Antena 3 CNN Externe Revista presei. Senatul SUA exclude un al doilea pachet de stimulare economică. Summitul G8 va fi dominat de criza economică. Parteneriatul Rusia-SUA

Revista presei. Senatul SUA exclude un al doilea pachet de stimulare economică. Summitul G8 va fi dominat de criza economică. Parteneriatul Rusia-SUA

Revista presei. Senatul SUA exclude un al doilea pachet de stimulare economică. Summitul G8 va fi dominat de criza economică. Parteneriatul Rusia-SUA
Sursa foto: revista presei
08 Iul 2009   •   06:04
Washington vrea parteneriat cu Rusia

Dorind să transforme Rusia în aliat, preşedintele american Barack Obama a cerut poporului rus să creeze un parteneriat de durată cu SUA , dar a recunoscut după discuţiile cu premierul rus Vladimir Putin că asupra chestiunilor divergente nu va exista ?o întâlnire curând."
Obama a încheiat o vizită de două zle în Rusia, în care el şi omologul rus Dmitri Medvedev au declarat că sunt hotărâţi să negocieze, până la finele anului, un nou tratat privind armele nucleare, ce ar reduce arsenalul cu o treime în fiecare ţară, scrie AP.
După micul dejun cu Putin, Obama a mers pentru a ţine un discurs la ceremonia de absolvire a Universităţii Economice în care a subliniat că SUA şi Rusia ?nu sunt menite a fi antagonice?.
Referitor la Putin, Obama declarase înainte de întâlnire că trăieşte în trecut pentru ca acum să aprecieze că este ?dur, inteligent,viclean şi pragmatic."
În cadrul discursului, care nu a fost difuzat live decât de un post de ştiri şi de niciunul generalist, cu audienţă mai mare, Obama a subliniat că SUA doreşte o Rusie puternică, paşnică şi prosperă. El crede că interesele americane şi ruseşti se suprapun în ce priveşte oprirea răsăpândirii armelor nucleare, confruntarea extremiştilor, asigurarea prosperităţii economice, drepturile omului.



Berlusconi se atacă de criticile referitoare la summitul G8

Premierul italian a declarat că un material din The Guardian ce făcea referire la presiunile occidentale pentru pregătirea haotică a summitului este o ?eroare colosală a unui ziar mic'.
Silvio Berlusconi a încercat să respingă acuzaţile că pregătirea summitului G8 a fost atât de haotică că a fost pusă la îndoială şi calitatea de membri a Italiei.
Prmierul italian declara că materialul publicat de Guardian, care cita diplomaţi occidentali, este o eroare colosală a unui ziar mic.
Oficiali G8 au declarat pentru publicaţie că în absenţa implicării italiene în organizarea summitului, Washington a fost cel care a pregătit conferinţa.
Ministrul italian de externe Franco Frattini califica ştirea apărută ca fiind "o glumă? o prostie ."
Pe de altă parte există o presiune din partea SUA, dar şi a noilor puteri precum China, India şi Brazilia ca clubul G8 "al ţărilor bogate " să fie extins
Bruce Jones, de la Brookings Institution din Washington, declara că statele europene se vor confrunta în următorii trei ani cu presiuni pentru a decide cine ar trebui să reprezinte UE în G8 sau orice alt gurp sau în Consiliul de Securitate şi FMI, scrie The Guardian.
Toate cele trei instituţii urmează a fi reformate şi este de aşteptat o scădere a diluare a influenţei europene, unele state fiind nevoite să renunţe.


Raport britanic: Vârful crizei a fost depăşit

Ce este mai rău în recesiune a trecut, dar redresarea nu este garantată, crede Camera de Comerţ britanică (BCC). Numărul de şomeri din Marea Britanie a continuat să crească în pofida faptului că au existat voci care au susţinut că vârful crizei a fost depăşit.
Rezultatele din al doilea trimestru arată un "progres binevenit" în sectoarele manufacturiere şi de servicii, cei mai mulţi indicatori îmbunăţindu-se, scrie BCC. Cu toate acestea, cei mai mulţi indicatori importanţi rămân în teritoriul negativ, relatează Forbes.
?În timp ce aceste rezultate aduc în cele din urmă unele veşti bune, există riscul ca, fără o concentrare continuă pentru limitarea impactului recesiunii, economia să cadă subit, ceea ce ar aduce greutate argumentului că ne îndreptăm spre o recesiune de tipul W," arată BCC .
Se remarcă că este mult prea devreme pentru a se aprecia că redresare este garantată.


Senatul SUA respinge ideea unui al doilea pachet de stimulare economică

Liderul majorităţii din Senatul american Harry Reid a subliniat că SUA nu va introduce un al doilea plan de stimulare economică, chiar în momentul în care preşedintele american Obama sugera că ar putea lăsa uşa deschisă acestei opţiuni.
Senatorul de Nevada sublinia că americanii abia acum încep să vadă beneficiile primului pachet de stimulare al administraţiei Obama, aprobat în februarie, şi arăta că doar 10 procente din cele 787 miliarde dolari au ajuns la state.
?Cu puţin sub 90 procente încă trebuie să ajungă la popotul american. Ne vom mişca mai repede acum, În ce mă priveşte, nu există semne că este nevoie de un alt stimulent?, declara Reid, citat de Fox News.
Cu toate acestea Obama nu s-a arătat atât de sigur că nu mai este nevoie de un nou pachet, pe fondul unui şomaj de aproape 10 la sută.
Întrebat despre un nou pachet de stimulare, el a declarat că nu exclude nimic.


156 de morţi în urma protestelor din Xinjiang

La originea protestelor din provincia chineză Xinjiang s-a aflat arestarea a 15 persoane bănuite de implicare în incidentele violente produse într-o uzină locală, scrie marţi Xinhua.

Trei persoane originare din Xinjiang figurează printre cei interpelaţi, drept urmare a violenţelor declanşate la 26 iunie într-o fabrică de jucării din Shaoguan, provincia Guangdong, între etnici han, care formează 90% din populaţia ţării, şi uiguri, majoritari în regiunea autonomă Xinjiang.

Un zvon conform căruia două angajate au fost agresate sexual de uiguri s-a aflat la baza confruntărilor, soldate cu moartea a doi etnici uiguri şi aproape 120 de răniţi.

Doi bărbaţi au fost arestaţi pentru difuzarea informaţiei pe internet şi încă 13 pentru implicare în violenţe, a indicat un responsabil al serviciilor locale de securitate, transmite agenţia chineză Xinhua.

Aceste incidente s-au aflat la originea tragicelor evenimente produse duminică seara în Xinjiang, soldate potrivit ultimului bilanţ cu 156 morţi şi peste 1.000 răniţi.
Între timp oficialii au tăiat internetul în capitala Xinjiangului, Urumqi, pentru a preveni răspândirea violenţei şi au arestat 1.434 supecţi.



Summitul G8 va fi dominat de criza economică

Liderii statelor cele mai industrializate din lume vor avertiza împotriva autoamăgirii în redresarea economică, la summitul care va debuta miercuri. Discuţia de trei zile va încerca să găsească baze comune pentru chestiuni ce merc de la încălzirea globală la ajutorul pentru agirculturp şi de la revigorarea comerţului internaţional la ambiţiile nucleare iraniene, arată Reuters.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close