate se numără şi România ca parte a statelor din Europa care au acceptat detenţiile secrete. ONU explică faptul că scopul acestora era de a acoperi trotura şi tratamentul inuman.

Experţii recomandă interzicerea explicită a detenţiei secrete, precum şi a tuturor formelor de detenţie neoficială. Se solicită de asemenea respectarea drepturilor persoanelor private de libertate şi luarea de măsuri pentru informarea familiilor în legătură cu capturarea, locaţia, statutul legal şi starea de sănătate a acestora. Experţii subliniază că în aproape nici un caz recent nu au existat anchete judiciare privind acuzaţiile de detenţie secretă şi că, practic, nimeni nu a fost adus în faţa justiţiei, explică Foreign Policy. Astfel, se recomandă o serie de măsuri de acordare a unor despăgubiri, reparaţii şi reabilitarea victimelor, măsurile putând fi extinse, în anumite cazuri, şi la familiile victimelor.

Printre ţările menţionate în studiul experţilor ONU privind detenţia secretă figurează Statele Unite, Rusia, China, India, Iran, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Algeria, Egipt, Irak, Israel, Iordania, Arabia Saudită şi Yemen, dar şi România.



Obama a aprobat operaţiunile secrete din Yemen



Preşedintele Barack Obama a aprobat operaţiunile secrete comune ale armatei şi serviciilor de informaţii americane cu trupele din Yemen care au început în urmă cu şase săptămâni şi în care au fost omorâţi şase lideri regionali ai Al-Qaida, scrie Washington Post.

Obama a aprobat un atac la 24 decembrie asupra unei case unde se credea că are loc o întâlnire între un cetăţean american, Anwar al-Aulaqi, şi liderii regionali ai Al-Qaida.

Ţinta nu era al-Aulaqi, care nici nu a fost ucis în atac, însă de atunci acesta a fost trecut pe o listă scurtă de cetăţeni americani care urmează să fie ucişi sau capturaţi de Comandamentul Unificat de Operaţiuni Speciale al armatei americane, au precizat oficiali militari.

Consilierii americani nu au luat parte la raidurile din Yemen, dar au ajutat la plănuirea misiunilor, dezvoltarea tacticilor şi au pus la dispoziţie arme, notează publicaţia.

SUA fac de asemenea schimb de informaţii secrete extrem de sensibile cu forţele yemenite, printre care operaţiuni de supraveghere electronică şi video, hărţi tridimensionale şi analize asupra reţelei Al-Qaida.

În cadrul unui nou centru de operaţiuni comune, consilierii americani acţionează ca intermediari între forţele yemenite şi ofiţerii militari şi ai serviciilor de informaţii americane din SUA pentru a aduna şi analiza informaţiile secrete, scrie The Washington Post.

Forţele pentru Operaţiuni Militare şi agenţiile de informaţii americane au acţionat îndeaproape cu forţele yemenite de contraterorism în ultimele două luni împotriva liderilor Al-Qaida din Peninsula Arabă, au precizat oficiali americani pentru Reuters.





Israel acuză Iranul de Ziua Holocaustului

Liderii israelieni, cu Iran în minte, au promis să nu mai permită niciodată "mâinii răului" să mai ucidă evrei, în Ziua Internaţională a comemorării victimelor Holocaustului.
La fostul lagăr nazist de la Auschwitz, eliberat de Armata Roşie sovietivă în urmă cu 65 de ani, premierul Benjamin Netanyahu declara că un stat israelian puternic este singura garanţie pentru securitatea poporului său, transmite Reuters.
Iar la Berlin, preşedintele israelian Shimon Peres declara parlamentului german că Iran reprezintă o ameninţare la adresa lumii şi l-a criticat pe Mahmoud Ahmadinejad, care neagă Holocaustul şi cere distrugerea statului evreu.
"Din acest loc, promit ca lider al statului evreu că nu vom mai permite niciodată ca mâna răului să distrugă viaţa poporului nostru şi viaţa statului nostru. Niciodată. NU vom permite celor care neagă Holocaust... să şteargă sau modifice memoria a ce s-a întâmplat," declata Netanyahu.





Israel: Şeful Justiţiei, lovit de un pantof

Un bărbat a aruncat un pantof în preşedinta Curţii Supreme a Israelului, lovind-o în cap, fapt ce a dus la căderea acesteia. Pantoful a lovit-o pe judecătorul Dorit Beinisch, de 67 de ani, în frunte şi nas şi i-a spart ochelarii, declara soţul acesteia, Yeheskiel Beinisch .
Beinisch a primit îngrijiri înainte de a reveni în tribunal la circa o oră după incident.
Un bărbat de circa 50 de ani a intrat în sală în timpul şedinţei şi a aruncat o pereche de pantofi sport, strigînd "corupt" şi "putredă," relata postul de radio, citat de AFP.



Antena3.ro

×
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close